Cum nu se poate mai prost: intra bani fierbinti de portofoliu pe termen scurt si ies cei pe termen lung, de investitii; de la 1 iulie cresc toate amenzile de circulatie; sistemul bancar se intoarce in timp, inainte de aderarea la UE
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Cum nu se poate mai prost. Intra bani fierbinti de portofoliu pe termen scurt si ies cei pe termen lung, de investitii. Diferenta inseamna locuri de munca, cresterea business-ului local sau majorari de salarii
Vestea buna: intra din nou bani in Romania. Vestea proasta: ies bani din Romania. Diferenta dintre acesti bani inseamna locuri de munca, cresterea businessului local sau majorari de salarii. De catva timp piata financiara romaneasca este invadata de sute de milioane de euro sau dolari. Printr-un simplu enter un investitor de la New York sau de la Londra trimite 50 de milioane de euro sau dolari la Bucuresti. Problema este ca acesti bani intra pe piata titlurilor de stat in lei sau la bursa si nu reprezinta o investitie directa, care genereaza locuri de munca sau care da de lucru companiilor locale, scrie Cristian Hostiuc in ZF.
Sistemul bancar se intoarce in timp, inainte de aderarea la UE
Ponderea creditului privat in produsul intern brut a scazut pana la nivelul din 2007 si risca sa mearga si mai jos. Sectorul bancar s-a indepartat cu mult, anul trecut, de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea activelor nete bancare in PIB intrand sub pragul de 60% pentru prima data din 2007. Este practic o intoarcere in timp a industriei financiare locale, ajustarea bilanturilor bancilor impingand sectorul chiar la stadiul de dinaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand handicapul fata de pietele dezvoltate era extrem de mare, potrivit ZF.
Raiffeisen Investment se inchide. Ioana Filipescu isi deschide propria firma de consultanta in fuziuni si achizitii
Ioana Filipescu, cea care a condus timp de peste noua ani operatiunile Raiffeisen Investment, companie specializata in fuziuni si achizitii care se inchide de la 1 iulie, si-a deschis propria firma de consultanta in sectorul M&A, denumita Filipescu Visa Financial Advisors. “Ca parte a strategiei de reorganizare regionala a grupului, Raiffeisen Investment Romania isi va incheia activitatea incepand cu 1 iulie. Dupa ce am condus aceasta companie timp de peste noua ani, am decis sa merg pe un alt drum. Au fost ani plini de surprize, provocari, niciodata identici, insa deosebit de creativi”, a spus Ioana Filipescu, potrivit Wall-Street.ro
"Produs montan", noul sortiment de alimente mai scumpe, care vor aparea pe rafturi din toamna, la cerinta CE
Pana la sfarsitul anului, vom gasi pe rafturile magazinelor asa-numitele "produse montane". Comisia Europeana a cerut sa fie introdusa aceasta specificare in cazul alimentelor care provin din zonele de munte, adica din regiuni mai putin poluate. Masura ar putea avantaja tara noastra, in conditiile in care muntele ocupa 33% din suprafata Romaniei. Produsele care vor purta aceasta eticheta, fie ca sunt fructe, fie ca sunt legume, miere, carne sau lactate, vor fi si mai scumpe. informeaza stirileprotv.ro
De la 1 iulie vor creste toate amenzile de circulatie: minim aproape 200 de lei
Amenzile de circulatie vor fi majorate incepand din 1 iulie 2014, astfel incat cea mai mica suma pe care o veti plati pentru incalcarea Codului rutier va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei. Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului, noteaza Capital.
Dintr-o fabrica GE din Militari pleaca piese pentru aeronave Boeing si Airbus
Fabrica de componente pentru aeronave, detinuta in Bucuresti de gigantul american General Electric (GE), a ajuns anul trecut la afaceri de 25 milioane de euro, dupa cinci ani in care vanzarile au crescut anual, in medie, cu 8%. Planul managementului de a pastra acelasi ritm si in anii urmatori are la baza pariul ca Boeing si Airbus isi vor largi flotele din Asia. „Am crescut productia cu 8-12% in ultimii cinci ani. Nu am deviat niciodata mai mult de 3% de la nivelul bugetat“, spune Cristian Bruja, directorul general al Unison Engine Components, una dintre cele doua fabrici detinute in Romania de GE, amplasata in Bucuresti, arata ZF.
Economia Greciei a pierdut 16 miliarde de euro din cauza platilor restante
Economia Greciei a pierdut circa 16 miliarde de euro, respectiv aproape 9% din PIB-ul estimat pentru acest an, din cauza arieratelor statului catre intreprinderi, precum si a platilor restante in tranzactiile dintre companiile elene, relateaza Kathimerini, citata de Mediafax. In lipsa unor surse alternative de lichiditati, intr-o perioada in care bancile sunt extrem de precaute, deficitul de fonduri generat de intarzierea platilor provoaca falimente si pierderi de locuri de munca.
Autoritatile din Bulgaria investigheaza incercari de destabilizare a sistemului bancar al tarii
Autoritatile din Bulgaria investigheaza incercari de destabilizare a sistemului bancar al tarii, prin raspandirea de zvonuri prin intermediul e-mailurilor si sms-urilor anonime la adresa unor institutii financiare, existand piste concrete de identificare a persoanelor responsabile. Ministrul de Interne Tvetlin Iovcev, procurorul sef Sotir Tatarov si presedintele Agentiei de Stat pentru Siguranta Nationala (DANS) Vladimir Pisancev au avut o intalnire de urgenta la sediul DANS pentru a discuta despre incercarile de destabilizare a sistemului bancar din Bulgaria, relateaza Novinite. Oficialii au dezvaluit ca exista o pista legata de actiunile unor persoane de a trimite e-mailuri si sms-uri anonime, cerand oamenilor ca isi retraga economiile de la First Investment Bank, raspandind zvonuri despre prabusirea bancii.
General Motors, noi rechemari, cu alte peste 400.000 de vehicule
General Motors, care a rechemat in acest an un numar record de 20 de milioane de autoturisme si camionete in America de Nord pentru remedierea unor deficiente, a adaugat la campanie alte 428.111 vehicule, relateaza Bloomberg. GM a anuntat ca trebuie sa regleze softul care controleaza sistemul de transmisie la 392.459 de pickup-uri si SUV-uri 4X4, intre care modele Chevrolet Silverado si GMC Sierra si 2015 si modele Chevy Tahoe si Suburban.