8,3 mil. tone de grau in iulie, cea mai mare recolta din ultimii 27 de ani; cei patru romani care stau la masa cu gigantii imobiliari; "Pregatiti-va de cutremure pe masura ce Europa si America se indeparteaza una de alta"
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Fermierii strang 8,3 mil. tone de grau in iulie, cea mai mare recolta din ultimii 27 de ani
Productivitatea medie va fi de 3,9 tone/hectar, in crestere cu 13% fata de sezonul trecut, de asemenea un record istoric. Romania isi va consolida a cincea pozitie in topul celor mai mari producatori de grau din Uniunea Europeana si va reduce cu o patrime distanta fata de Polonia, ocupanta locului patru, arata un raport facut public la sfarsitul lunii mai de traderul Toepfer, liderul local al comertului cu cereale si seminte oleaginoase, scrie ZF.
Cei patru romani care stau la masa cu gigantii imobiliari
Investitorii straini domina piata imobiliara locala pe toate segmentele comerciale (birouri, malluri, spatii logistice), insa exista o mana de milionari romani care se lupta pe picior de egalitate cu marile corporatii internationale. Personalitati puternice si controversate, ei formeaza un club restrans de antreprenori care vor sa isi lase amprenta in piata imobiliara. Liviu Tudor, Dinu Patriciu, Iulian Dascalu si Gabriel Popoviciu sunt singurii investitori romani prezenti in topurile celor mai mari proprietari de cladiri de birouri si spatii comerciale din Romania, sectorul spatiilor logistice fiind dominat exclusiv de fonduri straine, potrivit Capital.
Barack Obama, in Europa. Cat de mult ne ajuta miliardul promis de SUA sa „nu fim singuri” in fata Rusiei. Analiza Gandul
Turul de forta al Administratiei Obama de a-si convinge aliatii europeni ca SUA le sunt alaturi in relatia tensionata cu Rusia atinge punctul culminant in aceasta saptamana, cand presedintele american efectueaza un turneu diplomatic european menit sa tina in frau planurile expansioniste ale lui Vladimir Putin. Marti, la sosirea in Polonia, liderul american a anuntat ca cere Congresului sa aprobe un fond de securitate pentru Europa de Est in valoare de 1 miliard de dolari (aprox. 730 milioane de euro). Banii ar urma sa fie luati din Overseas Contingency Fund, parte a bugetului national american pentru Aparare, in care se afla fondurile pentru operatiuni precum cea din Afganistan. Daca va fi aprobata de Congres, suma va reprezenta 0,05% din cheltuielile preconizate pentru 2015 in Afganistan si 0,025% din totatul costurilor de pana acum ale razboaielor din Afganistan si Irak, scrie Gandul.info
Harta comertului online: cei mai "tari" jucatori la ei acasa, in tarile din regiune
Piata de eCommerce din Europa de Est, care include state precum Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria, s-a ridicat anul trecut la o valoare de 19,3 miliarde euro, in crestere cu 36% fata de anul precedent, conform ECommerce Europe. Europa Centrala a totalizat vanzari de 7 miliarde de euro, in crestere cu 24,3% fata de 2012. Prin ce se caracterizeaza insa aceste state si care sunt jucatorii principali, citeste in urmatoarele slide-uri prezentate de Wall-Street.ro
Economia judetului Brasov, ridicata de nemtii din industria auto, dar care inca asteapta „pista de aterizare“ pentru noii investitori
Cu un PIB per capita de aproape 8.300 de euro (cu 20% peste media nationala) si cu aproape 550.000 de locuitori, economia judetului Brasov este dominata de fabrici producatoare de componente auto, construite pe ramasitele fostelor fabrici Tractorul si Rulmentul. Desi statisticile judetului din centrul tarii arata mai bine decat in alte zone, „amorteala“ in care este prins mediul de afaceri local nu permite o dezvoltare economica notabila intr-un ritm rapid, spun consultantii. Salariul mediu net in Brasov, de circa 1.500 de lei (cu 7% mai mic decat cel din restul tarii) si faptul ca aproape 30% din populatia judetului au un loc de munca, precum si universitatile din oras au facut ca, in ultimii ani, judetul sa nu fie ocolit de investitorii straini, noteaza ZF.
Greseala enorma comisa de producatorii de capsuni in acest an. In loc sa faca profit, au ajuns sa isi dea fructele la porci
Desi suna incredibil, si belsugul strica. Au aflat-o cu amaraciune producatorii de capsuni care au amanat de la zi la zi culesul, in speranta ca vor obtine un pret mai bun. Mare greseala. Acum se uita cum se strica fructele pe campuri. In loc sa faca proft, sunt pe pierdere, pentru ca s-au trezit prea multi in piete, arata StirileProTv.
Bancherii au taiat joburi si unitati, dar au tinut la salarii
Industria bancara iese din criza cu o retea teritoriala restransa cu 1.150 de sucursale (18%) fata de varful din 2008 si cu 13.500 angajati mai putini (aproape 20% fata de acelasi punct de maxim istoric), insa cu toate acestea nu reuseste sa reintre pe un trend solid de refacere a rentabilitatii. Criza a trecut, insa masurile de reducere a birocratiei si de simplificare a operatiunilor pentru reducerea costurilor si incurajarea atragerii de noi clienti au ramas timide si aplicate neuniform intre banci, arata ZF.
G7 indeamna Rusia sa inceteze "destabilizarea" Ucrainei si avertizeaza cu noi sanctiuni
Statele din cadrul G7 au cerut Rusiei sa inceteze actiunile care au scopul "destabilizarii" Ucrainei, in caz contrar ar putea adopta noi sanctiuni, scrie Bloomberg. "Suntem pregatiti sa intensificam sanctiunile tintite si sa punem in aplicare sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei, daca evenimentele vor necesita" aceste masuri, au adaugat reprezentantii tarilor din G7. Presedintelui francez, François Hollande a declarat ca "G7 considera ca dialogul si o detensionare a situatiei trebuie sa fie incurajate".
Axel Weber, fostul presedinte al Bundesbank: Pregatiti-va de cutremure pe masura ce Europa si America se indeparteaza una de alta
Investitorii ar trebui sa se pregateasca de mai multa volatilitate anul acesta, in conditiile in care politicile monetare ale celor mai mari economii mondiale, cea americana si cea a zonei euro, merg in directii diferite, avertizeaza Axel Weber, acum presedintele bancii elvetiene UBS, care atentioneaza ca nu doar pietele emergente vor avea de suferit cand SUA isi vor inaspri politica monetara. De asemenea, acesta apreciaza ca turbulentele de pe piete vor fi mai grave decat cele care au zguduit unele piete emergente cand Fed a inceput sa retraga programul prin care stimuleaza economia prin achizitii de active, informeaza ZF.
Apple, Google si Facebook se bat pentru a domina arena smartphone in SUA
Apple este liderul pietei smartphone din SUA, in timp ce Android al Google este cel mai utilizat sistem de operare, iar Facebook are cea mai populara aplicatie pentru smartphone, arata MarketWatch. Producatorul iPhone conduce pe piata smartphone cu o cota de 41% in perioada februarie-aprilie, inaintea rivalului Samsung, care are 28%. Apple incearca saptamana aceasta sa-si asigure sprijinul a cat mai multi dezvoltatori de aplicatii. Compania dispune de un ecosistem web robust, noteaza MarketWatch, dar are dificultati in a ajunge din urma platforma Android a Google. Facebook conduce topul aplicatiilor pentru smartphone-uri, cu o prezenta pe 74% din terminale, indiferent daca ruleaza Android sau iOS al Apple.