Dezastru: cum arata economia din Botosani, „fabrica“ Armani si Zara, cresterile salariale la Dacia ar putea muta productia in Maroc si gigantii financiari ai lumii, speriati de cutremurele din Vrancea
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Dezastru. Cum arata economia din Botosani, „fabrica“ Armani si Zara, judetul unde cel mai mare angajator este spitalul si doar doua companii au afaceri de peste 200 mil. lei
ZF continua proiectul editorial „Economia judetelor, la raport“, prin care aduce in prim-plan starea economiei la nivel judetean. Botosani are o populatie de peste 412.000 de locuitori si numai 50.000 de salariati. Acesta traieste in principal din banii trimisi din Italia si Spania de catre locuitorii sai. Doar unu din opt locuitori din judetul Botosani are un loc de munca, in timp ce numarul pensionarilor este cu 50% mai mare decat al salariatilor intr-un judet in care cifra de afaceri totala a companiilor a fost de numai 1,1 mld. euro in 2012, cat face reteaua de hipermarketuri Carrefour. Investitiile straine pot fi numarate pe degete, arata ZF.
Cresterile salariale la Dacia ar putea muta productia in Maroc
Cresterea salariilor angajatilor Dacia, in lipsa optimizarii celorlalte costuri cum ar fi cel cu transportul, va determina grupul Renault sa mute o parte din productia de la uzina din Mioveni in Maroc, unde infrastructura de export este mai dezvoltata, iar salariile lunare nete sunt cu aproape 450 de euro mai mici. „Nu se pune problema ca Renault sa se retraga complet din Romania. Dar productia se poate muta putin cate putin. Daca un singur schimb de productie este transferat de la Mioveni la Tanger, inseamna disponibilizarea 3.000 de angajati de la uzina Dacia si 18.000 de la furnizorii de componente, iar aceasta avalansa nu va mai putea fi oprita“, a subliniat Constantin Stroe, scrie ZF.
Documentele ICE Dunarea: Cum a intrat Securitatea lui Ceausescu in afacerea IKEA. Rolul actualului presedinte executiv al FC Dinamo, Constantin Anghelache, in Operatiunea “Scandinavica”
Compania suedeza IKEA facea afaceri cu statul roman comunist, implicand inclusiv operatiuni confidentiale de suprafacturare in care a intrat si Securitatea lui Ceausescu, potrivit documentelor Intreprinderii de Comert Exterior (ICE) Dunarea, consultate de HotNews.ro la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Din dosarele fostei Securitati reiese ca in anii '80, la un moment dat, seful spionajului, generalul Aristotel Stamatoiu, a dispus trimiterea unei sume de bani intr-un cont al IKEA de la Banca de Comert Exterior a Germaniei de Est. Operatiunea, cu numele de cod "Scandinavica", era coordonata de maiorul de securitate Constantin Anghelache, actualul presedinte executiv al FC Dinamo Bucuresti.
Unirea cu Moldova - factura de zece miliarde de lei anual
Criza din Ucraina a adus din nou in actualitate ipoteza reunificarii. Iata cat ne-ar costa sa aducem la acelasi nivel salariile, pensiile sau cheltuielile de functionare a institutiilor publice de dincolo de Prut. Reunificarea Germaniei a costat 2.000 de miliarde de euro, platiti de Vestul mai bogat in circa doua decenii. Romania nu are nici pe departe puterea economica a RFG, dar in cazul repetarii scenariului german ar trebui sa-si permita macar egalizarea salariilor, pensiilor si prestatiilor sociale de pe cele doua maluri ale Prutului. O echivalare a lefurilor din sistemul public ar insemna un efort suplimentar de 2,4 miliarde de lei anual, scrie Capital.
Tomas Spurny, BCR: Iesim din perioada de restructurare si vom snopi concurenta
Urmatorul obiectiv al BCR, dupa ce s-a restructurat si si-a restabilit profitabilitatea, este sa revina in piata si sa atace concurenta in forta, afirma Tomas Spurny, presedintele executiv al celui mai mare finantator din economie. „Am stabilizat banca din punct de vedere financiar, ne-am adaptat la cadrul de reglementare mai aspru si am imbunatatit baza de costuri. Acum a venit timpul sa ne concentram foarte mult pe revenirea in piata. Vreau sa ne snopim concurentii, sa-i batem pana ii transformam in sorbeto“, a spus acesta, potrivit ZF.
Manager roman, plecat de peste 20 de ani in Vest: Romania are un handicap in sistemul educational. Daca vrei sa distrugi o tara, atunci omoara invatamantul
Sistemul educational romanesc implementat dupa anii 90 are un mare handicap, iar acest lucru se datoreaza numarului crescut de schimbari petrecut in ultimii ani, este de parere un manager roman plecat de peste 20 de ani din tara si care conduce operatiunile regionale ale unui important producator de electonice. Intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Mike Borze, vicepresedinte al Benq Europe, a vorbit despre modelele unui invatamant care pot readuce Romania pe treapta importanta globala.
Gigantii financiari ai lumii, speriati de cutremurele din Vrancea. Se scumpesc asigurarile de locuinta
Companiile de reasigurare, adica firmele care preiau o buna parte a riscurilor de catastrofa asigurate in Romania, se uita cu foarte mare precautie la tara noastra. Unele dintre ele au renuntat deja sa reasigure firmele din Romania iar cele care au ramas percep tarife din ce in ce mai mari. Din aceasta cauza, dar si din alte motive, politele de locuinta se vor scumpi substantial anul acesta, scrie Economica.net
Efectul timbrului de mediu: Vanzarile de masini second-hand s-au prabusit
Timbrul de mediu, introdus in martie 2013, a dus la scaderea tranzactiilor cu masini second-hand inmatriculate deja in Romania sub pragul de 20.000 unitati pe luna, potrivit unui raport al Autovit.ro. In primul trimestru din 2014, in Romania au fost reinmatriculate 50.631 de automobile, comparativ cu 79.941 in aceeasi perioada din 2012, 99.548 in ianuarie - martie 2011, 92.493 in ianuarie - martie 2010, noteaza Capital.
Samsung contesta plangerile Apple cu privire la patente intr-un caz de 2 miliarde de dolari
Samsung Electronics Co. a inceput atacul pe brevetele disputate cu Apple Inc. intr-un caz de 2 miliarde de dolari, incercand sa convinga juratii ca producatorul iPhone exagereaza cu plangerile despre inventiile copiate de creatorul Galaxy. Samsung, care doreste sa evite repetarea infrangerii de acum doi, cand Apple a avut castig de cauza si dreptul la despagubiri de 1,05 miliarde dolari, cheama acum martori experti in tehnologia smartphone-urilor, inclusiv ingineri de la Google, care sa argumenteze ca anumite tehnologii Apple nu ar fi trebuit brevetate, scrie Bloomberg.
Spectrul recesiunii devine tot mai prezent in Rusia
Spectrul recesiunii este tot mai prezent in Rusia, ministrul de Finante Anton Siluanov estimand o crestere economica aproape de zero in acest an din cauza riscurilor geopolitice legate de criza din Ucraina, relateaza AFP, citata de Mediafax. "Conditiile in care vom lucra in 2014 sunt cele mai dificile dupa criza din 2008-2009", a avertizat Siluanov. Rusia a fost grav afectata de criza financiara mondiala, inregistrand in 2009 o contractie economica de 8% din PIB. Pentru 2014, cresterea PIB este estimata la un nivel scazut de 0,5%, dar ar putea fi de aproape zero, a aratat ministrul. Analistii au avertizat deja ca Rusia risca sa intre in recesiune.
BMW a crescut cu 43% productia de automobile electrice i3
BMW a crescut productia de automobile electrice "i3" cu 43%, de la 70 la 100 de unitati pe zi, pentru a face fata comenzilor, care au depasit asteptarile companiei germane, arata Bloomberg. Fabrica de la Leipzig, unde este asamblat modelul, si-a intensificat activitatea in ultimele saptamani si va produce anual aproximativ 20.000 de modele, de aproape doua ori mai mult fata de prognoza initiala de vanzari a BMW. BMW a lansat modelul i3 in luna noiembrie si va introduce, din iunie, modelul sport hibrid i8. Ambele automobile au caroseria din fibra de carbon, pentru reducerea greutatii si eficientizarea consumului.