Guvernul extrage din economie peste 600 mil. € prin noile taxe pe benzina si activele companiilor

Analistii spun ca noile „dijme“ care vor fi aplicate in 2014 vor afecta indirect si populatia, lasand mai putini bani in buzunare.  Noua taxa pe combustibili va aduce la buget 500 milioane de euro, iar cea pe proprietate pentru constructiile speciale va strange 100 mil. euro. Reducerea CAS - cea mai importanta masura pentru economie pe care autoritatile ar putea sa o aplice anul viitor si care reprezinta si un angajament politic asumat in numele Gu­vernului si al coalitiei de guvernare  - este „in ceata“, lipsindu-i sustinerea FMI.  „Este cel mai simplu mod de a strange bani pe termen scurt, dar nu este si cea mai buna varianta. Birocratic este cel mai simplu. Scumpirile se vor vedea insa in inflatie pentru ca scumpirea carburantilor va genera un efect in lant. Mai departe, banii care raman la consumatori sunt mai putini. Normal ar fi fost sa reduca evaziunea fiscala din acest domeniu“, spune Dragos Cabat, analist financiar, potrivit ZF.

Imaginatia bolnava de taxe a domnilor Voinea si Chitoiu

ZF a calculat si rezulta ca cei sapte eurocenti (32 de bani) pe litrul de benzina si motorina suplimentari inseamna venituri extrase din economie de aproape 500 de milioane de euro, adica exact cat ar incasa statul daca ar majora maine TVA de la 24% la 25%. Toti spun, si pe buna dreptate, ca aceasta noua taxa marcheaza neputinta Guvernului de a mai micsora evaziunea fiscala si de a folosi fondurile europene pentru infrastructura. Insa ce frapeaza este de ce FMI si-a dat avizul pe o astfel de taxa noua care va creste si mai mult povara fiscala in anul urmator, in conditiile in care Romania ar fi avut nevoie de o reducere a fiscalitatii pentru eliberare de resurse intr-o economie vlaguita dupa cinci ani de criza.  De fapt, de cinci ani, dansam impreuna cu FMI acelasi vals – un pas inainte, doi inapoi – de pe urma caruia ne alegem iar si iar cu alte taxe pentru ca veniturile estimate impreuna cu oficialii de la Washington niciodata nu se potrivesc cu ceea ce se intampla in anul executiei bugetare, scrie Sorin Paslaru in ZF.

Cum ia Guvernul Ponta un salariu minim din bugetul fiecarei familii de romani in 2014

Romanii vor scoate anul viitor mai multi bani din buzunar pentru a-si acoperi costurile traiului de zi cu zi. Schimbarea metodei de calcul a accizei va duce direct la o majorare a pretului carburantilor, dar va atrage si scumpiri in lant ale produselor alimentare. Factura la carburanti va creste in 2014 cu aproape 470 de lei, potrivit calculelor Gandul, iar cea pentru produsele alimentare cu circa 200 de lei. Si fumatorii vor fi afectati de schimbarea modului de calcul al accizei, acestia fiind nevoiti sa dea cu 10 bani in plus la un pachet de tigari, al carui cost mediu este de 14 lei. In total, fata de 2013, potrivit calculelor gandul, cheltuielile romanilor, per familie, ar creste cu 712 lei, ceea ce se apropie de actualul nivel al salariului minim de 800 de lei, scrie gandul.info

Harta spagii: cat, cum, unde si de ce platim

Mita pe care o achitam difera de la zona la zona si de la o institutie la alta. Cele mai mari sume se platesc in marile orase, iar procurorii, judecatorii si chirurgii par a fi cei mai „scumpi“  In perioada 2003-2007, compania medicala americana Stryker a efectuat 192 de plati catre oficiali romani in schimbul obtinerii sau prelungirii unor contracte publice, se arata intr-un raport publicat recent de Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA. Platile ar fi totalizat 500.000 de dolari si ar fi fost inregistrate drept sponsorizari acordate pentru participarea respectivilor oficiali la conferinte medicale. In urma cu un an, o investigatie a RISE Project dezvaluia ca peste sapte milioane de dolari au fost platiti de Ericsson, prin intermediul unor firme offshore si conturi bancare din Elvetia, catre politicieni romani, in schimbul obtinerii de contracte cu statul, arata Capital.

Cine sunt oamenii care au lucrat la oferta Romgaz, cel mai mare IPO al pietei de capital

Oferta Romgaz s-a incheiat saptmana trecuta, interesul pentru actiunile producatorului de gaze depasind toate estimarile initiale. Goldman Sachs, Erste, Raiffeisen si BCR au intermediat tranzactia, in vreme ce avocatii de la Clifford Chance au fost consultantii juridici ai consortiului de brokeraj. Wall-Street.ro prezinta cine sunt oamenii din spatele firmelor care s-au ocupat de cea mai mare oferta publica initiala (IPO) facuta vreodata in piata de capital romaneasca.

Cea mai mare finantare solicitata la Venture Connect: 2,5 milioane de euro

Magazinul online floridelux.ro, fondat in urma cu 10 ani de antreprenorul local Marius Dosinescu, care estimeaza pentru acest an afaceri de 0,75 mil. euro, este compania care a solicitat ieri investitorilor cea mai mare finan­tare, de 2,5 milioane de euro, in cadrul editiei cu numarul opt a Venture Connect, un eveniment care pune fata in fata antreprenori din IT si online cu investitori. Valoarea totala a finantarilor solicitate de cei 11 antreprenori care au participat la editia de ieri a evenimentului a fost de aproape sase milioane de euro, noteaza ZF.

Cine este si ce planuri are Dorin Pena, tanarul de 31 de ani care a preluat conducerea operatiunilor Cisco in Romania

Filiala locala a grupului Cisco l-a numit de la inceputul lunii noiembrie pe Dorin Pena (31 de ani), la conducerea operatiunilor la nivel local, fiind responsabil in cea mai mare parte de gestionarea relatiei cu partenerii si clientii firmei, dar va administra si activitatea de vanzari a companiei. Pena lucreaza pentru Cisco din 2007, insa indirect colaborarea sa a inceput cu compania inca din anul 2004, la varsta de 22 de ani.  Intrebat ce planuri are pentru anul care urmeaza, noul sef al Cisco Romania a declarat ca isi propune o consolidare a relatiei cu partenerii si dezvoltarea relatiei cu acestia, cat si cresterea prezentei pe zona de cloud computing, scrie Wall-Street.ro

Germania, luata in colimator de catre UE din cauza surplusului comercial 

Ultimul raport al Comisiei Europene indica faptul ca surplusul comercial al Germaniei se va reduce putin de la 7% din PIB cat este anul acesta, la 6,6% din PIB, in 2014, si pana la 6,4% in 2015, dar ca aceste cifre inca incalca regulile dezechilibrelor macroeconomice. CE a avertizat Germania ca asta i-ar putea aduce sanctiuni disciplinare, din cauza ca face surplus comercial pe seama celorlalti parteneri europeni, scrie The Telegraph. Remarcile Comisiei se alatura criticilor venite din partea Trezoreriei americane, care acuza Berlinul ca depunde un efort prea mic pentru a ajuta Europa sa-si revina din impasul economic. Potrivit raportului, surplusul de schimb al tarii va ramane cu mult deasupra nivelurilor acceptate pana la mijlocul acestui deceniu.

Microsoft isi avertizeaza userii ca este tinta unor atacuri cibernetice 

Microsoft recunoaste ca hackerii ar putea profita de o “vulnerabilitate” din sistemul sau de operare ca sa castige drepturi de utilizator pe calculatoarele afectate, informeaza BBC. Gigantul din IT avertizeaza ca acest lucru se poate intampla prin niste mailuri special realizate sau chiar site-uri pe care userii sunt invitati sa le deschida. Tot ce se stie in acest moment insa este faptul ca Microsoft investigheaza situatia. Sistemele afectate sunt Microsoft Windows Vista, Windows Server 2008, Microsoft Office 2003-2010 si Microsoft Lync. Potrivit companiei, o solutie “ar putea include update-uri de securitate lunare”. Cel mai probabil, sustine Microsoft, pericolul se ascunde intr-un document Word trimis pe mail, care se activeaza la deschidere ori preview.

China trebuie sa creeze zece milioane de joburi pe an ca sa-si atinga targeturile economice 

China are nevoie sa creeze zece milioane de locuri de munca pe an si ca sa reuseasca asta trebuie sa-si mentina cresterea economica la cel putin 7,2%, sustine premierul Li Keqiang, citat de CNN Money. Chinezii isi doresc pentru 2013 un PIB de 7,5% si teoretic nu ar trebui sa isi faca probleme, avand in vedere performantele incurajatoare din trimestrul III. In ultimele trei decenii, tara a inregistrat o rata de crestere medie de 10%, devenind una dintre cele mai puternice economii din lume, cu impact major la nivelul comertului global. In tot acest timp, a reusit sa isi mentina si rata somajului la un nivel scazut, un element cheie pentru mentinerea stabilitatii sociale si politice. Ca sa ii iasa planul si de aceasta data, trebuia sa gaseasca insa o modalitate de a-si baza cresterea pe consum si inovatie, si nu pe exporturi ori credite ieftine.

Apple da pe fata cererile guvernelor din toata lumea despre folosirea datelor 

Apple a dat publicitatii detalii cu privire la cererile primite din partea guvernelor din toata lumea, cu privire la dezvaluirea datelor utilizatorilor, relateaza BBC. Numai guvernul american a venit in primele sase luni ale anului cu o mie, pana la doua mii de astfel de solicitari. Potrivit Apple, “cele mai multe cereri vizau furturi si alte infractiuni sau veneau din partea fortelor de ordine care incercau sa dea de urma unor persoane disparute”.  Acestia primeau, de obicei, informatii despre conturile de iTunes sau iCloud ale utilizatorilor, precum “numele si adresa”, dar in unele cazuri s-au cerut inclusiv “poze stocate sau e-mailuri”. Compania americana da insa asigurari ca a analizat cu atentie fiecare cerere si acorda aceste detalii numai in situatii extreme.