Romania, o tara dependenta de „birurile“ pe carburanti, se schimba definitia pentru PFA in Codul Fiscal si afacerea Astra-AXA: ce se intampla cu cea mai controversata tranzactie din piata asigurarilor
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
O tara dependenta de „birurile“ pe carburanti: accizele pe benzina si motorina aduc cat impozitul pe profit platit de firmele din Romania
Circa 9% din veniturile fiscale de anul trecut au venit din accizele incluse in pretul benzinei si al motorinei, bugetul Romaniei fiind unul dintre cele mai dependente la nivel european de aceasta taxa. Suma colectata, circa 2,4 mld. euro in 2013, este comparabila cu cat ia statul impozitand cele 250.000 de companii profitabile din Romania. Daca in tari precum Norvegia, tara cu cel mai scump litru de benzina din lume, taxele pe carburanti sunt folosite pentru servicii publice cum sunt educatia gratuita la facultate sau infrastructura, in Romania banii din cresterea accizelor de la 1 aprilie se vor duce in pensii, desi erau promisi pentru autostrazi, scrie Ziarul Financiar.
Atentie, se schimba definitia pentru PFA in Codul fiscal: Cum si pe cine va afecta?
Proiectul de Cod fiscal da o noua definitie activitatilor independente. Astfel, conform propunerilor, veniturile din activitati independente vor cuprinde "veniturile din activitati economice, profesii libere si drepturi de proprietate intelectuala". Accentul cade pe caracterul economic al activitatii. Notiunea este decisiva atata timp cat, in baza ei, fiscul poate sa reconsidere natura veniturilor si sa modifice impozitarea. In prezent, Codul fiscal arata ca veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, din profesii libere si din drepturi de proprietate intelectuala. In proiect, veniturile comerciale sunt inlocuite cu cele din activitati economice, noteaza www.capital.ro.
Afacerea Astra-AXA. Ce se intampla cu cea mai controversata tranzactie din piata asigurarilor
Pe 21 iulie a expirat contractul dintre Astra Asigurari si grupul Axa, prin care firma din Romania se angaja sa preia operatiunile locale ale francezilor. Totusi, ASF nu a decis inca daca aproba sau nu tranzactia desi, potrivit unor surse, un acord de principiu ar fi fost dat iar finalizarea tranzactiei face parte din planul de masuri convenit de ASF cu administratorul special al Astra. The Nova Group, actionarul majoritar al Astra Asigurari, arata intr-un comunicat ca preluarea Axa de catre Astra face parte din planul de masuri convenit de ASF cu KPMG Advisory, administratorul Astra, potrivit www.economica.net.
Pentru prima data serviciile informatice au adus mai multi bani in economie decat turismul. Romania a exportat servicii de peste 10 mld. euro in 2013
Romania a exportat anul trecut servicii in valoare de 10,3 miliarde de euro, in crestere cu 23% fata de anul anterior, potrivit statisticilor Bancii Nationale. Pentru prima data serviciile informatice au depasit turismul si s-au plasat pe locul doi in topul domeniilor exportatoare de servicii in 2013 dupa transporturi, avand in vedere ca anul trecut Romania a exportat servicii informatice de 1,4 miliarde de euro (in crestere cu 27% fata de 2012). Turismul, aflat anul trecut pe locul doi in topul domeniilor exportatoare de servicii, a avut un aport la exporturi de doar 1,2 miliarde de euro in 2013, coborand pe locul trei, arata o analiza realizata de Ziarul Financiar.
Cea mai mare tranzactie de industrial din ultimii 5 ani: Papalekas a cumparat cu 18 mil. euro proiectul Timisoara Airport Park
Omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul Globalworth, compania de investitii infiintata anul trecut de acesta, a cumparat pentru circa 18 milioane de euro, de la firma Invest4SEE, cu capital romano-german, parcul logistic Timisoara Airport Park, in care va investi inca 17 milioane de euro pentru extindere, scrie www.wall-street.ro.
A renuntat la Romania si a plecat sa traiasca in cea mai fericita tara din lume: "Mor de ciuda ca nu pot munci acasa"
Un tanar inginer care lucreaza in Danemarca raspunde cu propria sa poveste la intrebarea „De ce pleaca romanii din Romania?“. “Dupa ani petrecuti in jurul lumii, lucrand si vizitand SUA, Mexic, Jamaica, Spania, Olanda, Irlanda, Singapore, Vietnam, Tailanda, Indonezia, Italia, aveam o dorinta nebuna sa ma intorc in tara, sa lucrez pentru o companie locala, sa crestem impreuna si sa facem ceva cu si pentru romani. Am gasit un sistem neschimbat. Greu de digerat. Clasa politica ma dezgusta.“ Marturia lui Florian Ionita, in prezent SAP P3M Project Manager la Maersk, in Danemarca, este reprezentativa pentru cei mai multi tineri profesionisti romani care aleg sa paraseasca Romania, scrie Business Magazin.
Sanctiunile occidentale rapun economia Rusiei. Guvernul de la Moscova analizeaza majorarea TVA si introducerea impozitului progresiv, pentru evitarea recesiunii
Bugetul Rusiei pentru anul viitor trebuie sa tina cont de impactul sanctiunilor occidentale impuse din cauza crizei ucrainene, a avertizat marti premierul rus Dmitri Medvedev, care nu exclude cresterea fiscalitatii, transmite AFP, citata de Mediafax. "Bugetul trebuie sa reflecte situatia actuala a economiei ruse, inclusiv consecintele negative ale sanctiunilor impuse Rusiei", a afirmat Medvedev la deschiderea discutiilor pregatitoare pentru bugetu rus pentru perioada 2015-2017. Premierul rus considera necesara cresterea veniturilor statului in urmatorii ani prin diverse mijloace, inclusiv majorarea impozitelor, care va fi insa o solutie de ultima instanta.
Birourile Mercedes-Benz din Shanghai, perchezitionate de autoritatile antitrust din China. Gigantii auto, acuzati de fixarea preturilor
Birourile Mercedes-Benz au fost perchezitionate de autoritatile antitrust din China, pe fondul intensificarii unei investigatii referitoare la fixarea preturilor de catre marii producatori auto, relateaza Financial Times. Noua inspectori ai Comisiei pentru Dezvoltare Nationala si Reforma au sosit neanuntati, luni, la sediul Mercedes-Benz si cea mai mare parte a zilei au intervievat directori ai companiei, confiscand la plecare computere, potrivit presei chineze. Un purtator de cuvant al Daimler, care detine brandul Mercedes, a confirmat inspectia si investigatia, afirmand ca producatorul auto colaboreaza cu autoritatile chineze.
Putin: "Am dat ordin pentru adoptarea sanctiunilor impotriva Occidentului". Rusia pregateste restrictionarea accesului companiilor aeriene europene spre Asia
Rusia ar putea impune restrictii companiilor aeriene care folosesc rutele transsiberiene spre Asia, dupa ce sanctiunile europene la adresa Moscovei au afectat activitatea companiei low-cost Dobrolet, relateaza publicatia Vedomosti, citata de Interfax. Discutiile au inceput la scurt timp dupa primul set de sanctiuni decis de UE la adresa Rusiei. Decizia finala va fi luata de Guvernul rus, iar consultari pe aceasta tema sunt in desfasurare in randul expertilor din Ministerul Transporturilor si cel de Externe, a precizat o sursa.
Lukoil vinde cele 138 de benzinarii detinute in Cehia, Slovacia si Ungaria
Grupul rus Lukoil vinde cele 138 de benzinarii detinute in Cehia, Slovacia si Ungaria, pentru optimizarea operatiunilor in sectorul comertului cu produse petroliere, relateaza Novinite. Lukoil anuntase saptamana trecuta ca a convenit vanzarea a 240 de benzinarii si a sase unitati de stocare a carburantilor in Ucraina catre compania AMIC Energy Management din Austria. Statele Unite si Uniunea Europeana au impus Rusiei sanctiuni dure in sectoare economice importante, precum cel petrolier, din cauza interventiei din Ucraina.
Peste asteptari. Profitul inainte de taxe al BMW a crescut cu 26% in trim. II, la 2,6 mld. euro. Gigantul vinde 4 masini/minut in 2014
Profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al BMW a crescut cu 26% in trimestrul II, la 2,6 miliarde euro, si a depasit asteptarile analistilor, datorita noilor modele si a vanzarilor mari din China, transmite Reuters. Vanzarile de vehicule sub brand BMW au urcat cu 8,3%, la un nivel record de 458.000 de unitati. Noile modele, precum coupe-ul serie 4 si compactul serie 2, au contribuit la satisfacerea cererii mari din China si Europa. Actiunile BMW sunt in crestere cu 2,8% in urma informatiilor, cu mult peste avansul de 0,6% al indicelui DAX al bursei din Frankfurt.
Pe acelasi subiect: