Reorganizarile au murit, traiasca falimentul, cea mai valoroasa companie a statului se listeaza la bursa si ce ar trebui sa faca Apple cu rezerva uriasa de bani pe care o are
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Reorganizarile au murit! Traiasca falimentul!
Firmele intrate in insolventa isi pot lua adio de la sansele de salvare prin reorganizare, iar creditorii privati, de la posibilitatea recuperarii creantelor. Singurul multumit de modificarile - surpriza cu care a fost aprobat Codul insolventei este statul, noteaza www.capital.ro. Guvernul Ponta a sters cu buretele luni intregi de dezbateri si consultari pe marginea unui act normativ extrem de important, Codul insolventei, aprobandu-l, surprinzator, prin ordonanta de urgenta, cu cateva modificari caracterizate drept aberante chiar si de specialisti care au oferit consultanta in elaborarea proiectului. Cele mai grave: reducerea perioadei in care se poate implementa planul de reorganizare de la trei ani la un an, ridicarea procentelor de aprobare a planului de reorganizare de la 30%, la 50% din total masa credala si posibilitatea suspendarii licentei de emisie a posturilor TV si de radiu aflate in insolventa. Peste toate acestea, Codul contine prevederi care se aplica retroactiv si va intra in vigoare rapid, pe 25 octombrie.
“Perla coroanei“, Romgaz, isi anunta venirea pe bursa. Compania are rezerve de gaze in valoare de cel putin 17 miliarde de euro
Romgaz, perla companiilor de stat, urmeaza sa-si dezvaluie toate secretele in urmatoarele saptamani, odata cu listarea la bursa. Deocamdata a anuntat ce rezerve de gaze detine: 75,3 miliarde de metri cubi, din vanzarea carora ar putea obtine cel putin 17 miliarde de euro, potrivit Ziarului Financiar. Romgaz Medias, cea mai valoroasa companie din portofoliul statului, ar putea ajunge pe bursa in urmatoarele saptamani, in conditiile in care statul a anuntat oficial ca va lansa o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunile companiei. Aceasta va fi cea mai mare listare din istoria Romaniei, din toate punctele de vedere, deoarece Romgaz este cea mai bogata companie a statului. Compania detine rezerve de gaze naturale de 75,3 miliarde de metri cubi din vanzarea carora ar putea putea obtine in urmatorii zece ani venituri de peste 17 miliarde de euro si profituri de peste 5 miliarde de euro.
Luam avioane second hand americane. Ce s-a ales de avioanele de lupta ale Romaniei, vechi de doar 20 de ani
Romania a ales sa cumpere avioane americane F 16 second hand, aflate momentan in dotarea fortelor aeriene portugheze, desi avea o flotila de avioane de vanatoare multirol de productie sovietica, cumparate acum doar 20 de ani, dar care au fost lasate sa rugineasca, scrie www.economica.net. In 1987, Romania incepea discutiile cu Uniunea Sovietica pentru achizitia de avioane de lupta MIG 29. Initial, s-a batut palma pentru 14 avioane, pretul fiind de circa 230 de milioane de ruble, cam acelasi si in dolari, la acea vreme. Primele aparate, patru la numar, au ajuns la baza aeriana de la Constanta, chiar in momentul in care comunismul incepea sa se prabuseasca in Romania, pe 21 decembrie 1989. Pe langa cele 14 aparate, au mai ajuns in Romania inca cinci avioane. Aparatele au fost folosite pana in anul 2004, cand li s-a terminat resursa de zbor. Ultimul a ajuns la baza de la Kogalniceanu in anul 1994.
Cel mai curajos avocat al crizei. A inceput in 2008, acum e in top 5 in Romania
In cinci ani de la infiintare, PeliFilip a intrat in top cinci al caselor de avocatura. Cititi despre secretele ascensiunii lui Francisc Peli, un pasionat de sah in lumea avocatilor. "Trebuie sa anticipezi patru-cinci miscari in avans, altfel esti batut inainte sa te asezi la masa„, descrie avocatul Francisc Peli, managing partner al firmei de avocatura PeliFilip, modul cum decurg lucrurile in sah, pasiunea lui din liceu, dar si principala sa sursa de principii si de strategie dupa care s-a ghidat in cariera de 15 ani, scrie Business Magazin. Spiritul de anticipare si pragmatismul castigate in cei cinci ani de joc de sah, dar si sfaturile unui prieten de familie, absolvent de drept si filosofie din perioada interbelica, care ii vizita familia in Brasov si ii aducea carti, cu care vorbea despre liberalism si cu care asculta Europa Libera, l-au indemnat spre Facultatea de Drept. Dupa absolvirea liceului de matematica-fizica din Brasov in 1994, a inceput cursurile in cadrul Universitatii din Bucuresti, unde a intrat in lumea puternic teoretizata a scolii de drept. „Era cam aceeasi facultate care exista in 1964 si care va exista si in 2014: puteai invata lucrurile de baza, dar nu te pregatea deloc pentru viata, iar profesorii erau preocupati sa inventeze spete mai degraba decat sa le ia din lumea reala", isi aminteste Peli.
SUA risca sa se alature Germaniei naziste, in clubul marilor datornici. Nicio mare putere nu a mai trecut prin asta din 1933
Daca va continua sa intarzie plata datoriilor pe care le are, Statele Unite ar putea deveni prima tara importanta din Vest care intra in incapacitate de plata, de la situatia Germaniei naziste, acum 80 de ani, scrie Bloomberg. Nemtii au incetat platile la imprumuturile pe termen lung pe 6 mai 1933, la trei luni dupa ce Adolf Hitler a preluat functia de cancelar, lucru care i-a intarit puterea acestuia dar a dat si startul a ani intregi de instabilitate politica. “Acestea sunt evenimente economice catastrofale. Nu exista un final fericit”, spune profesorul de istorie economica Eugene N. White, de la Universitatea Rutgers, din New Jersey. Defaultul SUA ar putea afecta intreaga lume, aducand riscuri economice pe toate pietele, prin Brazilia pana la Zurich, iar o noua perioada de recesiune este de asemenea un scenariu posibil.
Ce ar trebui sa faca Apple cu rezerva uriasa de bani pe care o are. Sfaturi de la un fost sef
Este stiut faptul ca Apple are rezerve uriase de bani, dar nu da semne ca are avea vreun plan cu lichiditatile sale. Fostul sef al companiei, John Sculley, spune ca producatorul ar trebui sa se foloseasca de aceste rezerve pentru a face achizitii importante in domeniu si sa ignore cererile investitorului Carl Icahn, care a aparut de mai multe ori in atentia presei cerand vehement cumpararea de actiuni, pentru marirea dividendelor. “Apple trebuie sa se concentreze pe crearea de produse marete, pe construirea si reformarea pietelor. Mai degraba as vedea compania investind in constructii, chiar facand mari achizitii strategice, decat sa isi recumpere actiuni pentru dividende”, spune Sculley, fost director al Apple in perioada 1983-1993, citat de BBC.
Pretul bunastarii. Cine vrea sa traiasca bine trebuie sa munceasca cel putin 60 de ore pe saptamana
Datele economice din 1950 arata ca americanii obisnuiau sa lucreze atunci cate 1.900 de ore pe an, in timp ce francezii 2.150 de ore, scrie Quartz. Intre timp insa, numarul acestora s-a redus la 1.700 la americani si la numai 1.500 la francezi, iar nemtii muncesc chiar mai putin de atat. Lasand la o parte media acestei statistici, un angajat din SUA care castiga bine lucreaza, de obicei, cate 60-80 de ore pe saptamana, adica 3.430 de ore pe an, cu mult peste orice alta tara din lume. Dar, la nivel general, munca excesiva nu este o garantie a prosperitatii nationale. Cel mai bun exemplu este Grecia care, potrivit datelor OECD, a fost in 2012 cea mai muncitoare tara, in care oamenii lucrau cele mai multe ore, dar care, in termeni de productivitate s-a clasat pe unul dintre ultimele locuri.
In lupta pentru marile talente, Silicon Valley nu se da in laturi de la plata unor salarii de zeci de milioane de dolari
Directorii Twitter sunt un bun exemplu despre cum functioneaza lucrurile in Silicon Valley. Vicepresedintele diviziei de inginerie al retelei sociale, Cristopher Gry, a castigat anul trecut 10,3 milioane de dolari, dar nu mai mult decat CEO-ul compniei, Dick Costolo, care a facut in acelasi an 11,5 milioane, potrivit Huffington Post. Cifrele au iesit la iveala cu ocazia actelor depuse pentru listarea la bursa a companiei, dar reflecta o situatie generala in domeniu. “Numarul jucatorilor de top din Silicon Valley a crescut, dar si cererea pentru ei este cu atat mai mare”, spune Iain Grant, care se ocupa cu recrutarea inginerilor de top si plasarea lor pe piata muncii. Ca sa isi atraga cei mai buni oameni, firmele din IT se intrec in oferte generoase, care depasesc beneficiile unui salariu impresionant.
Pe acelasi subiect: