Paradoxul romanesc: economia creste peste asteptari, dar veniturile bugetare sunt sub estimari si angajarile nu cresc

Economia Romaniei a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, luand prin surprindere pe toata lumea. Romania a avut in T3 cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana fata de trimestrul al doilea, de 1,6%. Desi activitatea economica se revigoreaza, impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal deoarece avansul economiei se bazeaza pe exporturi si o agricultura care este nefiscalizata, in timp ce consumul stagneaza, ceea ce se vede la nivelul incasarilor din TVA. Ritmul de crestere a veniturilor bugetare a fost in primele noua luni la jumatate fata de cresterea anuala bugetata, evolutia incasarilor bugetare reflectand doar partial ascensiunea economiei. Analistii atrag atentia ca agricultura foarte buna mascheaza performanta slaba a economiei si arata ca evolutia economiei este „dezechilibrata“ - in timp ce agricultura si industria au contributii favorabile importante la avansul economiei, comertul retail si constructiile continua sa dezamageasca, scrie Ziarul Financiar.

Creditul doar cu buletinul a distrus increderea romanilor in banci

Increderea populatiei in banci este cea mai mica din Europa si cu trei puncte procentuale sub media regionala, releva o cercetare sociologica, citata de www.capital.ro. Concret, doar 13% din cele 6.200 de persoane participante la un sondaj online au aratat ca au incredere in institutiile de credit in timp ce media europeana plaseaza acest indicator extrem de important pentru analiza perspectivei sistemului financiar la 18%. Acest fenomen are doua mari explicatii. Una tine de atitudinea generala a romanilor care au o incredere foarte scazuta in institutii. O alta explicatie vine povestea cu creditul doar cu buletinul. O buna parte a celor chestionati considera ca bancile i-au inselat cu aceste produse.

Nemtii cumpara „la foc automat“ teren arabil ieftin in Romania

Compania germana Agrarius, cu o cifra de afaceri estimata in acest an la 4 milioane de euro pe piata locala dintr-o ferma de 3.200 de hectare din judetul Timis, si-a bugetat dublarea portofoliului de terenuri arabile din Romania in urmatorii trei ani, actiune ce ar urma sa duca si la dublarea cifrei de afaceri, potrivit Ziarului Financiar. Pentru atingerea acestui obiectiv si acoperirea capitalul de lucru necesar germanii au anuntat o emisiune de actiuni in valoare de 4,8 milioane de euro pe Bursa de la Frankfurt, acolo unde sunt listati. Prezenta investitorilor germani in agricultura locala este explicabila prin faptul ca pretul terenurilor este subevaluat fata de alte economii din vestul continentului. Spre exemplu, un hectar arabil poate fi achizitionat in Romania pentru un pret cuprins intre 2.000 si 5.000 de euro, in timp ce in Germania preturile la hectar sunt cuprinse intre 16.000 si 25.000 de euro.

Scoti de la banca mai putini bani decat depui? Ce alternative ai

Primul gand care trece prin mintea oricarui roman cu ceva bani pusi deoparte este de a merge cu ei la banca. Este greu de imaginat ca poti depune intr-un depozit bancar o suma, iar cand o retragi sa poti face mai putin de acei bani. In realitate, de multe ori chiar se intampla acest lucru, pentru ca putini se gandesc la rata inflatiei sau la comisioanele impuse de institutiile bancare atunci cand isi cantaresc castigul. La una dintre cele mai mari banci locale, se ofera o dobanda de 3,15% pe an pentru un depozit cu scadenta la sase luni, dar se percepe la retragere un comision de 0,5%. La acest cost se adauga si rata inflatiei pentru sfarsitul lui 2014, estimata de BNR la 3%. Astfel, la un depozit de 15.000 lei, dobanda incasata este de circa 236,25 lei, insa la retragere banca isi pastreaza 76,81 lei, rezultand o dobanda neta de 159,44 lei. Ajustand cu prognoza oficiala pentru inflatie, valoarea reala a sumei obtinute din acest plasament scade la 14.932 lei, noteaza www.economica.net.

Ce afaceri are Gino Iorgulescu, noul sef al LPF

George “Gino” Iorgulescu (57 de ani), noul sef la carma Ligii Profesioniste de fotbal (LPF) nu este deloc un personaj care nu a cunoscut lumina reflectoarelor, mai ales in mediul de afaceri. Departe de terenul de fotbal, unde a activat vreme de circa 20 de ani pentru echipe precum Sportul Studentesc, Progresul Bucuresti sau Dunarea Giurgiu, Iorgulescu a ramas pe de-o parte devotat sportului, dar a cochetat si cu business-uri in domeniul HoReCa, scrie www.wall-street.ro. Dupa retragerea din fotbal, noul sef de la LPF a indeplinit functiile de antrenor secund al echipei nationale, precum si de presedinte al clubului FC National. Aici si-a inceput practic incursiunea in mediul de afaceri, fiind unul dintre putinii oameni de fotbal care au reusit sa scoata bani din acest sport. Potrivit unor topuri, Gino Iorgulescu are o avere estimata intre 3-7 milioane de euro, iar cea cea mai mare parte a castigurilor a venit atat din fotbal, dar si din restaurante, firme de constructii sau afaceri in domeniul imobiliar.

Samsung vrea sa lanseze un smartphone cu trei fete

Samsung Electronics vrea sa lanseze anul viitor un smartphone Galaxy cu ecran care acopera muchiile aparatului, astfel incat utilizatorii sa poata citi mesajele sau sa monitorizeze cotatiile actiunilor din orice pozitie, potrivit unor persoane apropiate situatiei, relateaza Bloomberg. Noul model de telefon va folosi o versiune imbunatatita a tehnologiei Youm a Samsung, utilizata in prezent la aparatul Galaxy Round, au aratat sursele. Ecranul cu trei fete ar putea fi folosit la telefoanele premium S sau Note, sau la o noua gama de smartphone-uri. Samsung intentioneaza ca fiecare fata a ecranului sa poata fi operata independent.

Irlanda, prima tara salvata de la default de UE si FMI, iese din programul de bailout

Irlanda va iesi in decembrie din programul de bailout fara o linie de finantare preventiva din partea institutiilor internationale, deoarece a constituit rezerve de 20 de miliarde euro, iar din 2014 se va putea finanta normal de pe pietele financiare, a declarat premierul Enda Kenny. In noiembrie 2010, Irlanda a solicitat un ajutor de urgenta in valoare de 67,5 miliarde de euro din partea creditorilor internationali, program care se va incheia pe 15 decembrie. Irlanda devine astfel prima tara din zona euro care incheie acest tip de program, de la declansarea crizei in 2009, scrie Bloomberg, preluat de Mediafax. In pragul finalizarii programului de ajutor, ministrul de Finante Michael Noonan sustine ca Irlanda nu are nevoie de o linie de credit preventiva, dupa ce a acumulat rezerve de 20 de miliarde de euro.

Un gigant low-cost aterizeaza la Bucuresti

Jucatorul irlandez Ryanair, una dintre cele mai mari companii aeriene low-cost din Europa, a anuntat, joi, lansarea unor curse catre Bucuresti incepand cu anul viitor. Ryanair introduce noi rute de pe aeroportul din Dublin, printre care si catre Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa al companiei, preluat de www.incont.ro. Astfel, jucatorul irlandez va numara opt zboruri saptamanale pe ruta Dublin-Bucuresti. Acestea vor fi disponibile incepand cu aprilie 2014. Preturile pornesc de la 29,99 euro pe segment. Celelalte noi rute introduse de Ryanair sunt Almeria, Bari, Basel, Chania, Comiso, Lisabona, Praga si Marakkesh.