Miza gazului de peste 20 mld. $ din Marea Neagra este spre ce tarm va veni conducta, iar China a ajuns cea mai mare piata pentru PC-uri datorita cererii din mediul rural
Avem sau nu avem alternativa la importul de gaze de la rusi? Miza gazului de peste 20 mld. $ din Marea Neagra este spre ce tarm va veni conducta
Gazul extras de OMV Petrom si Exxon trebuie sa ajunga in Romania prin conducta ca sa se poata vorbi de cresterea independentei energetice. Miza gazului descoperit in Marea Neagra este spre ce tarm va fi construita conducta care va lega aceasta "punga" de uscat. Locul unde s-au gasit cele 42-84 de miliarde mc de gaz este la 170 km de tarmul romanesc si la 220 km de tarmul Turciei la Marea Neagra. O conducta submarina costa circa 1,4 mil. euro/km, deci ar costa circa 200 mil. euro toata conducta spre tarm. Practic, independenta energetica a Romaniei fata de importurile de gaze rusesti va fi asigurata numai in contextul in care aceste cantitati vor fi aduse pe piata locala. Nu este clar in acest moment daca austriecii si americanii sunt obligati sa aduca gazul in Romania. Grup Servicii Petroliere, firma controlata de omul de afaceri G. Comanescu, a construit o conducta submarina de 150 km pentru rusi in Marea Neagra in valoare de 269 mil. dolari. Chiar daca companiile OMV Petrom si ExxonMobil au declarat ca lucrarile in perimetrul Neptun sunt inca intr-o faza incipienta, discutia despre viitoarea destinatie a gazelor descoperite aici are sens mai ales in contextul in care Romania importa circa 25% din necesarul de consum din Rusia, iar rezervele actuale de gaze ii mai ajung numai pentru 15 ani, scrie ZF.
Cu 5,5 grame de aur pe locuitor, Romania este in topul rezervelor
Romania se numara printre tarile care au cea mai mare cantitate de aur pe cap de locuitor, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Rezerva de aur a Romaniei era la finalul lunii martie de 103,7 tone, valoarea acesteia situandu-se la 4,178 mld. euro, conform BNR. Fiecarui roman ii revine o rezerva de 5,5 grame de aur, avand in vedere cifrele preliminare de la recensamant, care indica circa 19 milioane de locuitori. Rezerva de aur reprezenta in martie aproximativ 11,5% din rezerva internationala totala a BNR. SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. „Unii spuneau ca leul, inainte de Primul razboi mondial, era tare pentru ca era acoperit 33% in aur. Pai, leul din prezent este acoperit vreo 60-70% din aur, e si mai tare“, a spus Isarescu, noteaza ZF.
Cel mai pagubos contract al statului roman din perioada postdecembrista, pe cale sa ia sfarsit
Orice ministru care a trecut pe la Transporturi in ultimii 9 ani s-a lovit de cel mai pagubos contract al statului roman. Rezultatele au fost intotdeauna in beneficiul companiei Bechtel, cu exceptia Ancai Boagiu, care, in 2011, a reusit sa-i scoata pe americani de pe 6 din cele 8 tronsoane. Din februarie 2013, ministrul Sova a inceput sa renegocieze cu Bechtel. Ultimatumul expira pe 30 aprilie, iar Sova sustine ca a gasit chiar si posibili investitori pentru tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, la care stadiul lucrarilor a inghetat la 40%. Ramane insa de lamurit cum se vor finaliza negocierile cu Bechtel, intrucat statul ar putea iesi destul de sifonat din acest contract: „Bechtel poate cere daune de aproximativ 500 mil. euro, potrivit contractului actual“, sustine fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, care ii recomanda lui Sova sa citeasca contractul inainte de a face declaratii, scrie Capital.
Dupa trei ani la Google, s-a intors in Romania: Sunt lucruri pe care nu le inteleg in tara, suntem inapoi cu cel putin cinci ani in zona de online
Elena Dobre este un exemplu de succes pentru tinerii romani. Dupa ce a terminat studiile la ASE, a studiat doi ani in Franta, apoi s-a angajat la Google Irlanda. Aici procesul de angajare a durat doua luni, dupa care a devenit account manager pe AdWords. S-a intors in tara in urma cu putin timp si a vorbit despre impactul revenirii. Spune ca in Romania, la ASE, nu se studiaza online marketing-ul si i se pare socant, spre deosebire de Franta unde este materie obligatorie. Impactul este insa in special la nivel de business. "Sunt lucruri pe care nu le inteleg in Romania, de exemplu de ce nu platim cu cardul! De ce nu plateste TOATA LUMEA cu cardul, pentru ca in Franta toata lumea face asta. De asemenea, de ce mi se cere CNP-ul cand completez un formular, in Franta nimeni nu ti-ar da numarul de securitate social. De ce nu se face livrarea exclusiv prin curier, de ce trebuie eu uneori sa ma duc la posta sa ridic ceva. Si clientilor le este frica de online, lumea nu se duce pe Internet sa cumpere. In Irlanda ne cumparam de la Tesco mancare, bautura, tot ce aveam nevoie, si ne venea curierul la usa cu tot ce comandasem. In Romania exista frica de costuri ascunse, de calitate proasta", a declarat Elena intr-un interviu pentru Wall-Street.ro.
Romania strange taxe pe masura cotei de impunere de doar 16%
Romania este pe antepenultimul loc in UE, dupa Lituania si Bulgaria, in functie de marimea cotei de impozitare a venitului persoanelor fizice, de doar 16%, dar nivelul redus al acesteia face ca veniturile fiscale, raportate la PIB, sa fie printre cele mai scazute din UE, de doar 28% din PIB, fata de 47% in Danemarca (locul 1 in UE). In Lituania, venitul persoanelor fizice se impoziteaza cu 15%, iar in Bulgaria cu 10%. Cea mai mare crestere a impozitului pe venit s-a inregistrat in Cehia, cota de impozitare fiind majorata cu 7 puncte procentuale, de la 15% in 2012 la 22% anul acesta. Raportul CE arata insa ca in multe state europene povara asupra veniturilor populatiei a scazut, printre acestea numarandu-se si Grecia, Franta si Lituania, unde reducerea cotei s-a situat intre 1 si 3 puncte procentuale. In Marea Britanie, cota de impozitare s-a redus cel mai mult, cu 5 puncte procentuale, coborand la 45%, informeaza ZF.
Cum a ajuns Vama Veche sa fie la fel de scumpa ca Mamaia. Lista preturilor de 1 mai
La fel ca iubirea si vacanta poate trece prin stomac. Preturile din Vama Veche, pe vremuri cele mai mici de pe tot litoralul, sunt acum in ton cu cele din Mamaia, informeaza StirileProtv. Practic, atat pentru mancare cat si pentru cazare, gazdele cer mult de la oaspeti. Un pranz cu doua feluri va costa in jur de 25 de lei, asta doar daca beti apa plata. In cazul in care doriti sa gustati din bunatati pescaresti, trebuie sa stiti ca doar un sigur fel e cel putin 20 de lei. Administratorii de terase au o scuza plauzibila: "Din cauza furnizorilor a trebuit sa ridicam si noi preturile". Ceva mai temperati sunt proprietarii de pensiuni care stiu ca oaspetii vor lipi liberele de 1 mai cu cele de paste. Si celalalt capat al litoralului, la Mamaia, nu ar strica sa mergeti cu destui bani in buzunar. Turistii vor putea simti diferenta de pret abia pe la jumatatea sezonului, atunci cand in Vama, ca in fiecare an, comerciantii vor face reduceri de cel putin 20-25%.
Samsung Galaxy S4 e mai performant, dar si mai usor de stricat decat iPhone
Noul Samsung Galaxy S4 este mai mare, mai usor si mai rapid decat predecesorul sau, dar si mai usor de stricat, conform unei firme de asigurari in domeniul mobil, citata de Bloomberg. Aceeasi concluzie se aplica si in comparatia dintre telefonul sud-coreean si cel al rivalilor de la Apple. In urma unor teste efectuate de SquareTrade Inc., in care dispozitivele au fost scapate de la inaltime si scufundate in apa, Galaxy S4 a obtinut nota 7 din 10 (10 reprezentand cel mai slab rezultat), S3 nota 6,5 iar iPhone doar nota 5, insemnand ca telefonul americanilor va fi cel mai putin afectat in urma unui impact. Indiferent ca S4 este mai usor de stricat decat restul smartphone-urilor, Kevin Roe, un analist la Roe Equity Research din Vermont, e de parere ca lumea va fi in continuare atrasa de el. "Oamenii vor telefoane mai subtiri cu ecrane mai mari, asa ca asta ar putea depasi ingrijorarea ca telefonul este mai fragil", a spus Roe.
China a devenit cea mai mare piata pentru PC-uri in 2012 datorita cererii din mediul rural
China a preluat conducerea ca cea mai mare piata din lume pentru calculatoarele personale, depasind Statele Unite, noteaza BBC. Potrivit unui studiu al centrului de cercetare IHS, livrarile de PC-uri in tara au ajuns in 2012 la 69 milioane de unitati. SUA au reprezentat cea mai importanta piata pana in 2011, dar anul trecut au avut comenzi pentru numai 66 milioane unitati. Laptopurile reprezinta sectorul cu cea mai mare crestere in tarile dezvoltate, dar in China vanzarile sunt la egalitate cu cele pentru sisteme de tip desktop. Si tot China este si cea mai importanta piata pentru internet, cu peste 500 milioane de utilizatori. "Procentul relativ mare al vanzarilor de PC-uri in China se datoreaza cererii uriase din mediul rural al tarii, ce reprezinta un procent important din cei 1,34 miliarde de cetateni", spune Peter Lin, analist la IHS.
Grafenul, materialul-minune al viitorului
Inca de la descoperirea sa, in 2004, grafenul a fost privit ca o minune naturala, un material care ne va transforma radical viata in secolul 21. Proprietatile sale uimitoare starnesc entuziasmul si nedumeresc, in acelasi timp, scrie CNN. Cum ar putea un material de un milion de ori mai subtire decat parul uman sa fie de 300 de ori mai puternic decat otelul si sa aiba o conductivitate de o mie de ori mai mare decat siliciul? Potrivit lui Tomas Palacios, seful departamentului de cercetare a grafenului, de la MIT (Institutul Tehnologic Massachusetts), acesta va inlocui in viitor metalele scumpe din bateriile solare si se va gasi in telefoanele mobile si orice alt dispozitiv care va avea ecran transparent (ce va putea fi integrat pe orice suprafata). Palacios este de parere ca aceasta tehnologie va fi disponibila chiar din anii urmatori, dar absorbtia sa in piata, ca fenomen de masa, va mai dura inca 20 de ani.
Austeritatea din Europa afecteaza si familiile regale
Incoronarea noului rege al Olandei este programata sa aiba loc marti, intr-o ceremonie care aduce sub lumina reflectoarelor costurile intretinerii familiilor regale din Europa, intr-o perioada de austeritate economica, scrie Wall Street Journal. Printul Willem-Alexander va fi investit ca primul rege al tarii, din secolul 19, intr-o ceremonie despre care mama sa, regina Beatrix, care va abdica, a insistat sa fie una cumpatata, in ton cu vremurile grele. Regina insasi a avut parte de o incoronare cu peripetii in 1980, tot intr-o perioada de criza economica, cand mai multi protestatari au scandat in timpul evenimentului. "Olanda este in prezent singura tara unde familia regala nu a facut deocamdata compromisuri in ceea ce priveste cheltuielile", spune Herman Matthijs, de la Universitatea din Ghent, care a studiat fenomenul.