Managerul roman care cunoaste cel mai bine secretele aurului din Apuseni

La 43 de ani, Mihai Ursoi conduce din piata Victoriei filiala din regiune a companiei SES Astra, liderul global al pietei operatorilor de satelit. in spatele alurii de corporatist in costum negru sta povestea unui ardelean din tara motilor care cunoaste mai bine decat orice coleg de breasla secretele aurului din Apuseni. Mihai Ursoi a copilarit la Brad, intr-un mic oras din muntii Apuseni – „un colt de rai, dar care s-a depopulat in ultima vreme; stiu sate care aveau sute de fumuri, cum spunem noi, iar astazi sunt cateva zeci, pentru ca toata lumea pleaca la oras; te doare sufletul„. Cunoaste ca-n palma locurile pentru ca, dupa ce a studiat geofizica si stiinte economice la Bucuresti, a lucrat timp de doi ani ca inginer in mina de la Gura Barza, situata langa orasul natal. „Mi-am dat seama inca de atunci ca minele se vor inchide, asa ca nu am ramas ultimul angajat acolo si am decis sa ma indrept spre altceva", spune astazi Ursoi, potrivit Business Magazin.

Cat costa sa fii pacient abonat la privat

Putini romani s-au lasat convinsi de abonamentele oferite de clinicile private, iar si mai putini si le permit. Nici asigurarile de sanatate nu au prea mult succes, semn ca plata per serviciu va dainui. Pentru cel mai ieftin abonament oferit de clinicile private de top din Romania, pacientul beneficiaza de consultatii nelimitate, de un set de analize de sange o data pe an si de reduceri cuprinse intre 10% si 20% la alte investigatii medicale. Cele de pret mediu includ serviciile oferite la reducere in abonamentul mai ieftin si servicii de urgenta, plus reduceri la alte investigatii. In sfarsit, cele mai scumpe abonamente includ aproape toate investigatiile medicale, plus consultatii gratuite la psiholog sau la medicul nutritionist, potrivit www.capital.ro. Intre cele trei exista diferente destul de mari de pret, cel mai ieftin fiind de 10 euro pe luna (si consta in reduceri, mai ales), iar cel mai scump ajungand la 125 de euro lunar, mai mult decat cheltuie un roman in medie pe mancare (83 euro), potrivit Eurostat.

Bilant Rabla: 430 mil. € cheltuiti si 1,5 milioane de rable intrate in tara

Din 2005 si pana la sfarsitul acestui an, pe piata locala au intrat peste 1,5 milioane de masini vechi, timp in care statul a cheltuit peste 430 mil. euro pentru a elimina 470.000 de rable. Dintre acestea, peste 1,34 de milioane de masini la mana a doua au intrat in Romania de la aderarea la Uniunea Europeana, cu toate ca aproape in fiecare an taxa de prima inmatriculare a fost modificata, tocmai pentru a „tempera“ importurile. Spre deosebire de acestea, in acelasi interval de timp s-au vandut pe piata locala doar putin peste un milion de masini noi, potrivit datelor Asocia­tiei Producatorilor si Impor­ta­torilor de Automobile (APIA), scrie Ziarul Financiar.

Cu broker sau pe cont propriu? Cum este mai bine sa investesti la bursa

Tehnologia, dar si multitudinea de surse de informare, majoritatea gratuite, au facut ca investitiile pe piata de capital sa fie la indemana unui numar tot mai mare de romani. Odata cu evolutia tehnologiei, dar si a multitudinii de surse de informare gratuite, accesul romanilor la piata de capital a devenit tot mai facil. In acest context, se ridica intrebarea, in ce masura este oportun sa mai apelezi la un broker, sau, in ce moment sfaturile unui specialist sunt vitale pentru a te asigura ca iti maximizezi sansele de profit. "Am fost intrebat recent daca succesul investitional este realizabil pe cont propriu sau este nevoie de asistenta unui broker cu experienta in piata. Raspunsul este ca da, poti fi un investitor profitabil luand singur deciziile. Formula necesara este alcatuita din putina educatie financiara, de intelegerea profilului tau de risc si in ce clase de active ti-ar fi cel mai confortabil sa investesti", a declarat Bogdan Gherghe, analist in cadrul casei de brokeraj Tradeville, pentru www.economica.net.

Euro ar trebui desfiintat pentru ca a creat o generatie pierduta de tineri talentati, dar someri

Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2010 si un fost sustinator infocat al trecerii la euro, propune acum abandonarea monedei unice deoarece aceasta incetineste cresterea economica si adan­ceste somajul, ducand la aparitia unei „generatii pierdute“ de tineri someri, scrie Ziarul Financiar. „Ori euro este desfiintat intr-o maniera controlata, ori liderii economici din zona euro iau masuri pentru a face din euro o moneda care sa sustina cresterea economica si angajarile“, a spus Pissarides. Economistul de origine cipriota si onorat recent cu titlul de cavaler in Marea Britanie, unde locuieste din 1974, considera nec­sara refacerea increderii in moneda europeana pe pietele internationale, precum si a increderii pe care tarile Europei au avut-o candva una in cealalta. El nu crede insa ca aceste doua idei se vor materializa vreodata.

Sorin Manea, Samsung: In Romania s-au vandut circa 6 milioane de smartphone-uri in ultimii ani

Vanzarile de telefoane inteligente au cumulat 5,5-6 milioane de unitati in ultimii ani, a declarat joi seful diviziei telecom a Samsung Romania, Sorin Manea. "Cumulat, in ultimii ani, vanzarile de terminale inteligente, indiferent de producator, au atins 5,5-6 milioane de unitati", a spus Manea. El a adaugat ca in acest an se vor vinde si aproximativ 600.000 de tablete, scrie www.wall-street.ro.

Start-up-ul construit in 3 luni de doar 10 oameni, care ameninta suprematia gigantului Amazon

Boxed este un magazin online care, asemenea Amazon, aduce clientilor marfa comandata la domiciliu, doar ca in cantitati mari. Boxed si-a inceput activitatea de comert online acum sase luni, avand ca buget de pornire putin peste un milion de dolari. Trei luni mai tarziu, a aparut si o aplicatie pentru iPhone care deserveste magazinul, iar intre timp s-a lansat si una pentru Android. Dezvoltarea s-a realizat rapid si acum magazinul poate livra produse in orice stat din SUA, taxele de transport fiind gratuite pentru comenzi mai mari de 75 de dolari, potrivit Quartz. Secretul este subcontractarea unor operariuni, ca de exemplu livrarea, care cade in totalitate in seama UPS. Depozitul in care se tine marfa este unul inchiriat (Amazon a cheltuit 14 miliarde de dolari pe spatiile de depozitare, in ultimii trei ani), iar comenzile sunt facute direct la distribuitori, fara alti intermediari, iar Boxed nu mai reambaleaza produsele.

Samsung isi muta fabricile din China intr-o tara cu o economie de 60 de ori mai mica, pentru a-si mentine profitul

Samsung Electronics, cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, isi reorienteaza productia din China in Vietnam, pentru a plati salarii si mai mici si pentru a apara marjele de profit, odata cu incetinirea cresterii pietei pe segmentul telefoanelor scumpe. Grupul sud-coreean a construit cea mai mare afacere de productie de smartphone-uri din lume folosind forta de munca abundenta si ieftina din China, potrivit Bloomberg. Samsung a depasit Apple oferind clientilor telefoane cu preturi variind de la peste 900 de dolari la mai putin de 150.

Cum iti construiesti singur masina. Compania care livreaza automobile sport la pachet

Firma canadiana Dubuc Super Light Car a venit cu un concept de masina “la pachet”, care ofera amatorilor de senzatii tari posibilitatea de a conduce un automobil sport la un pret accesibil. Masina foarte usoara urmeaza sa isi faca debutul la salonul auto de la Montreal, ce va avea loc la jumatatea lunii ianuarie, anul viitor. Pachetul de baza, de numai 19.995 de dolari, contine sasiul complet iar posesorul trebuie sa se ocupe de instalarea componentelor mecanice, scrie Business Insider.