Jaf in stil maramuresean: furturile de tractoare, o inventie romaneasca ce a cucerit Europa, cel mai secretos grup german controleaza un sfert din comertul romanesc si cine finanteaza "Cooperativa ASF"
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Jaf in stil maramuresean. Furturile de tractoare, o inventie romaneasca ce a cucerit Europa
Luni, 10 februarie, a inceput in orasul francez Nancy procesul uneia dintre cele mai temute bande de romani. Potrivit presei franceze, “banda lui Obezu’” a furat de pe diferite santiere din Franta utilaje valorand peste 8 milioane de euro, noteaza www.stirileprotv.ro. Procurorii francezi spun ca numarul membrilor retelei criminale depasea suta. Dintre acestia 20 au ajuns in fata judecatorilor din Nancy. Toti sunt din Maramures, mai precis din Borsa. In tara nu am fost in stare sa-i bagam la inchisoare, asa ca au trebuit sa faca asta strainii. In spatele procesului din linistitul orasel Nancy sta insa o poveste care ar merita sa devina film. Un orasel din Maramures luat cu asalt de politisti. Chistoace de tigara analizate de experti pentru a stabili ruta infractorilor. Si o noua moda in materie de infractiuni lansata in Europa. Cititi continuarea anchetei pe www.stirileprotv.ro.
Cine finanteaza "Cooperativa ASF"?
Autoritatea de Supraveghere Financiara nu poate fi independenta, autonoma si autofinantata (asa cum o defineste legea), atat timp cat contributia a milioane de romani la salariile angajatilor sai numiti politic este un indicator concret si calculabil. Mai mult, spre deosebire de Banca Nationala, de exemplu, al carei model de organizare incearca sa il preia, ASF nu intreprinde nici macar o singura operatiune comerciala care sa-i aduca venituri, ea traind exclusiv din sumele obtinute prin taxarea unor afaceri private. Calcule concrete bazate pe date cat se poate de reale arata ca aproximativ 17% din comisioanele pe care administratorii fondurilor de pensii private obligatorii le cer clientilor (adica majoritatii romanilor salariati cu contract de munca legal) sunt generate de taxele impuse de ASF. Daca va intrebati de ce polita CASCO este, in Romania, mai scumpa decat in tari dezvoltate ca Germania sau Franta sau de ce pretul asigurarii RCA creste de la an la an, o parte din raspuns este si la ASF pentru ca 0,3% din primele totale de asigurare incasate lunar (taxa de functionare) dar si 1% din primele pentru RCA (contributie pentru gestionarea bazei de date CEDAM) merg in pusculita Autoritatii, arata o analiza realizata de www.capital.ro.
Unul dintre cele mai ascunse grupuri germane a ajuns sa controleze un sfert din comertul romanesc. Si nu se opreste aici
Grupul german privat Schwarz, controlat de al doilea cel mai bogat om din Germania, care opereaza lantulurile Kaufland si Lidl, a obtinut anul trecut in Romania afaceri de peste 2,3 mld. euro, in crestere cu circa 300 mil. euro fata de 2012. Nemtii, care au circa 250 de magazine si peste 15.000 de angajati, au ajuns astfel sa controleze 13% din tot comertul local cu dominanta alimentara si circa un sfert din comertul modern, potrivit estimarilor Ziarului Financiar pe baza datelor din piata. Urmatorii clasati - grupurile Carrefour, Metro si Auchan - au fiecare afaceri de circa 1 mld. euro pe an. In 2008, ultimul an de boom, nemtii de la Metro, care operau atunci si magazinele cu acelasi nume si hipermarketurile Real, depasisera pragul de 2 mld.
Topul angajatilor care s-ar califica la electoRATA lui Ponta: "Multi fac credite pentru a iesi din iarna, ca pensionarii"
Salariatii din invatamant, sanatate si asistenta sociala, dar si cei care lucreaza in domeniul activitatilor culturale vor putea beneficia de electoRATA lui Ponta, respectiv injumatatirea ratelor la credit pentru cei care au un salariu de pana la 1.600 de lei. Acestia castiga, in medie, un salariu sub cel mediu pe economie, care a ajuns in decembrie la 1.760 de lei, potrivit celor mai recente date INS. De exemplu, numarul profesorilor si invatatorilor care au credite este estimat la cateva zeci de mii de persoane in toata tara. "Multi fac credite pentru a iesi din iarna, precum pensionarii", a declarat pentru gandul Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Unii bugetari deja s-au interesat la banci de posibila injumatatire a ratei. „Avem persoane care au mers la banci sa se intereseze (de injumatatirea ratei n.n.). De la ghiseu li s-a spus ca implica o gramada de documente. Deocamdata nu au primit instructiuni clare”, a spus pentru gandul Liviu Toader, prim-vicepresedintele Sindicatului Nationala al Functionarilor Publici, scrie www.gandul.info.
Un brand romanesc vechi de zece ani se lupta cu PepsiCo si Coca-Cola pe piata de 100 mil. euro a bauturilor „fara bule“
Prigat, Giusto si Cappy au fost cele mai vandute branduri de bauturi din categoria JNSD (sucuri, nectaruri, bauturi necarbonatate - n. red.) in 2012, o piata care se ridica anual la peste 150 de milioane de litri, arata datele companiei de cercetare de piata Canadean. Astfel Giusto, produs de Romaqua Group, companie cu actionariat romanesc, este singurul brand local care se bate pe acest segment cu giganti precum PepsiCo, producatorul Prigat, Coca-Cola HBC care produce sucurile Cappy, Tymbark Maspex, cel mai mare producator de nectaruri din Romania si URBB, producatorul berii Tuborg care are in portofoliu sucurile necarbonatate Granini, scrie ZF Corporate.
ArcelorMittal, dupa 5 ani de pierderi la Galati: "Nu oprim productia, dar cerem un tratament corect"
Chiar si dupa cinci ani consecutivi de pierderi, Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galati, este sigur ca grupul siderurgic nu va opri productia la Galati, dar atrage atentia asupra costurilor mari pe care la are cu energia. Combinatul siderurgic de la Galati a terminat si anul 2013 cu pierderi, care, chiar daca sunt la jumatate fata de anul precedent, se ridica la circa 115 milioane de lei. Situatia unitatii de la Galati nu este singulara: divizia Flat Carbon Europe a grupului ArcelorMittal, din care face parte si combinatul din Romania, a raportat, pentru ultimul semestru al anului o pierdere operationala de 366 milioane de euro. Dincolo de piata dificila a otelului, care ar putea totusi cunoaste o usoara crestere in acest an, de vina sunt si preturile la energie, mai precis a taxelor. Ce spune Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galati, despre pierderi, preturi, sprijinul Guvernului, intentiile pentru acest an, intr-un interviu acordat www.economica.net.
Doi tineri de 30 de ani, sot si sotie, fac cu firma lor din Bucuresti 2,3 milioane de euro pe an
Compania Zitec, un producator local de aplicatii online, dezvoltat de Simona si Alexandru Lapusan, a inregistrat anul trecut afaceri de 2,3 milioane euro, in crestere cu peste 60% comparativ cu anul 2012. In companie lucreaza 90 de specialisti software. Jumatate din veniturile companiei din 2013 au provenit din proiecte livrate pe plan extern, in principal catre clienti din SUA, Marea Britanie, Grecia, Cipru sau Arabia Saudita. Pe plan local, compania a inregistrat performante notabile si pe zona de eCommerce, in portofoliu avand primul proiect extern al celui mare retailer online din Romania, website-ul liderului din retailul offline de produse electroIT, precum si solutia eCommerce pentru liderul in servicii de turism, potrivit Business Magazin.
Vanzarile de masini, barometrul revenirii economice a Europei. Producatorii auto mizeaza pe o explozie in acest an
Economia zonei euro a inceput sa creasca timid, in 2013, dar nu la nivelul asteptarilor, ceea ce l-a determinat pe seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, sa se gandeasca la o serie de noi stimuli financiari, pentru a reporni economiile Europei, scrie Bloomberg. In Spania, care a inceput si ea sa-si revina, dupa o lunga perioada de recesiune, pensionarul Candido Lopez si sotia sa Asuncion Diaz au ales sa parieze pe redresarea economica a tarii. Au decis sa cumpere o masina, dupa ce anul trecut au amanat momentul, pentru ca fiul lor era pe punctul de a-si pierde jobul si voiau sa-l ajute. Asemenea decizii se iau din ce in ce mai des in Europa, ceea ce se vede si in industria auto, care da semne vizibile de revenire din amorteala. Astfel, producatorii auto se asteapta la primul an in care vanzarile vor exploda, dupa 2007, in conditiile in care anul trecut acestea s-au prabusit la cel mai scazut nivel din 1995, in special in tarile de la periferia zonei euro, care s-au luptat cu cea mai lunga recesiune, incepand din 2008.
Angela Merkel reactioneaza dur la votul elvetian care limiteaza imigratia
Votul elvetian in favoarea unei limitari a imigratiei ridica "probleme considerabile", a declarat luni purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, citat de AFP si preluat de Mediafax. "Guvernul federal a luat nota de acest rezultat si il respecta, dar din punctul nostru de vedere este clar ca el ridica probleme considerabile", a declarat Steffen Seibert in cadrul unei conferinte de presa obisnuite a Guvernului. "Relatiile stranse care leaga Elvetia de Uniunea Europeana aduc cetatenilor din ambele parti mari avantaje si libertatea de circulatie este in centrul acestor legaturi stranse", a adaugat el.
Estimari sumbre pentru a doua putere a UE. Cresterea economica a Frantei va incetini in primul trimestru la 0,2%
Cresterea economica a Frantei va incetini la 0,2% in primul trimestru al acestui an, de la 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, arata un sondaj realizat in randul companiilor de catre banca centrala de la Paris. Sondajul, efectuat in ianuarie, a indicat ca increderea din industria prelucratoare franceza a ramas stabila in ianuarie, iar pentru luna februarie, Banca Frantei anticipeaza continuarea expansiunii, potrivit MarketWatch. Un indicator al sectorului serviciilor a inregistrat o imbunatatire usoara. Companiile active in domeniu se asteapta, de asemenea, la crestere in februarie. Estimarea privind incetinirea cresterii PIB si un raport separat privind scaderea productiei industriale in decembrie fata de noiembrie sugereaza ca presedintele francez Francois Hollande ar putea avea dificultati in revitalizarea economiei.
Prima femeie director general al General Motors va primi 14, 4 mil. dolari in acest an, mai mult cu 60% fata de predecesorul sau
General Motors (GM) a anuntat ca intentioneaza sa o pletasca pe Mary Barra, noua sefa a producatorului auto cu suma de 14,4 milioane de dolari, in crestere cu 60% fata de suma primita de predecesorul sau, Dan Akerson, in 2012. Initial, compania anuntatse ca salariul lui Barra va fi de 4,4 milioane de dolari, cash si actiuni, dar suma a fost majorata dupa mai multe critici potrivit carora noul CEO ar primi mai putini bani ca predesorul sau din cauza ca este femeie. Compania a anuntat, ulterior, ca suma initiala nu cuprindea unele sporuri incluse ulterior in compensatie si ca Mary Barra va fi platita in conformitate cu performantele sale, scrie BBC News. Barra a preluat sefia gigantului auto in ianuarie, dupa retragerea lui Akerson.
La concurenta cu bitcoin. Cum a devenit iPhone-ul noua moneda de schimb universala
Muncitorii care lucreaza in alte tari decat cea de origine, fie ca sunt bogati sau saraci, dar si turistii, au dezvoltat de-a lungul anilor un sistem prin care introduc produse de lux, la preturi mai mari, in diferite tari in care acestea nu se vand, scrie Bloomberg Businessweek. In urma cu cativa ani, la moda erau gentile de la Louis Vuitton si Gucci, cumparate de la Paris de catre asiatici, care isi plateau calatoria vanzand produsele la preturi mai mari. In anii ’90, jeansii de la Levi’s indeplineau o functie similara pentru americanii care vizitau Europa de Est. Astazi, vorbim despre iPhone-urile folosite ca moneda de schimb in toata lumea, in special modelul 5S auriu.
Pe acelasi subiect: