Imobilizati in subdezvoltare: in 20 de ani gradul de urbanizare al Romaniei a avansat cu doar 0,6%

Gradul de urbanizare al Romaniei a crescut de la 54,3% la 1 iulie 1990 la 54,9% la 1 iulie 2011. Datele furnizate de INS sunt, prin neutralitatea lor, nemiloase. Nu am progresat cu nimic in ultimii 20 de ani? Sociologii si economistii au explicatii dintre cele mai diverse. Dar cu totii dau credit unei observatii de mult facute: gradul de urbanizare este in directa legatura cu gradul de bunastare al oamenilor. Daca "industrializarea fortata" din urma cu cateva decenii, asociata cu urbanizarea (care crestea cu zece procente la un deceniu), este istorie, revenirea la normalitate trebuie sa insemne stagnare? Din istorie, "civilizatia" a fost asociata cu mediu urban. Daca revolutia franceza a dat un sens nou termenului "cetatean", istoria economiei nu poate face abstractie de faptul ca bunastarea si dezvoltarea unei tari, a unei regiuni - cu un accent si mai pronuntat de la revolutia industriala incoace - s-au cladit in jurul centrelor urbane. Putem face abstractie noi, observand datele Statisticii, de regula generala?, scrie ZF.

Infografic: Judet bogat, judet sarac. Unde se castiga cei mai multi bani in Romania si in ce domeniu

Salariul mediu net la nivel national a fost de 1538 lei, arata date comparative din perioada septembrie 2012. Judetul cu cea mai mica medie salariala a fost Harghita (1064 lei), urmat de Suceava (1065 lei) si Botosani (1078 lei). Judetele bogate ale Romaniei sunt Bucuresti (2152 lei), Ilfov (1892 lei), Cluj (1588 lei) si Gorj (1584 lei).  Cel mai mic salariu mediu net din Romania este in Braila, in sectorul "agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura si pescuit" – 957 lei.  La polul opus se afla Capitala, unde salariul mediu net in sectorul "servicii" a fost 2211 lei, in luna septembrie 2012. Infograficul il gasiti pe incont.ro.

Aviz favorabil pe actul de nastere al mamutului financiar de 6 mld de euro. Cum va arata conducerea gigantului ASF

Programata pentru a deveni operationala pe 1 martie, Autoritatea de Supraveghere Financiara, gigantul care va arbitra piata asigurarilor, Bursa si piata pensiilor private, isi intra in paine pe 15 aprilie. In spatele usilor inchise ale grupurilor parlamentare se dau lupte grele pentru functiile de conducere. Cei 15 membri vor trebui sa aiba cel putin 10 ani de experienta in domeniul financiar si sa fi absolvit o facultate de drept sau cu profil economic. De asemenea, nu vor putea fi, la momentul numirii, membri in consiliile de administratie ori directori in companii de asigurare, de brokeraj sau administratori de pensii private. Organismul va prelua atributiile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private si ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. In acest fel, nou creatul ASF va administra piete de circa 6 miliarde de euro. Surse din mediul politic arata ca cele mai mari sanse pentru functia de presedinte o are Daniel Daianu, consilier al premierului Victor Ponta, fost ministru de Finante si fost economist-sef al BNR. In piata s-a mai vorbit despre Mircea Ursache, fost sef al AVAS, dar si despre liberalul Dan Radu Rusanu, un politician cu influenta inclusiv in mediile financiare. O noutate ar mai fi si faptul ca pagubitii FNI trec la AVAS, scrie Capital.

Mariana Diaconescu, Asirom: O sa vedem jucatori noi pe piata in urmatorii ani pentru ca asigurarile au potential 

Mariana Diaconescu, presedintele directoratului Asirom, se asteapta la cresterea competitiei pe piata asigurarilor in urmatorii ani, mai multe nume noi urmand sa isi faca aparitia, scrie ZF Corporate.

Urmeaza pragul de 7 lei. Cum au ajuns preturile carburantilor sa fie mai mari la noi decat in Vest

Preturile carburantilor le dau dureri de cap soferilor romani. Luni au depasit un record istoric. Cel mai scump sortiment de benzina a ajuns sa coste aproape 7 lei pe litru. Expertii sustin ca resimtim la pompa scumpirea petrolului pe piata internationala din acest inceput de an. La fel de adevarat este ca totul se intampla si cu acordul tacit al statului roman. Bugetul castiga enorm de pe urma taxarii firmelor de profil. In Romania, tara producatoare si exportatoare de produse petroliere, un litru de benzina a ajuns sa coste astazi 6 si 84 de bani. 8% dintre soferii romani sustin ca si-au lasat masinile acasa. Daca insa preturile continua, strazile practic se vor goli. Am ajuns in aceasta situatie pentru ca s-au scumpit produse petroliere de piata chinezeasca, dar si pentru ca in Orientul Mijlociu apele sunt tulburi, informeaza StirileProTv.ro

Reevaluarile de garantii au aruncat in aer pierderile bancilor in T4

Trimestrul al patrulea din 2012 s-a dovedit un mare moment al adevarului pentru sistemul bancar, cititi tot in ZF Corporate.

Exodul mintilor stralucite. Cum pierde Romania zeci de miliarde de euro, bani investiti in scolarizarea oamenilor de elita

Romania pierde in fiecare an sute de specialisti valorosi: medici, ingineri, arhitecti sau informaticieni, pe care strainii stiu sa-i pretuiasca, iar noi, nu. Un studiu ONU arata ca suntem pe primele locuri la furnizarea de specialisti pentru marile economii. Tara noastra pierde zeci de miliarde de euro, investiti in scolarizarea si pregatirea acestor oameni de elita. Exodul de creiere se vede cel mai rau in medicina. OMS arata ca Romania a pierdut peste 3 miliarde de euro in ultimii patru ani din cauza medicilor scoliti la noi si plecati sa trateze bolnavii altora. Un raport ONU arata ca in urmatorii 10 ani tarile dezvoltate din UE ar trebui sa "importe" peste 6 milioane de specialisti iar din pacate, Romania se afla de asemenea in fruntea listei la capitolul pepiniera, noteaza StirileProTV.ro

Bundesbank: Economia Germaniei tureaza motoarele in trimestrul I si revine pe crestere 

Dupa un declin de 0,6% in ultimele trei luni ale anului trecut, economia Germaniei va reveni la crestere in primul trimestru, potrivit estimarilor bancii centrale germane, transmite BBC.  "Acest punct de vedere este sustinut in special de perspectivele industriei, care isi revine dupa ajustarile considerabile ale productiei de la sfarsitul anului 2012", se arata in raportul lunar al Bundesbank. Institutia considera ca exista semne ca activitatile economice se vor accelera pe parcursul acestui an, chiar daca nu va avea loc o crestere puternica pe piata externa. Pentru zona euro, Banca Centrala Europeana anticipeaza in acest an un declin de 0,3%.

Scandalul carnii de cal afecteaza Nestle, cea mai mare companie alimentara din lume

Grupul elvetian Nestlé va retrage de la vanzare in Spania si Italia doua produse prezentate ca fiind de vita, dar care contin carne de cal, noteaza BBC.  "Testele noastre au descoperit urme de ADN de cal in doua produse pe baza de vita furnizate de H.J Schypke", o companie germana subcontractoare a JBS Toledo NV, anunta numarul 1 mondial in agroalimentatie.  Nestlé a decis sa retraga "imediat" de la vanzare ravioli si tortellini vanduti sub numele Buitoni Beef Ravioli si Beef Tortellini. Si Lasagnes à la Bolognaise Gourmandes, produsa in Franta, va fi, de asemenea, retrasa de la vanzare.

Dadacele din Marea Britanie sfideaza recesiunea datorita printilor sauditi si oligarhilor rusi

In timp ce multe domenii din Marea Britanie sunt marcate de restructurari, dadacele au gasit medicamentul contra recesiunii: cererea mare venita din strainatate, din partea printilor sauditi, a oligarhilor rusi si a celebritatilor care vor o Mary Poppins pentru copiii lor.  Cu nume precum Imperial Nannies si Royal Nannies, agentiile si-au asociat imaginea cu cele mai scumpe cartiere londoneze si cu reputatia Marii Britanii in domeniul educatiei de inalta clasa, relateaza CNBC. Afacerile au cunoscut o dezvoltare exploziva de la criza financiara din 2007. Bonele britanice au un avantaj fata de cele de alte nationalitati, pentru ca engleza este limba lor natala, sunt educate si beneficiaza de factorul de prestigiu cerut de piata super-bogatilor din strainatate. Agentia Norland Nannies are propriul sau colegiu, iar absolventele pot castiga pana la 63.400 de dolari daca accepta posturi in strainatate.