Ghid de supravietuire financiara: cum ne descurcam cu 10% din veniturile unui neamt, austriecii taie paduri romanesti de 1 mld. euro/an si cine sunt "baietii destepti", care exporta curentul Romaniei
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ghid de supravietuire financiara: cum ne descurcam cu 10% din veniturile unui german
Un angajat din Romania castiga in medie circa 1.600 de lei (sau 360 de euro) pe luna. Un pensionar din sistemul asigurarilor sociale de stat primeste, in medie, putin peste 800 de lei (adica 180 de euro) lunar. Punand la un loc lefurile, pensiile, dar si alte venituri (onorariile liber-profesionistilor, chirii, dobanzi, dividende, ajutoare sociale sau de somaj, alocatii pentru copii, indemnizatii de tot felul si asa mai departe), aflam ca o familie medie de romani are la dispozitie, lunar, cam 2.400 de lei (adica undeva la 180 de euro pe membru. Aceleasi calcule, facute insa pentru gospodaria medie germana, au un rezultat foarte asemanator, insa cu o cifra in plus – 1.800 de euro. Cu alte cuvinte, romanii traiesc cu un venit lunar de zece ori mai mic decat cel al nemtilor, noteaza www.capital.ro.
Dupa aurul negru, fac profit si din aurul verde. Austriecii taie paduri romanesti de un miliard de euro pe an
Schweighofer, Kronospan si Egger, companii austriece care cotroleaza prelucrarea lemnului din Romania, au ajuns in 2013 la afaceri cumulate de 1 mld. euro din vanzarea de cherestea si alte produse din lemn, din care mai bine de jumatate merge la export. Productia de cherestea in 2013 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, fata de 1,4 mil. metri cubi in 2000. Cele trei companii cumpara lemn de la Romsilva si alti proprietari de paduri si fabrica cherestea, PAL (placi aglomerate din lemn) sau alte placi pe care le vand catre producatorii de mobila sau la export. Puterea lor este atat de mare incat au fost acuzati si de controlul preturilor in 2005, scrie Ziarul Financiar.
Noii "baieti destepti". Cine exporta curentul ieftin al Romaniei
De mai mult de un an de zile, Romania este exportator net de energie electrica. Pe medie orara, exporturile zilnice trec de 400 de MW, ceea ce reprezinta circa 7% din toata energia produsa. Potrivit licitatiilor publicate de transportatorul Transelectrica, cei ce au rezervat capacitate de export pe Serbia si Ucraina sunt traderi de energie ce activeaza pe piata locala. Spre exemplu, in ianuarie, s-a rezervat capacitate pentru 450 MW pentru Serbia, firmele ce au facut-o fiind Alpiq, Energy Supply, Statkraft, Ezpada, Axpo Energy, Danske Energy, Verbund, Transenergo si GEN-I. Pe Ucraina, s-a rezervat 50 de MW, de catre EFT, Ezpada si Tinmar-Ind. Alpiq si EFT sunt printre firmele care au fost abonate cu anii la energia produsa de Hidroelectrica, prin contracte bilaterale, asa numitii "baieti destepti", potrivit www.economica.net.
Joaca statului cu antreprenorii: uite banii, nu mai sunt banii
Guvernul a emis la finalul lunii aprilie o ordonanta de urgenta prin care elimina criteriul de varsta (maximum 35 de ani) pentru obtinerea unei finantari de pana la 10.000 de euro pentru infiintarea unei prime afaceri (SRL-D), insa la mai putin de o luna de la aceasta decizie bugetul de 4,7 mil. euro alocat pentru prima afacere a fost epuizat. „In acest moment se depun eforturi in vederea suplimentarii bugetului alocat acestui program la rectificarea bugetara ce va avea loc in perioada urmatoare“, a fost raspunsul transmis la solicitarea Ziarului Financiar de catre reprezentantii cabinetului ministrului delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism Florin Jianu.
Cat castiga o casiera de la IKEA
Un casier IKEA primeste un salariu lunar de aproximativ 800 de lei, potrivit unor surse din piata. Pe langa suma amintita, fiecare angajat IKEA primeste si bonuri de masa. Compania a refuzat sa faca precizari cu privire la veniturile angajatilor sai. IKEA este cel mai mare retailer de mobila din Romania si detine un magazin in nordul Bucurestiului. Cifra de afaceri a companiei in 2012 a fost de circa 90 de milioane de euro. Compania are 425 de angajati, potrivit Business Magazin.
Politele RCA si CASCO s-ar putea scumpi din nou
Statul vrea sa evalueze efectele accidentelor rutiere prin experti autorizati, lucru care scumpeste poilita de asigurare Adoptarea unui proiect de lege privind infiintarea unui corp al expertilor si evaluatorilor tehnici auto ar putea conduce la majorarea tarifelor politelor RCA si la complicarea procesului de rezolvare a daunelor auto, potrivit asociatiei asiguratorilor din Romania (UNSAR) si brokerilor (UNSICAR). Conform acestui proiect, expertii si evaluatorii tehnici auto ar putea evalua toate vehiculele avariate, in vederea stabilirii solutiilor tehnice pentru repararea lor si acordarea despagubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativa (CASCO), noteaza www.adevarul.ro.
Criza economica prelungita a alimentat extremismul in Europa. Noua partide de extrema-dreapta vor avea reprezentanti in PE. Barroso: Ascensiunea euroscepticilor, "extrem de ingrijoratoare"
Noua partide de extrema-dreapta au obtinut locuri in Parlamentul European in urma scrutinului din 25 mai, comenteaza editia britanica a Huffington Post, prezentand lista formatiunilor eurosceptice care au obtinut mandate de eurodeputati. Primul loc este ocupat de partidul Frontul National, din Franta, condus de Marine Le Pen. Formatiunea neonazista germana Partidul National German (NPD) este catalogata drept rasista si antisemita, insistand pentru o Europa "a oamenilor albi", noteaza publicatia. In Grecia, partidul Zori Aurii are o doctrina ultranationalista, iar unii membri ai sai sunt in inchisoare pentru apartenenta la grupuri infractionale. Formatiunea elena, care va avea pentru prima data membri in PE, insista ca nu este nici criminala, nici neonazista.
Putin pune bazele rivalului UE. Rusia, Belarus si Kazahstan semneaza tratatul pentru constituirea Uniunii Economice Eurasiatice
Rusia, Belarus si Kazahstan vor semna, joi, Tratatul pentru constituirea Uniunii Economice Eurasiatice, organizatia urmand sa fie infiintata oficial la 1 ianuarie 2015, anunta Presedintia Rusiei, citata de agentia rusa Itar-Tass. Tratatul va fi semnat la Astana de presedintii celor trei tari - Vladimir Putin, Aleksandr Lukasenko si Nursultan Nazarbaiev. "Presedintii celor trei tari vor discuta probleme legale de functionarea Uniunii Economice Eurasiatice si a Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan", precizeaza Kremlinul.
Pfizer renunta la preluarea AstraZeneca, dupa ce a facut cea mai mare oferta din industria farmaceutica, respinsa de britanici
Grupul american Pfizer a renuntat la oferta de preluare a AstraZeneca, de 69,4 miliarde de lire sterline (117 miliarde dolari), considerata insuficienta de compania britanica si care ar fi fost, in cazul acceptarii, cea mai mare tranzactie de acest tip din industria farmaceutica. Oferta reflecta intreaga valoare a AstraZeneca, a anuntat Pfizer intr-un comunicat, transmite Bloomberg. Legislatia britanica prevede ca cei doi producatori de medicamente trebuie sa astepte trei luni de zile inainte de reluarea discutiilor, astfel ca partile vor avea timp sa decida care va fi viitoarea miscare.
Smartphone-urile mai putin cunoscute, dar mai ieftine, cuceresc Europa
Popularitatea in crestere a smartphone-urilor mai ieftine produse de companii mai putin cunoscute, precum Wiko, conduce la divizarea pietei in tarile dezvoltate din vestul Europei, potrivit datelor Kantar Worldpanel ComTech, citate de Financial Times. Wiko, un producator francez de smartphone-uri relativ necunoscut, s-a alaturat unei liste de telefoane ieftine fabricate in cea mai mare parte de rivali din China. Brandurile foarte cunoscute, precum Apple si Samsung, se confrunta pe piata europeana cu o presiune tot mai mare din partea concurentilor mai mici, arata datele Kantar Worldpanel ComTech. Printre micii producatori se afla, insa, si branduri cunoscute, precum Motorola, care si-a revitalizat linia de smartphone-uri, precum si companii ca Huawei si Wiko.
Pe acelasi subiect: