Deficitul bugetului de pensii va ajunge la aproape 4 miliarde de euro anual dupa reducerea CAS

Reducerea contributiei de asigurari cu cinci puncte la angajator va adanci deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat pana la peste o treime din cheltuielile anuale totale cu pensiile, nivel care nu a mai fost atins de cand bugetul de stat alimenteaza bugetul asigurarilor sociale. Minusul de cinci miliarde de lei anual la veniturile consolidate cat este preconizat sa insemne reducerea contributiei de asigurari cu cinci puncte va impinge deficitul bugetului de pensii la 17 miliarde de lei (3,9 miliarde de euro) in 2014, dupa ce el a fost in 2013 de 12 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), scrie Ziarul Financiar.

„Autostrada carnivorelor” sau cum rasii de la Transporturi o tin pe Madonna departe de Valea Prahovei

La jumatate de an de la desemnarea Vinci, Aktor si Strabag castigatori ai licitatiei pentru Comarnic-Brasov, nimeni nu stie exact cand va avea loc semnarea contractului si data la care va incepe constructia efectiva. Cu inceperea lucrarilor anuntata pentru aprilie, data amanata pentru iunie din considerente financiare, cea mai asteptata autostrada din Romania ramane si acum in stadiul de speranta. Chiar daca autoritatile vor respecta, in cele din urma, termenul pentru semnarea contractului, inceperea lucrarilor ar putea fi amanata aproape un an. Motivul: CNADNR si-a dat seama ca autostrada are nevoie de un nou acord de mediu, la pachet cu un „raport pentru carnivorele mari”. Optimismul i-a pierit si edilului din Busteni, Emanoil Savin, care se lauda, acum cateva luni, ca o va aduce pe celebra Madonna in concert in 2017, la deschiderea noii autostrazi, scrie www.gandul.info.

Noul CEO al Vodafone vorbeste pentru prima data despre planurile sale: „Vrem sa aducem toti romanii pe internet“

Piata de servicii de internet mobil din Romania are un potential „fenomenal“ de dezvoltare si ar putea inregistra o dublare a numarului de utilizatori in doar doi ani de zile, generand astfel un spatiu de crestere pentru operatorii de telefonie mobila, din care Vodafone se va lupta sa obtina o cota cat mai mare, in ciuda competitiei dure cu rivalii de la Orange si Cosmote, a declarat indianul Ravinder Takkar, 45 de ani, noul CEO al companiei Vodafone Romania. El a preluat in luna mai conducerea uneia dintre cele mai mari zece companii din Romania, cu afaceri de 750 mil. euro pe an si un profit net de 100 mil. euro, noteaza Ziarul Financiar.

Cum se face business cu RCA in Romania: dumping si tergiversarea la plata a daunelor

Pierderile inregistrate frecvent, in urma tarifelor de dumping, pe segmentul auto obligatoriu de catre companiile de asigurari, au dus la un comportament din partea acestora de tergiversare continua a platii daunelor pe RCA si implicit a termenelor de plata, in timp ce veniturile sunt utilizate doar pentru a-si acoperi nevoi temporare."Se incearca in ultimii ani de zile o tergiversare continua a platii daunelor pe segmentul asigurarilor auto RCA si implicit a termenelor de plata, iar unul dintre motivele care au generat aceasta situatie este faptul ca a scazut gradul de acoperire in asigurare, cel putin pe partea de RCA. Astfel, clientii ajung sa fie plimbati frecvent de la asigurator la service si invers pentru a-si putea repara masina", apreciaza Viorel Vasile, managing partner Safety Broker, citat de www.wall-street.ro.

Seful eMAG inaugureaza cea mai mare berarie din Estul Europei, luna viitoare

Iulian Stanciu, omul de afaceri care conduce cel mai mare magazin online din Sud-Estul Europei, eMAG, impreuna cu alti doi antreprenori romani, vor inaugura luna viitoare, in fostul centru comercial din Parcul Herastrau, Beraria H. Investitia in berarie, care se anunta a fi la randul ei cea mai mare din Estul Europei, se ridica la 2,5 milioane de euro, iar amortizarea se va realiza in cinci ani. Asa considera Vlad Dumitru, directorul general al Berariei H. Acesta este bun prieten cu Iulian Stanciu, care controleaza, distribuitorul IT&C Network One Distribution si reteaua de magazine Flanco, fiind totodata actionar si seful eMAG. Cei doi vor detine 75% din berarie (Vlad Dumitru 50%, Iulian Stanciu 25%), iar Ioana Iancu (25%), potrivit www.capital.ro.

Ioan Niculae, regele tutunului din Romania: controleaza culturile si singura unitate de procesare din tara

Productia oficiala de tutun din Romania se rezuma la nici 1.400 de tone, in contextul in care consumul depaseste 40.000 de tone. O treime din suprafata cultivata cu tutun apartine lui Ioan Nicolae, care patroneaza si singura unitate de prim procesare din tara. Aceasta desi cultivatorii de tutun beneficiaza de cea mai mare subventie la hectar si anume, un ajutor national tranzitoriu (ANT) in valoare de 1.279 de euro/ha, anul trecut. In schimb, necesarul de consum depaseste 40.000 de tone anual, astfel ca, aceasta industrie este pentru Romania o cheltuiala lunara de aproximativ 13,2 milioane de euro. Mai precis, in perioada ianuarie-martie 2014, ultimele date pe care le detine Institutul National de Statistica, am importat din Brazilia, Portugalia, Germania, Tanzania, etc peste 8.600 de tone de tutun in valoare de 39,5 milioane de euro, in timp ce exporturile s-au rezumat la aproximativ 350 de tone in valoare de 503.000 de euro, scrie www.economica.net.

Liderii Europei, mai invrajbiti ca niciodata. David Cameron cere vot pentru blocarea numirii lui Juncker la conducerea CE, sub amenintarea iesirii din UE

Premierul Marii Britanii, David Cameron, va cere liderilor Uniunii Europene sa organizeze "un vot fara precedent" pentru desemnarea viitorului presedinte al Comisiei Europene, in scopul evitarii numirii in functie a lui Jean-Claude Juncker, anunta purtatorul sau de cuvant, citat de AFP, scrie Mediafax. "Premierul va transmite clar ca, in cazul in care Consiliul European va incerca sa procedeze la numirea lui Jean-Claude Juncker, atunci va cere un vot pe aceasta tema", a declarat oficialul britanic.

UE a devenit, anul trecut, cel mai mare exportator de produse agroalimentare din lume. Cele mai puternice cresteri, catre Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Uniunea Europeana (UE) a devenit anul trecut cel mai mare exportator de produse agroalimentare din lume, cu o valoare totala de 120 de miliarde de euro, sustinute de livrarile de materii prime pentru industria alimentara catre tarile cu economii emergente. In timp ce importurile au scazut cu 0,4%, avansul exporturilor cu 5,8% a contribuit semnificativ la cresterea surplusului comercial al UE pe acest segment economic la 18,6 miliarde de euro, a anuntat Comisia Europeana.

Ungaria construieste reactoare nucleare cu bani de la rusi

Parlamentul de la Budapesta a aprobat, luni, un imprumut rusesc in valoare de zece miliarde de euro vizand finantarea modernizarii domeniului nuclear ungar, in timp ce opozitia a denuntat cresterea dependentei de Rusia, relateaza BBC. Cele doua tari au semnat pe 14 ianuarie un acord de cooperare pentru adaugarea altor doua reactoare la Paks, singura centrala nucleara din Ungaria, situata la 100 de kilometri de Budapesta. Acest proiect, vast pentru Ungaria, va dubla capacitatea centralei de la Paks, care furnizeaza deja 40% din electricitatea tarii.

Honda si Nissan recheama aproape 3 milioane de masini din cauza airbagurilor defecte

Honda Motor si Nissan Motor recheama in service aproape 3 milioane de masini, la nivel mondial, pentru remedierea airbagurilor fabricate de compania japoneza Takata, campanii care se adauga uneia anuntate la inceputul acestei luni de Toyota Motor, relateaza Bloomberg. Anuntul Honda se refera la 2,03 milioane de vehicule, intre care modelul compact Fit si SUV-ul CR-V, a declarat Akemi Ando, purtator de cuvant al companiei, in Tokyo. Un reprezentant al Nissan a spus ca circa 755.000 de automobile ale companiei trebuie sa fie remediate la nivel mondial.