Independenta energetica, vis sau realitate?

Vom putea ajunge vreodata la un consum energetic bazat doar pe resursele proprii? O tinta greu de atins cu toate ca rata de dependenta este in continua scadere. Din resursele proprii, Romania isi asigura peste 80% din consumul energetic (gaze naturale, energie si produsele petroliere). Suntem printre statele europene cu cea mai mica rata de dependenta, insa resursele energetice sunt pe terminate. Mai avem rezerve sigure de titei pentru aproximativ 23 de ani, noteaza www.capital.ro.

Claudia Nemat, Deutsche Telekom: Suntem interesati de actiunile la fostul Romtelecom

Gigantul german Deutsche Telekom (DT) este interesat sa achizitioneze in Romania pachetul minoritar de actiuni de la fostul Romtelecom, unul dintre cei mai mari furnizori de telefonie fixa, net si TV. „Asa cum am procedat si in Cehia, unde am achizitionat pachetul actionarilor minoritari, daca exista pe masa o propunere decenta pentru ambele parti, acest lucru se va intampla (si in Romania - n. red.)“, a declarat pentru Ziarul Financiar Claudia Nemat, membru in boardul Deutsche Telekom, care gestioneaza un business de 13 mld. euro din cele 63 mld. euro ale grupului.

Romanul desemnat antreprenorul anului in Italia. A construit o afacere de 16 milioane de euro mizand pe dorul de casa al conationalilor

Florin Simon, singurul roman desemnat antreprenorul strain al anului in Italia, face parte din primele generatii de emigranti care au luat drumul Vestului in anii '90. In doua decenii, a construit o afacere de 16 milioane de euro mizand pe dorul de casa al romanilor din Italia. Sosit in Peninsula in urma cu 18 ani, Florin Simon a pus bazele unei companii de import si distributie de produse fabricate in Romania care ajung la romanii raspanditi in toata Italia. Afacerea totalizeaza in prezent venituri de 16 milioane de euro si are 50 de angajati, toti romani, scrie Business Magazin.

Lipsa bazelor de date care sa comunice intre ele tine colectarea la buget la 32% din PIB

In 2006, ponderea „veniturilor curente“ in PIB era de 31%. In 2014 a fost 29,6%. Veniturile fiscale (veniturile din impozitele directe, pe venit, profit etc.) insemnau in 2006 18,5% din PIB. In 2014 ele au insemnat tot 18,5% din PIB. Veniturile totale ale statului (fiscale si nefiscale) ca pondere in PIB erau in 2006 de 31,8% din PIB. Noua ani mai tarziu, in 2014, au fost de 31,7% din PIB. Media veniturilor totale ale statului ca pondere in PIB este in UE de 45%, noteaza www.zf.ro.

Noua distractie a tinerilor cu bani: intrecerile cu drone. Cum ar putea deveni competitie sportiva?

In cautarea de noi distractii, dar si de adrenalina, tinerii cu bani au gasit o noua pasiune. Intrecerile cu drone sunt cel mai nou mod de petrece timpul liber pentru multi tineri, iar acest lucru alimenteaza si mai mult dorinta de competitie a lor. Daca intrecerile cu masini sunt deja distractii trecute, care, chiar daca necesita investitii destul de mari, astazi, intrecerile cu drone sunt elementul de noutate care face furori in randul adolescentilor instariti, mai ales, scrie www.wall-street.ro.

Sefa FMI afirma ca exista spatiu "masiv" pentru colaborarea cu banca asiatica de investitii condusa de China, pe care SUA o considera rivala Bancii Mondiale

Directorul executiv al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat ca Fondul este "incantat" sa coopereze cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura condusa de China, banca pe care SUA o considera a posibila concurenta a institutiilor financiare deja existente. Lagarde a afirmat ca exista spatiu "masiv" pentru colaborarea cu banca asiatica in ceea ce priveste finantarea proiectelor din infrastructura si a apreciat ca Banca Mondiala va lucra, de asemenea, impreuna cu noua institutie financiara, relateaza BBC.

Oficial saudit: Pretul petrolului nu va mai depasi niciodata 100 dolari pe baril, din cauza exploatarii zacamintelor de sist

Pretul petrolului nu va mai depasi pragul de 100 de dolari pe baril, nici macar pe fondul cresterii cererii la nivel mondial, intrucat producatorii de petrol de sist vor reveni pe piata, a declarat Mohammed al-Madi, guvernatorul Arabiei Saudite la OPEC, relateaza Bloomberg.

Cea mai mare amenintare pentru companiile americane, dupa criza din 2008. Aprecierea dolarului le aduce taieri masive de profit

Aprecierea cu peste 20% a dolarului fata de cele mai importante monede ar putea fi cea mai mare amenintare pentru companiile americane dupa criza financiara din 2008, potrivit analistilor de pe Wall Street, care avanseaza un scenariu in care profiturile multinationalelor ar urma sa scada cu 10%, scrie Reuters.

Rusia ar putea acorda Ucrainei reduceri de pret la gaze si dupa expirarea acordului actual

Rusia ar putea acorda Ucrainei reduceri de pret la gazele naturale importate de la compania rusa Gazprom si in cadrul contractului pentru livrarea de gaze care va inlocui acordul actual, care expira la finalul lunii martie, a afirmat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak. Reprezentanti ai Rusiei, Ucrainei si Uniunii Europene s-au intalnit vineri la Bruxelles pentru a discuta pe tema unui nou contract de furnizare de gaze naturale catre Ucraina, relateaza Wall Street Journal.