Cum a devenit proiectul „CEO privat la stat“ un alibi pentru politicieni sa-si puna „acolitii“ la sefia companiilor de stat

Proiectul de management pri­vat la companiile de stat din sub­ordinea Ministerului Trans­porturilor, care s-a dorit sa fie o piatra de temelie a stra­tegiei de eficientizare a acestora, in contextul in care multe dintre ele re­pre­zentau adevarate gauri negre, s-a transformat intr-un esec platit din bani publici. Desi a avut un contract de 200.000 de euro cu PwC, George Butunoiu si avocatii D&B David si Baias pentru selectia de manageri privati pentru companii precum Tarom, Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti sau CFR Marfa, Ministerul Transporturilor a inceput in ultima perioada sa faca schimbari de management pe cont propriu aproape saptamanal, iar pe lista noilor sefi se afla nu doar persoane care au sau au avut activitate politica in cadrul partidului aflat la guvernare, ci si care nu au experienta care sa corespunda cu profilul profesional impus prin lege pentru managerii privati. Explicatii privind schimbarile nu au venit insa din partea Ministerului Transporturilor, scrie Ziarul Financiar.

Top 50 cele mai profitabile companii din Romania. Doar 6 au depasit 100 milioane de euro

OMV Petrom a fost cea mai profitabila companie din Romania, in 2013, inregistrand un profit net de peste 1 miliard de euro (4,83 miliarde lei), potrivit situatiilor financiare pentru anul trecut, depuse pana pe 31 mai, la Registrul Comertului. Pe locurile urmatoare, dar cu profituri nete de circa 5 ori mai mici, s-au clasat doua societati de stat, tot din domeniul energiei: Romgaz (995 milioane lei) si Hidrolelectrica (718 milioane lei). In topul primelor 50 cele mai profitabile companii se mai afla si alte societati de stat: Nuclearelectrica (locul 10), Transgaz (locul 13), CNADNR (locul 18), Termoelectrica (locul 21), noteaza www.capital.ro.

BCR isi face departament special pentru clientii nemultumiti

Cea mai mare banca din Romania a decis sa isi schimbe din temelii relatia de comunicare cu clientii. Potrivit unor surse, citate de www.economica.net, pana la finele acestui an, in cadrul BCR va deveni operational un departament care se va ocupa cu gestionarea reclamatiilor primite, cu analiza acestora dar va si verifica efectiv cum se rezolva problemele clientilor. Confruntata cu probleme serioase de imagine mai ales din cauza proceselor privind clauzele abuzive, cea mai mare banca din Romania a decis sa construiasca un departament special care sa gestioneze integral relatia cu clientii. Aceasta structura ar trebui sa devina operationala pana la finele acestui an, mai scrie www.economica.net.

Reactia romanilor care s-au trezit peste noapte ca au casa pe autostrada: "Iti dau 40.000 si ti-o darama. Nesimtire maxima"

Statul incepe exproprierile pentru Autostrada Comarnic-Brasov. Peste 1 milion de lei au fost alocati, miercuri, de Guvern pentru 88 de terenuri si case aflate pe traseul noului drum. Problema este ca proprietarii din Comarnic, de exemplu, nu au fost anuntati de autoritati ca le vor fi daramate casele. Au aflat cu indignare ce au stabilit oficialii si spun ca nu vor accepta pretul oferit, pentru ca este prea mic. Lucrarile la autostrada ar fi trebuit sa inceapa din primavara, dar responsabilii nu au obtinut finantarea externa, noteaza www.stirileprotv.ro.

“Electorata” e doar inceputul. Guvernul pregateste un “pachetel electoral” pentru bugetari, pensionari si familiile sarace

“Electorata” nu este totul pentru anul electoral 2014. In prag de alegeri prezidentiale, Guvernul se pregateste sa lanseze pe piata un set de masuri cu impact social, sustinand ca masurile sunt negociate cu FMI si ar putea intra in vigoare la inceputul anului viitor. Oferta electorala a lui Ponta include majorari salariale pentru bugetari, cresterea pensiei sociale, a indemnizatiilor de crestere a copilului, precum si introducerea unei alocatii speciale pentru copiii din familii cu venituri reduse. Cum vor fi sustinute insa aceste masuri, de unde se vor lua banii? Contactati de www.gandul.info, reprezentantii Ministerului Muncii nu au un raspuns in acest moment, sustinand doar ca se vor face simulari si parametrii bugetari vor fi conveniti cu organismele financiare internationale.

Europa 2020: Raportul care indica Romania drept cea mai slaba economie din UE

Editia din 2014 a Raportului de competitivitate "Europa 2020", publicat in aceasta saptamana, isi propune sa cuantifice cu ajutorul unui indice compozit gradul de competitivitate economica a fiecarui stat membru al Uniunii Europene, pe baza unor factori de crestere, grupati in doua categorii: "factori inteligenti" (mediul de afaceri, inovatie, educatie s.a.m.d.) si "factori incluzivi" (piata fortei de munca, incluziune sociala, crestere sustenabila s.a.m.d.). Concluzia este simpla: cine fuge de inovatie este codas la competitivitate si prosperitate, informeaza www.wall-street.ro.

Cati bani pierde Dinu Patriciu din pariuri, una dintre putinele afaceri pe care le mai are in Romania

Omul de afaceri Dinu Patriciu deschidea in 2010 primele case de pariuri sub brandul Bet Cafe Arena. In cea mai mare parte, spatiile inchiriate pentru acestea erau chiar langa magazinele din reteaua Mic.ro, care a intrat in faliment acum mai bine de doi ani. Magazinele Mic.ro au fost inchise, insa casele de pariuri au ramas. Anul trecut, afacerile derulate de Bet Cafe Arena s-au situat la 15,4 milioane de euro, in scadere fata de 2011, cand acestea au fost de 26,3 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, arata www.economica.net.

Singura femeie pilot de supersonic din Romania: Trebuie sa fii dispus sa muncesti de la sase dimineata pana seara

Simona Maierean, 32 de ani, prima femeie-pilot de supersonic din Romania, a decis sa se retraga de la mansa aeronavelor MIG 21 Lancer, pentru a lasa loc pilotilor mai tineri in care considera ca statul ar trebui sa investeasca. Maierean s-a inscris in Academia Fortelor Aeriene din Brasov, dupa terminarea liceului in 2003. Un an mai tarziu a zburat pentru prima data pe Yak-52 la Bobocu. A trecut apoi pe IAR 99, pe care a zburat trei ani, insemnand ultimii doi ani din Academie si inca unul la Scoala de aplicatie, unde a obtinut si brevetul, scrie Business Magazin.

Destinatii de weekend: 10 pensiuni superbe din Romania

Nu stim altii cum sunt, dar noi credem ca tara noastra se numara printre cele mai frumoase locuri din intreaga lume. Si nu exageram deloc. Din pacate insa, ceea ce deosebeste Romania de celelalte tari este nivelul investitiilor in turism. Chiar daca nu stam tocmai bine la acest capitol, trebuie ca recunoastem ca natura a fost extrem de generoasa cu noi si a compensat „micile“ lipsuri. Munti misteriosi, paduri de smarald, rezervatii naturale fermecatoare, Romania este un adevarat colt de paradis, o destinatie de vacanta perfecta pentru orice sezon. Vezi galerie foto pe ZF Dupa Afaceri Premium.

Putin recurge la amenintari: "Moscova va trece la alta faza, daca Ucraina refuza pretul la gaze propus. Aceasta este ultima oferta”

Presedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri ca suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima oferta pe care Rusia o face Ucrainei si a amenintat ca trece la "alta faza" in cazul in care Kievul refuza, relateaza AFP, potrivit Mediafax. "Pretul final este de 385 de dolari pe mia de metri cubi", dupa reducerea cu 100 de dolari, a declarat Putin intr-o sedinta de Guvern, citat de agentiile rusesti. "Dar daca propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la alta faza. Nu asta vrem", a adaugat presedintele rus, acuzand Ucraina ca, prin cerintele sale, conduce negocierile in impas. El a declarat, citat de agentiile rusesti, ca aceste conditii propuse sunt "aceleasi" cu cele de care beneficia Ucraina inainte de demiterea fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, in februarie.

Airbus sufera cea mai mare pierdere a unei comenzi din istoria sa: 16 mld. dolari, dupa ce Emirates a renuntat sa mai cumpere 70 de aeronave

Airbus Group a suferit cea mai mare pierdere a unei comenzi din istoria sa, compania Emirates renuntand la o comanda in valoare de 16 miliarde de dolari, decizie care afecteaza eforturile constructorului de aeronave de a intrerupe dominatia Boeing pe segmentul avioanelor mari. Operatorul Emirates renunta la comenzile pentru 50 de avioane A350-900 si 20 de aparate A350-1000. Acordul fusese incheiat in anul 2007, iar avioanele ar fi urmat sa fie livrate din 2019, cu putin timp inainte de lansarea noilor Boeing 777X, pentru care operatorul cu sediul in Dubai este principalul cumparator, potrivit BBC News. Emirates, cel mai mare operator aerian in functie de traficul international, si-a revizuit necesarul de avioane dupa ce anul trecut si-a suplimentat comenzile cu 50 de aparate A380.

Bancheri camatari. Fosti directori ai Bancii Italiei si CEO-ul UniCredit, investigati in Italia, pentru nivelul prea ridicat al dobanzilor la credite

Doi fosti directori ai Bancii Italiei si seful UniCredit, cea mai mare banca din aceasta tara, Federico Ghizzoni, se numara intre 62 de persoane investigate pentru nivelul prea ridicat al dobanzilor la creditele acordate companiilor, a declarat o sursa din politie, citata de Reuters. Sursa a aratat ca investigatia se refera la patru banci care au aplicat dobanzi pentru credite pentru firme care nu respecta legislatia din Italia anti-camata. Bancile respective sunt UniCredit, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banca Nazionale del Lavoro (BNL) si Banca Popolare di Bari.

Siemens si Mitsubishi vor sa faca o oferta comuna de preluare a diviziei de energie a Alstom, la concurenta cu General Electric

Siemens discuta cu Mitsubishi Heavy Industries o oferta comuna de preluare a diviziei de energie a Alstom, care sa contrabalanseze o oferta de 17 miliarde de dolari venita din partea General Electric, transmite Bloomberg. Compania japoneza Mitsubishi Heavy si grupul german Siemens vor decide daca sa avanseze o oferta comuna conducerii grupul francez Alstom pana pe 16 iunie, potrivit unui comunicat al celor doua companii. Una dintre optiuni este ca Mitsubishi Heavy sa cumpere operatiunile de turbine si retele ale Alstom, potrivit unor persoane apropiate situatiei.