Cat de siguri sunt banii tai din banci, cum va arata buletinul biometric si de ce Germania se afla la inceputul unei perioade de boom imobiliar
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Cine sunt imobiliarii cu credite la banci de 1,9 mld. euro
Cei mai mari proprietari de malluri si cladiri de birouri de pe piata locala sunt in top si cand vine vorba de credite la banci. Valoarea cumulata a finantarilor ramase de rambursat de sapte dintre cei mai mari jucatori din imobiliare se ridica la 1,9 miliarde de euro. Iulius Group (Iulian Dascalu), Immofinanz (Austria), Argo Real Estate (companie listata la Londra cu fondatori ciprioti), AFI Europe (israelianul Lev Leviev), NEPI (Africa de Sud), CA Immo (Austria) si GTC (Israel) au in portofoliu imobiliare operationale evaluate la 3,1 miliarde de euro. Din inchirierea acestor proprietati investitorii au incasat anul trecut peste 220 de milioane de euro, astfel ca banii obtinuti din malluri si cladiri de birouri in urmatorii 8,6 ani ar trebui sa mearga toti catre banci pentru acoperirea creditelor, scrie ZF.
Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea isi arata „coltii“. Administratorul Franklin Templeton tremura pentru mandat
Fondul de hedging american Elliott, care a investit in ultimii trei ani circa 250 mil. euro pentru a prelua 17% din FP, cere aprobarea in AGA a unei proceduri mai simple de schimbare a administratorului. Mandatul de patru ani al Franklin Templeton expira la finalul lui august 2014 si nu este deloc sigur ca Elliott va vota prelungirea acestuia cu inca patru ani, scrie ZF.
Ai bani in banci? Cat de siguri sunt ei in prezent
Un nou acord intre Cipru si creditorii internationali ii va forta pe titularii unor conturi mai mari de 100.000 de euro in Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank sa sufere pierderi situate intre 40 si 80% din valoarea depozitelor lor. S-ar putea repeta situatia si in Romania? Raspunsul este un mare NU. In tara noastra liniile de finantare si indicatorii de solvabilitate ai bancilor de pe plan local sunt monitorizati la minut. Iar sistemul bancar din Romania are cea mai mica pondere in PIB din UE, sub 63%. In plus, toate bancile de la noi au cei mai buni indicatori de solvabilitate din UE - peste 14%. De indata cum acesti indicatori s-ar apropia de 12%, BNR ar interveni si le-ar solicita capital pentru completare sau sa isi reduca bilantul. Daca situatia bancii nu se imbunatateste, atunci BNR se obliga sa gaseasca cumparator in piata. Altfel, activele vor fi confiscate si preluate de Banca Punte, special creata pentru astfel de situatii, scrie Capital.
Fallacher, Orange: Analizam intrarea pe televiziune prin satelit. Vrem sa oferim continut pe toate platformele
Orange Romania analizeaza intrarea pe piata de televiziune, inclusiv prin oferirea de servicii prin satelit (DTH), a declarat pentru Wall-Street.ro, Jean-François Fallacher, directorul general al companiei. Managerul a adaugat ca operatorul analizeaza atat posibilitatea de a extinde serviciile de televiziune furnizate in prezent pe mobil catre alte platforme, precum tablete sau PC-uri. “Televiziunea pe mobil este parte a planului nostru (n.red. de dezvoltare in zona continut), analizam posibilitatea de a distribui servicii de televiziune, uitandu-ne si la a face acest lucru prin satelit. Am cerut autorizarea ANCOM, iar cand vom lua o decizie legata de piata romaneasca, vom explica ceea ce ne dorim sa facem. Vom oferi detalii la momentul potrivit, acum analizam acest planuri”, a explicat Jean-François Fallacher (foto). Clientii nostri vor acces la mai mult continut de entertainment, a adaugat el, informeaza Wall-Street.ro
Cum a descongestionat autostrada Bucuresti-Ploiesti traficul pe DN1: doar un sfert din masini s-au mutat acolo
Autostrada Bucuresti-Ploiesti a preluat doar un sfert din traficul de masini de pe DN 1: 8.500 de autovehicule pe zi, arata estimarile ZF pe baza datelor de la Politia Romana. Constructia unei autostrazi se justifica in general dupa trecerea pragului de 16.000 de vehicule pe zi, potrivit informatiilor din piata. Circa 5,5 milioane de autovehicule au tranzitat in perioada august 2012-februarie 2013 localitatea Barcanesti. Numarul de autovehicule este in scadere cu 25% comparativ cu un an in urma, cand autostrada Bucuresti-Ploiesti nu era inca deschisa. Traficul de pe DN1 nu include insa si numarul de autovehicule comerciale, avand in vedere ca acestea merg de obicei pe DN1A. Mai lipsesc circa 6,5 km intre Soseaua Petricani si centura Capitalei, care ar putea convinge mai multi soferi sa aleaga autostrada in detrimentul DN1. "Odata ce autostrada va porni din oras si nu din centura, o sa creasca traficul, estimam ca cel putin o sa se dubleze“, spune Augustin Hagiu, consultant in transporturi, noteaza ZF.
Buletinele biometrice. Cum vor fi luate amprentele si ce poze vor avea romanii in noile carti de identitate
Cartile de identitate electronice care vor fi eliberate dupa 1 iulie 2013 vor contine mai multe informatii decat cele actuale, inclusiv amprentele de la ambele degete aratatoare ale posesorilor. Imaginea de pe viitoarele carti de identitate trebuie sa indeplineasca anumite cerinte: solicitantul nu trebuie sa aiba capul acoperit si ochii inchisi, iar expresia fetei trebuie sa reprezinte o stare comuna. Fotografia se poate face cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu anumite conditii. Ochelarii sunt acceptati doar daca lentilele nu sunt colorate, nu reflecta lumina, nu provoaca umbre si nu au portiuni care sa ascunda ochii. Amprentele si poza sunt incluse in cipul cartii de identitate si se stocheaza in baza de date a Sistemului national informatic de evidenta a persoanelor si in bazele de date de productie. Dupa personalizarea cartii electronice de identitate, datele biometrice stocate in bazele de date de productie se sterg prin procedura automata, scrie Gandul.info.
Facturile de electricitate s-ar putea reduce cu 5 % din vara. Specialisti: E o masura foarte proasta
Ministrul Energiei a anuntat ca din iulie va suspenda partial acordarea de certificate verzi furnizorilor de energie pentru 3 ani si jumatate. Certificatele verzi sunt platite de consumatori. Specialistii spun insa ca masura este gresita si ca, in timp, energia se va scumpi. Fiecare consumator plateste curentul consumat, dar si certificatele verzi. In medie, ele reprezinta 10% din factura, aproximativ 11 lei din 116, cat plateste, de exemplu, o familie. De la 1 iulie pana la 1 ianuarie 2017, producatorii de energie eoliana si hidro vor primi doar un certificat verde, iar cei de energie solara doua certificate, jumatate fata de cat li acorda acum. Peste 3 ani insa toate certificatele suspendate acum de la plata vor trebui distribuite, iar asta va duce la o explozie a facturilor pentru consumatorii casnici, informeaza StirileProTV.
Majorarea salariilor din Asia duce la cresterea preturilor la nivel mondial
Producatorul de mobila din Singapore, Koda Ltd., si-a marit preturile de desfacere in magazinele pe care le detine in 50 de tari, spre nemultumirea clientilor, scrie Bloomberg. Ernie Koh, directorul executiv al Koda, explica insa ca aceasta este o consecinta fireasca a cresterii costurilor de productie. Fabricile din China, Malaezia si Vietnam au trebuit sa se alinieze unor noi prevederi guvernamentale, ce presupun o marire a salariului minim. Oficialii incearca astfel sa reduca diferentele semnificative dintre patura celor bogati si cea a oamenilor extrem de saraci. Daca din cauza incetinirii cresterii economice globale din ultimii cinci ani si a competitiei tot mai mari, producatorii au evitat sa mareasca preturile, Koh spune ca deja le este greu sa mai faca fata cheltuielilor. Salariul mediu in Asia s-a dublat intre 2000 si 2011, comparativ cu o crestere de doar 5% in tarile dezvoltate si de 23%, cat e media la nivel mondial.
Nemtii, chiriasi prin traditie, vor sa inceapa sa cumpere case
In Germania, majoritatea populatiei locuieste cu chirie. Potrivit The Telegraph, jumatate dintre nemti nu detin o casa, cea mai mica rata din Europa, cu exceptia Elvetiei, singura tara in care majoritatea locuitorilor traiesc in chirie. Prin comparatie, sapte din zece britanici sunt proprietari. Dar daca pana acum acest trend era sustinut de chiriile mici, cresterea lor, dublata de scadea ratelor ipotecare, ii determina pe germani sa isi doreasca o casa numai a lor. Firmele de imobiliare din tara anunta un avant al cumpararii de locuinte, cu precadere in orasele mari, concomitent cu o crestere a preturilor. Numai in Berlin chiriile au crescut anul trecut cu 8,1%, lucru care ii afecteaza pe 80% dintre locuitori. In acest moment, cererea depaseste oferta, asa ca numarul blocurilor aflate in constructie a inceput sa creasca. Expertii prevad ca Germania se afla la inceputul unei perioade de boom imobiliar.
Samsung lucreaza la smartphone-urile Mega, cu ecrane gigant, de 6,3 inci
In prezent, telefonul Samsung cu cea mai mare diagonala, de 5,5 inci, este Galaxy Note II. Insa compania sud-coreeana nu se opreste aici. Lucreaza, se pare, la o noua serie de smartphone-uri cu ecrane si mai mari, scrie Ars Technica, care citeaza site-ul de IT SamMobile. Noile gadgeturi se vor intitula “Mega” si vor beneficia de diagonale de 6,3 si 5,8 inci. Potrivit aceleiasi surse, Galaxy Mega de 5,8 inci, ce va fi un telefon dual, cu sistem de operare Andoid, ar putea aparea pe piata la sfarsitul lunii mai, in timp ce fratele sau mai mare, Galaxy Mega 6,3, ar trebui sa fie gata pe la mijlocul lunii iunie. Cu fiecare lansare a Samsung, compania pare mai degraba dornica sa arate cat de departe poate ajunge in materie de tehnologie, decat sa se plieze pe cerintele reale din piata, unde “phabletele” nu sunt deloc foarte populare.
Vladimir Putin obliga bugetarii sa isi retraga averile din strainatate
Presedintele rus, Vladimir Putin, vrea sa induca elitei din tara un sentiment de moralitate, asa ca a adoptat un decret prin care birocratii de rang inalt si bugetarii au termen de trei luni ca sa isi lichideze conturile din strainatate si sa isi declare averile, scrie Financial Times, preluat de CNN. In acest fel, banii vor putea fi mult mai usor verificati, in urma unor controale regulate. Potrivit lui Sergei Ivanov, secretarul de stat al lui Putin, cei care sunt prinsi ca incearca sa se sustraga noii reguli, vor fi dati afara. Mutarea se doreste a fi un prim pas in eradicarea coruptiei din tara, in special in randul clasei politice.