Cand va ajunge Romania la standardele vietii occidentale, un roman aduce uleiul de canepa din Salonta pana in Asia, iar Samsung plateste 290 mil. dolari pentru ca a copiat telefoanele Apple
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Cand va ajunge Romania la standardele vietii occidentale: “S-ar putea ca niciodata”, apreciaza BERD
Transformarile politice si economice care au urmat caderii comunismului din Europa Centrala si de Est in urma cu mai mult de doua decenii s-au blocat, iar veniturile din regiune s-ar putea sa nu ajunga niciodata la nivelurile acelora din Europa Occidentala, a avertizat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, scrie Ziarul Financiar.
In cea mai pesimista evaluare a Europei Centrale si de Est, BERD a explicat ca, in timp ce cresterea economica „substandard“ a regiunii din 2008 incoace reflecta in mare parte impactul crizei financiare mondiale si cea a datoriilor din zona euro, slabi¬ciunile perspectivelor de crestere pe termen lung au radacini mai adanci.
Cat de ampla si sofisticata e frauda in asigurari
Desi asiguratorii incearca sa se puna la punct pentru a lupta impotriva fraudelor, sunt depasiti ingeniozitatea „profesionistilor“, cele mai mari inselaciuni facandu-se cu oamenii din interior, noteaza Capital.ro.
Departe de a fi atat de sofisticat ca in Occident, fenomenul fraudei in asigurari din Romania se situeaza cam la acelasi nivel procentual ca afara si este in crestere. „Frauda din asigurari se cifreaza cam pe la 10% din primele brute incasate, si doar 2%-3% este depistata. Fenomenul nu este in scadere, din pacate. Cei care fraudeaza se specializeaza din ce in ce mai mult, cu o viteza mai mare decat se specializeaza in antifrauda asiguratorii. Desi afara politia se implica mai mult in depistarea fraudelor in asigurari si se apeleaza foarte mult la firme specializate, procentul de frauda nu este mai mic decat la noi, si asta pentru ca afara sunt mult mai sofisticati“, spune Bogdan Andriescu, seful asociatiei brokerilor de asigurare – UNSICAR. O mare problema pentru amploarea fraudelor consta in faptul ca subiectul este aproape tabu pentru asiguratori si nu sunt facute publice cazurile depistate.
Un roman aduce uleiul de canepa din Salonta pana in Asia: planurile unei afaceri unice in Europa
Fost actionar Medicover si TotalSoft, Dan Lazarescu a pariat in urma cu sapte ani pe o afacere care pentru multi este si astazi o necunoscuta. La Salonta functioneaza singurul procesator de seminte de canepa din Europa, produsele fabricate aici ajungand pe trei continente, potrivit Wall-Street.ro.
Imediat dupa ce a plecat din Medicover, Dan Lazarescu (67 ani) s-a orientat, total intamplator, spre o noua afacere. Ideea a pornit de la o carte pe care a primit-o de la fratele sau – Totul despre canepa – prin care a ajuns sa cunoasca utilizarile acestei plante: textile, materiale de constructii, hartie, surse regenerabile de energie si medicina alternativa.
A inceput prin cultivarea de canepa, proiect care a esuat insa, Dan Lazarescu pierzand cei 60.000 de euro investiti. In 2006 a accesat fonduri SAPARD si un an mai tarziu fabrica de la Salonta incepea productia cu doar 4 angajati. Investitia initiala a fost de circa 1,6 mil. euro.
S-a intors in Romania dupa 14 ani la New York. Astazi vinde parfumuri in Bucuresti, Budapesta si Reykjavik
Madeleine Florescu s-a intors de la New York in 2004 si in 2008 a intrat in afaceri la Bucuresti. Magazinele parfumate ale lui Madeleine au aparut ulterior in Budapesta si Reykjavik, iar acum se pregatesc sa ajunga in tarile nordice si in Orientul Mijlociu.
Am plecat din Romania in aprilie ’90, dupa ce intrasem la Liceul Lazar. Am plecat impreuna cu mama mea pentru a ne intregi familia. Tata era deja la New York„, isi aminteste Madeleine Florescu (39 de ani). Acolo a absolvit business international la NYU si apoi si-a continuat studiile la fashion Institute of Technology. Era cea mai apropiata specializare de domeniul in care lucra inca de cand avea 16 ani, respectiv cel al produselor cosmetice, informeaza Business Magazin.
„Inca din liceu m-am angajat part-time in domeniu. Mergeam in department-store-uri, iar departamentul de cosmetice era invariabil la parter. Era locul unde mirosea cel mai frumos si unde erau adunate cele mai frumoase femei„, povesteste antreprenoarea intr-o romana fara urme de accent sau americanisme. A inceput sa lucreze cand era la liceu, iar primul sau job a fost sa vanda, din pozitia de asistent de vanzari. „A fost cel mai bun lucru care mi se putea intampla„, spune Madeleine Florescu, care crede ca de la americani a invatat multe lucruri, inclusiv cat de importanta este experienta.
Prima universitate din lume care accepta plata studiilor in bitcoin. Se afla in Europa
Dupa ce la inceputul acestei luni am aflat despre aparitia primelor bancomate care furnizeaza bitcoin, moneda virtuala intra acum si mai puternic in circuitul financiar al lumii, scrie Incont.ro.
Universitatea din Nicosia, Cipru, a anuntat ca va accepta bitcoin drept modalitate de plata a scolarizarii de catre studentii sai, noteaza Business Insider. Aceasta devine astfel prima institutie de invatamant acreditata din lume care accepta plata prin moneda virtuala.
Miscarea este cu atat mai curioasa, cu cat multi specialisti se plang tocmai de volatilitatea de care sufera bitcoinul. Moneda traverseaza acum o perioada foarte buna, dar inca de la lansare a inregistrat suisuiri si coborasuri spectaculoase, adesea in intervale foarte stranse de timp.
Vasilescu: „BNR nu se uita niciodata intr-un contract de credit semnat de o banca comerciala si un client”
Banca Nationala a Romaniei nu se uita niciodata intr-un contract de credit si nici nu verifica contract cu contract, in momentul in care contractul este semnat de o banca comerciala si un client, in conditiile existentei unei piete concurentiale, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, preluat de Economica.net.
'Banca Nationala nu verifica contract cu contract, in momentul in care el se incheie. Nu da niciun aviz pentru incheierea unui contract, nu se uita niciodata intr-un contract de credit, atunci cand banca il incheie cu clientul, pentru ca ar fi o ingerinta inadmisibila, in conditiile unei piete concurentiale si din aceasta cauza legea nu ii permite Bancii Nationale, nu ii da prerogative de a se amesteca in afacerile comerciale. Banca Nationala nu are dreptul sa se uite intr-un contract', a spus Vasilescu, referindu-se la contractul cu CEC Bank, prin care Ioana Basescu a luat un credit pentru finantarea achizitiei unui teren agricol.
'Eu sunt consilier al guvernatorului si nu pot sa-l intreb pe directorul de la Supraveghere (Nicolae Cinteza n.r.) despre ce este vorba intr-un contract', a mai spus acesta.
Vorbitul la telefon, pe cale sa atinga noi culmi, la propriu
Daca pana acum mai ramasese o singura frontiera care ii despartea pe entuziastii convorbirilor telefonice de gadgetul preferat, acum si aceasta bariera urmeaza sa fie indepartata, potrivit Financial Times.
Comisia Federala de Comunicatii a Statelor Unite (FCC) a anuntat ca ia in considerare sa renunte la regulamentul “invechit” prin care interzice utilizarea telefoanelor in timpul zborurilor, scrie Financial Times. Informatia vine la mai putin de o luna dupa ce FAA (Administratia Federala din Aviatie a SUA) a decis sa ridice aceasta interdictie asupra folosirii tuturor device-urilor electronice la bord. Insa aceasta modificare permitea pasagerilor sa isi foloseasca gadgeturile doar in “modul avion”, fara a le puteau utiliza pentru comunicarea in afara aeronavei. Tom Wheeler, presedintele FCC, a declarat insa ca noile servicii mobile sunt sigure si de incredere.
Problemele Frantei s-ar putea rasfrange asupra recuperarii economice a Europei
O incetinire a ritmului de crestere din Franta a reaprins temerile ca cea de-a doua mare economie din Europa s-ar putea indrepta din nou catre recesiune, noteaza CNN.
Datele publicate saptamana aceasta indica faptul ca tara actioneaza ca o frana in procesul de recuperare al intregii regiunii. Cifrele au indicat o incetinire a cresterii care i-a luat prin surprindere si pe analisti, activitatea din sectorul de productie al Frantei scazand in noiembrie la cel mai mic nivel din ultimele sase luni. Presedintele Francois Hollande este acum zorit de partenerii sai europeni si de catre institutiile internationale sa actioneze cu mai mult curaj in deciziile economice pe care le ia, avand in vedere ca reformele facute pana acum, prin introducerea unor taxe mai mari celor bogati, nu au avut rezultatele scontate.
Amenda. Samsung plateste 290 mil. dolari catre Apple, pentru ca i-a copiat telefoanele
Un juriu din Silicon Valley a decis ca Samsung trebuie sa plateasca Apple o amenda de 290 milioane de dolari, pentru ca a copiat pe device-urile sale anumite caracteristici ale iPhone-urilor si iPad-urilor, relateaza BBC in pagina electronica.
Verdictul vine dupa ce un alt juriu a gasit Samsung vinovat de incalcarea drepturilor de autor si compania fusese condamnata sa plateasca Apple 1,05 miliarde de dolari, scrie BBC. Judecatoarea cazului a cerut insa repetarea procesului, considerand ca suma calculata de catre jurati a fost gresita. Cel mai probabil, producatorul sud-corean va face apel si la aceasta decizie. “Pentru Apple, acest caz a fost mereu mai mult decat despre patente si bani. A fost vorba despre inovatia si despre munca asidua pe care o depunem in crearea unor produse pe care oamenii sa le iubeasca”, a declarat Apple intr-un comunicat.