Bancile-mama au retras 5 mld. euro din Romania intr-un an si jumatate, incaltati cu chinezarii, ocupam locul 14 in topul exportatorilor de pantofi, iar Skype implineste astazi 10 ani
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Seful Supravegherii din BNR: Bancile-mama au retras 5 mld. euro din Romania intr-un an si jumatate. Procesul se va accentua pentru ca isi cer banii inapoi
Procesul de deleveraging, prin care bancile straine isi reduc expunerile pe filialele locale nu este finalizat, ba chiar se va accentua pentru ca bancile-mama isi cer banii inapoi, afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, citat de Ziarul Financiar.
„In ultimul an si jumatate 25% din soldul resurselor atrase de la bancile-mama la nivelul lui 2011 a plecat. Adica s-au platit inapoi 5 miliarde de euro. Retragerile de finantari au fost compensate cu suplimentari ale capitalurilor proprii de 1,7 mld. euro, diferenta ramanand sa fie acoperita din surse locale“, spune Cinteza. Bilantul total al sistemului inca arata o crestere modesta de 0,3% fata de 2011, insa la jumatatea acestui an activele nete erau mai mici cu peste 4% fata de varful din iunie 2012.
Petrolul, aurul si actiunile la burse vor fi cuprinse de "Febra siriana"
Interventia militara iminenta in Siria va creste febra de care sunt deja cuprinse marile piete ale lumii. Petrolul si aurul se vor scumpi, actiunile vor scadea, mai ales pe pietele emergente, dar acestea erau tendinte deja declansate. „Febra siriana" va accentua scumpirea petrolului si doar va obstructiona cu speculatii tendintele aurului si ale actiunilor, in perspectiva urmatoarelor saptamani, potrivit analistilor consultati de Economica.net.
“Speculatiile pe piata petrolului, pe cea a aurului si pe pietele de capital se vor accentua, iar febra de care vor fi cuprinse acestea va dura cateva saptamani, probabil, daca se va declansa interventia militara straina in Siria", a declarat Andrei Radulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca.
Valentina Crisan, Hostway: Toata lumea iubeste cloud-ul in Romania, dar nimeni nu vrea sa-l plateasca
Pentru a putea vinde servicii de cloud in Romania, trebuie sa identifici o problema, pentru a arata clientilor utilitatea efectiva. Chiar si asa, mare parte dintre potentialii clienti se asteapta ca astfel de solutii sa fie gratuite si “dau inapoi” imediat cand aud ca, totusi, cloud-ul nu este gratuit, scrie Wall-Street.ro.
Valentina Crisan are o experienta vasta in telecomunicatii si in domeniul cloud, activand in prezent la Hostway Romania & Marea Britanie. Ea este si cofondator al EuroCloud Romania. In prealabil, Valentina Crisan a avut functii de conducere in cadrul unor companii precum Synnefo si Ericsson.
Wall-Street.ro: In ultimul timp se discuta extrem de mult despre cloud computing. O sa incep cu o intrebare diferita – in ce industrie NU s-ar preta cloud-ul? Exista?
Valentina Crisan: (fara sa ezite) Nu. Nu exista.
W-S.ro: Deci si o vulcanizare, si o benzinarie ar putea profita de pe urma noilor tehnologii.
VC: De ce nu? Oamenii aceia nu folosesc mail, Google Apps? De ce ar trebui sa isi cumpere un server, o infrastructura, in care sa-si tina toate aplicatiile de care au nevoie? Companiile mici sunt primele care au beneficiul maxim cand vine vorba de cloud. Ele nu isi pun atat de multe intrebari de genul “unde imi sunt datele”, “cum este securitatea”, pentru ca la inceput nu au multi clienti, multi bani de investit. Ei isi spun mai intai sa aiba niste solutii, sa le dea drumul, si apoi vad ei si restul.
Incaltati cu chinezarii, ocupam locul 14 in topul exportatorilor de pantofi
Guban, Pionierul sau Comart sunt cateva dintre numele care au pus Romania pe harta mondiala a producatorilor de pantofi intr-o perioada cand Louboutin sau Jimmy Choo nici nu aparusera pe piata. Astazi, intr-o lume invadata de branduri straine, 57 de milioane de perechi de pantofi „made in Romania”, in valoare de 1,4 miliarde de dolari, iau drumul Italiei, Austriei si Frantei, noteaza Business Magazin.
Fie ei germani, francezi sau italieni, jucatorii straini au ales sa vina sa produca in Romania pentru ca forta de munca era ieftina. Un alt avantaj il constituia apropierea de pietele vestice, principala tinta a pantofilor „made in Romania". Ulterior, giganti cu afaceri de miliarde de euro au fost convinsi sa ramana pentru ca forta de munca este calificata si infrastructura de productie deja existenta.
„Am lucrat (familia Pache, n.red.) de-a lungul timpului cu multe branduri mari, precum Clarks, Dolomite, Imac sau Skechers", spune Raluca Pache (33 de ani), cea care a creat brandul PJ Shoes pentru copii. Ea s-a intors in Romania in 2009 dupa ce a studiat si a lucrat la New York, pe Wall Street. Potrivit profilului sau de pe reteaua de socializare LinkedIn, ultimele pozitii detinute in Statele Unite au fost senior securitization si consultant in cadrul Deloitte. Raluca Pache detine impreuna cu familia sa o fabrica in cartierul Berceni din Capitala, in care produce 180.000 de perechi de pantofi pe an, 20.000 sub brandul propriu (PJ Shoes) si 160.000 in sistem de lohn pentru Imac, o companie din Italia care produce anual 7,3 milioane de perechi de incaltaminte.
S-a lansat cel mai rapid serviciu de Internet din Romania. Sefa UPC: „Generatia C este generatia interesata de continut, cea care isi traieste viata online”
UPC a lansat un serviciu de Internet de pana la 200 Mbps, cel mai rapid din Romania, disponibil intr-o prima etapa in noua orase, a anuntat, miercuri, operatorul de telecomunicatii in cadrul unei conferinte. Cele noua orase in care UPC, unul dintre cei mai importanti operatori telecom de pe piata locala, lanseaza acest serviciu sunt: Bucuresti, Bacau, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Galati, Ploiesti, Timisoara si Sibiu. Ele acopera peste 60% din zona in care UPC asigura servicii de Internet.
Romanii sunt extrem de activi online, consumand, in medie, 18,6 ore pe web, locul 2 la nivelul continentului, potrivit ultimului raport prezentat de Comisia Europeana. Iar cei care navigheaza pe Internet, o fac la conexiuni foarte mari. Lucru pe care-l recunosc si reprezentantii UPC. Romania se afla in fruntea clasamentului european in ceea ce priveste viteza de Internet (31,6 Mbps - noi, fata de 30 Mbps – tarile UE).
„Traim intr-o lume in care Internetul este mai mult decat un suport al divertismentului, educatiei, carierei. Internetul a devenit universul in care toate acestea se desfasoara simultan, necesitand din ce in ce mai multe resurse si rapiditate. Obiceiurile clientilor se schimba, iar serviciile dedicate lor trebuie sa tina pasul cu acest nou comportament de consum”, a declarat Severina Pascu, CEO UPC Romania & Ungaria, potrivit Incont.ro.
Cele mai prietenoase tari cu antreprenorii
In cadrul G20, tarile mature detin cel mai mare scor pe toti pilonii din barometru, oferind cele mai bune ecosisteme pentru dezvoltarea antreprenoriatului, potrivit studiului EY G20 Entrepreneurship Barometer 2013 (Barometrul antreprenoriatului in tarile G20), informeaza Forbes Romania.
Astfel, Australia, Canada, Coreea de Sud, Marea Britanie si SUA se afla pe primele locuri din G20 la toti cei cinci piloni (accesul la finantare, cultura antreprenoriala, sistemul fiscal si de reglementare, educatia si formarea profesionala, precum si sprijinul coordonat pentru dezvoltarea antreprenoriatului). SUA este lider in ceea ce priveste accesul la finantare si cultura antreprenoriala, iar Franta ocupa primul loc la categoria educatie si formare profesionala.
Cu toate astea, pietele emergente reduc decalajul si aduc cele mai rapide imbunatatiri sistemului lor antreprenorial. Arabia Saudita este perceputa ca fiind cea mai atractiva din punct de vedere fiscal si al conditiilor de reglementare, datorita ratelor reduse de impozit pe profit si normelor juridice simplificate.
Ce avere are cel mai puternic bancher al lumii
Declaratiile de avere ale celor sapte membri ai consiliului de guvernatori al Rezervei Federale (FED) arata ca toti detin active in valoare de peste 1 mil. dolari, potrivit Capital.ro. Presedintele institutiei, Ben Bernanke, s-ar putea sa aiba mai multa putere decat colegii sai, dar el se regaseste la limita inferioara a listei, cu active cuprinse intre 1,1 mil. dolari si 2,3 mil. dolari. Raportul mai arata ca Bernanke are un credit ipotecar cuprins intre 500.000 dolari si 1 mil. dolari. Pe langa salariul primit de la stat, seful FED obtine venituri semnificative din vanzarea de carti de specialitate, inclusiv peste 100.000 de dolari din drepturi de autor de la editura McGraw-Hill.
Adjuncta lui, Janet Yellen, considerata cu cele mai multe sanse pentru a-l inlocui pe Bernanke la conducerea FED, detine mult mai multe activ decat seful ei. In declaratia ei de avere sunt listate active cuprinse intre 4,8 mil. dolari si 13,2 mil. dolari. Cele mai multe sunt controlate de un trust detinut impreuna cu sotul sau si laureatul Nobel pentru economie George Akerlof. Portofoliul lui Yellen include conturile de pensii si fonduri de pe vremea cand era la Universitatea din California, alaturi actiuni la companii precum Pfizer si OfficeMax. Ea mai detine si o colectie de timbre in valoare cuprinsa intre 15.000 dolari si 50.000 de dolari.
Prabusirea rupiei ar putea trimite economia Indiei in cadere libera
India trebuie sa foloseasca rezervele valutare ca sa incetineasca prabusirea rupiei, altfel risca o decadere puternica a intregii economii, avertizeaza milionarul Adi Godrej, citat de Bloomberg. “Intreaga economia va avea de suferit, inflatia va fi uriasa, ceea ce va duce la urcarea dobanzilor la credite si va crea un cerc vicios. Sunt foarte surprins ca guvernul si banca Indiei nu intervin sa previna aceasta instabilitate”, spune Godrej, presedintele grupului de imobiliare cu acelasi nume.
Rupia indiana a atins ieri cel mai slab nivel din ultimele doua decenii, in timp ce o crestere a preturilor la petrol ameninta sa inrautateasca situatia deficitului de cont si sa impinga economia tarii catre cea mai mare criza din 1991. Inflatia este si ea la maximul ultimelor cinci luni, incetinind consumul din piata, potrivit lui Godrej.
Skype implineste 10 ani, dar nu are motive sa sarbatoreasca
Astazi se implinesc zece ani de cand a fost lansat Skype, software-ul de apelare, catalogat drept unul dintre cele mai bune servicii online din Europa. In prezent, unu din trei apeluri internationale sunt facute prin intermediul Skype, potrivit Financial Times. Insa celebrarea evenimentului nu va fi una fastuoasa. Niklas Zennstrom si Janus Friis, fondatorii suedezi ai companiei, au dat firma in judecata de doua ori, dupa care nu au vrut sa mai aiba de-a face cu ea. Ebay, care a preluat-o pentru 3,1 miliarde de dolari, a facut profit de pe urma sa, insa nu atat de mult pe cat ar fi putut. “Intr-un fel, Skype este victima propriului succes. Nu a mai inovat. Ultimul lucru important pe care l-a lansat a fost apelul video, in 2005”, spune Taavet Hinrikus, primul angajat al companiei.
Apple o sa accepte telefoanele vechi in schimbul noului iPhone
Pentru prima data, magazinele Apple le vor permite proprietarilor de iPhone sa isi cedeze modelele vechi, in schimbul achizitionarii celui nou, cu plata unei diferente. Potrivit celui mai cunoscut blog care monitorizeaza Apple, MacRumors, mai multe surse apropiate companiei americane sustin ca angajatii sunt, in prezent, instruiti referitor la noul program, care ar putea intra in functiune pe 10 septembrie, cand este asteptata lansarea ultimului model de smartphone, relateaza CNN.
In iunie, Bloomberg cita mai multe surse care tinusera sa-si pastreze anonimatul spunand ca Apple colaboreaza cu firma de reciclare Brightstar si ca telefoanele predate de clienti ar putea fi reconditionate de Apple si revandute pe pietele emergente. Potrivit ultimelor declaratii, Tim Cook, directorul general al Apple, nu e impotriva ideii, dand exemplu operatorii de telefonie mobila AT&T si Verizon, care folosesc aceasta practica.
Ryanair, obligata sa cedeze din actiunile detinute la Aer Lingus
Operatorul aerian irlandez Ryanair este obligat sa-si reduca cota pe care o detine la competitorul Aer Lingus, de catre Comisia de Concurenta a Marii Britanii, informeaza BBC. De la 29,8% din actiuni, cat detine in prezent, compania low-cost va ajunge sa detina numai 5%. Raportul final al Comisiei confirma suspiciunile anterioare, potrivit carora, actionariatul, in proportia in care se gaseste acum, slabeste in mod substantial concurenta pe rutele dintre Marea Britanie si Irlanda. “Raportul Comisiei Concurentei din Marea Britanie este ciudat si gresit, dar era de asteptat”, a declarat directorul executiv al Ryanair, Michael O’Leary, care a adaugat ca avocatii companiei vor face apel in saptamanile urmatoare