Autostrada Bucuresti-Ploiesti a fost deschisa degeaba, cum arata Oltchimul, gigantul aflat in insolventa, dar dotat cu instalatii ultramoderne si Qatarul cumpara Marea Britanie cu 50 mld. lire sterline
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Reportaj de la Oltchim, gigantul chimic adormit: Iti imaginezi ca este un morman de fiare vechi, o uzina prafuita. Fals. Instalatii moderne, echipamente noi, procese de productie automatizate
Cand auzi de Oltchim Ramnicu Valcea, o companie in insolventa si cu pierderi uriase, cu productia oprita si oameni in strada, iti imaginezi ca este un morman de fiare vechi, o uzina prafuita si invechita cum sunt atatea altele care au fost falimentate si demolate dupa Revolutie, dar cand ajungi la fata locului si vezi instalatiile moderne si procesele de productie automatizate, monitorizate prin tablouri de comanda cu ajutorul calculatoarelor, echipamente aproape noi in care s-au investit sute de milioane de euro in ultimii zece ani, te intrebi cum a putut sa ajunga Oltchim in aceasta situatie. Tehnologic, Oltchim nu este cu nimic mai prejos decat alte combinate din Europa, piata pentru produsele sale exista, dar totusi de jumatate de an instalatiile se invechesc fara sa produca nimic, scrie Ziarul Financiar. Principala problema: lipsa materiei prime. Peste 3.000 de angajati ai Oltchim vin zilnic la munca, chiar daca de jumatate de an combinatul nu produce nimic. Chiar si acum dupa ce combinatul a intrat in insolventa, iar 90% din instalatiile de pe platforma de la Ramnicu Valcea nu mai produc, toti angajatii sunt la lucru pentru a tine echipamentele in cea mai buna stare de functionare in speranta ca noua conducere va reusi sa atraga destule finantari pentru a putea redeschide si celelalte sectii de productie.
Bancile in anul insolventelor: au de recuperat credite de peste 2 mld. euro
La cum a inceput 2013 se pare ca acesta va fi anul marilor insolvente din industrie, intrucat odata cu venirea crizei bancile au tot amanat recuperarea creditelor neperformante sperand ca economia isi va relua cresterea, iar companiile isi vor reveni. Rand pe rand, Oltchim, Mechel Targoviste, Dobrogea Grup sau Romet Buzau au intrat in insolventa la inceputul anului, scrie www.wall-street.ro. Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca in ianuarie sumele datorate de debitorii aflati in insolventa se ridicau la aproape 10 miliarde lei (2,28 miliarde euro), nivelul fiind de peste 9 ori mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi luna a anului trecut. Totodata, numarul persoanelor juridice aflate in insolventa raportate de banci la BNR a ajuns la 2.234 de firme, in urcare de aproape 6 ori fata de ianuarie 2012.
Autostrada Bucuresti-Ploiesti, deschisa degeaba: traficul e mic, soferii prefera DN1
Desi reprezinta o varianta rapida de a ajunge din Bucuresti in Ploiesti si inapoi, autostrada A3, inaugurata in vara anului trecut, are un trafic extrem de redus. Soferii prefera in continuare DN 1, in ciuda restrictiilor de viteza, noteaza www.economica.net. Austostrada A3, dintre Centura Bucuresti si Centura Ploiesti are un trafic de peste patru ori mai mic decat DN1, cealalta varianta prin care se poate ajunge in Ploiesti din Bucuresti, si de cateva ori mai mic decat A1 si A2, celelalte autostrazi care au punct de plecare Bucurestiul. Astfel, in luna noiembrie a anului trecut, media traficului zilnic pe A3, sensul spre Ploiesti, era de 1.600 de masini, masurata la kilometrul 11. Pe celalalt sens, spre Bucuresti, au circulat, in medie, 2.600 de automobile. Spre comparatie, pe DN1, in aceeasi luna, circulau 18.000 de masini pe ambele sensuri.
Recrutarea managerilor de top. Secretele activitatii de head-hunting
Foarte pe scurt, head-hunting-ul inseamna recrutarea de catre o firma specializata a oamenilor potriviti pentru posturile de conducere din companiile de top. E vorba aici, evident, de o activitate foarte sensibila, pe care nu oricine o poate desfasura, si acesta este de altfel si motivul pentru care firmele de head-hunting sunt relativ putine, noteaza www.manager.ro. Putine, dar foarte profitabile, deoarece pentru o singura recrutare reusita (a unui CEO, de exemplu) se platesc sume ce variaza intre 10.000 si 40.000 de euro, echivalentul a 25%-30% din viitorul salariu anual net al celui recrutat. Exista cateva diferente clare intre o firma de head-hunting (HH) si o firma obisnuita de recrutare, diferente legate in primul rand de modul cum se face sourcingul (identificarea) candidatilor - firma de recrutare foloseste toate metodele aflate la indemana (anunturi in presa si pe Internet, abordarea directa, targuri de joburi etc.) pe cand o firma de head-hunting foloseste exclusiv abordarea directa.
Adevaratele negocieri pe bugetul UE de abia acum incep. Ce risca Romania?
Negocierile pe marginea bugetului multianual al Uniunii Europene de abia acum o sa inceapa, in conditiile in care Parlamentul European a votat miercuri o rezolutie in plen prin care a respins concluziile Consiliului European din februarie, a spus eurodeputatul Petru Luhan, pentru www.wall-street.ro. "Este impropriu spus ca Parlamentul European a respins bugetul pentru 2014-2020. Aceasta rezolutie analizeaza concluziile Consiliului de luna trecuta si pregateste calea unor negocieri viitoare cu Consiliul", explica Luhan. Rezolutia adoptata miercuri a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut. Practic, acest document a trasat directiile pe care Parlamentul European urmeaza sa le adopte in negocierile urmatoare.
Platina va inlocui aurul in preferințele investitorilor in urmatorii doi ani
Paladiul a fost metalul pretios "vedeta" a inceputului de an, pretul sau marcand o crestere de cca 9% de la inceputul lui 2013 si pana in prezent (14 martie, ora 12.00). Platina, la randul sau, a inregistrat, in aceeasi perioada de timp, o crestere de cca 3%, in timp ce preturile aurului si argintului au scazut cu aproximativ 5% si, respectiv, 4,5%, potrivit www.capital.ro. Aflat pe un trend ascendent, paladiul a ajuns saptamana trecuta la un nivel de pret neatins din septembrie 2011. "Cererea de paladiu este in crestere in domeniul catalizatorilor auto; de altfel, peste 60% din cererea mondiala de paladiu provine din acest sector de profil, pe locul urmator aflandu-se electronicele. Cererea totala de paladiu va ramane, cel mai probabil, neacoperita in acest an de productia de profil; Rusia este cel mai mare producator de paladiu, dar se pare ca rezervele sale sunt in scadere, iar productia din Africa de Sud- al doilea mare producator din domeniu- a cunoscut in ultimele luni intreruperi cauzate de conflicte de munca. Acest context general si raport cerere-oferta au sustinut cresterea pretului paladiului", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Qatarul cumpara Marea Britanie. Pretul: 50 miliarde de lire sterline
Micul emiratul arab din sud-vestul Asiei isi dovedeste influenta puternica in Marea Britanie, acolo unde si-a propus sa cheltuiasca cele 50 de miliarde de lire sterline provenite din rezervele de gaz natural, scrie The Telegraph. Qatar detine deja Harrods, cel mai cunoscut magazin de lux din Regat, Shard – cel mai inalt zgarie-nori din Londra, Number 1 Hyde Park – cea mai scumpa proprietate din tara. Se vor mai baga bani in companii de stat, cat si achizitii ale mai multor firme private, din diferite sectoare ale economiei. Acum, se afla in discutii cu guvernul britanic pentru a pune umarul la infrastructura tarii, printr-o serie de investitii private. Trezoreria nationala, care si-a propus sa stranga 20 de miliarde de lire pentru acest proiect, desfasoara pentru moment negocieri cu investitori din China, Qatar si Abu Dhabi.
Avertizmentul lui Obama: Iranul va avea o arma nucleara intr-un an de zile
Presedintele american Barack Obama a declarat joi, intr-un interviu in exclusivitate la Israeli TV, ca Iranul este la aproximativ un an distanta de crearea unei arme nucleare, relateaza Wall Street Journal. Acesta a adaugat ca Statele Unite vor face in continuare tot ce le sta in putinta pentru a impiedica punerea in aplicare a planului. Cu doar cateva zile inainte de sosirea in Israel pentru prima sa vizita prezidentiala, Obama a declarat ca, desi este in continuare adeptul diplomatiei in detrimentul fortei, proiectul nuclear al Iranului reprezinta “o linie rosie”, si ca toate modalitatile de a-l opri raman inca in discutie. Israel a amenintat in numeroase randuri ca va actiona militar, la cel mai mic semn ca Iranul se afla in posesia unei bombe puternice, in timp ce SUA a insistat pe o serie de masuri diplomatice, ce includ sanctiuni economice.
Si dealerii de marijuana sunt afectati de criza economica
Antreprenorii din industria farmaceutica ce utilizeaza marijuana sunt pusi in fata unei situatii fara precedent: taxa pe venit care li se aplica ar putea urca pana la 75%, scrie CNN Money. Legea are ca scop sa nu mai permita celor care vand substante ilegale sa isi poata deduce de la taxe cheltuielile legate de afacerile pe care le intreprind. Infiintata in 1982 pentru evitarea evaziunii, regula va afecta acum nu numai dealerii de cocaina si pe cei care comercializeaza alte droguri puternice, ci se pe cei din industria farmaceutica, ce nu vor mai putea considera chiria sau statele de plata pentru angajati drept cheltuieli de afaceri. In 18 state din America marijuana este considerata legala si folosita in scopuri terapeutice.
Americanii vor permite pasagerilor sa zboare avand asupra lor cutite de buzunar
Administratia Americana de Securitate in Transport (TSA) a decis sa permita pasagerilor sa transporte asupra lor cutite de buzunar in timpul calatoriilor cu avionul. Potrivit Bloomberg, hotararea a dorit sa fie una cu implicari psihologice, prin care sa se arate ca cei care se ocupa de siguranta in aviatie se vor concentra mai putin pe scanarea individuala, si mai mult pe atacurile teroriste care se pot dovedi de anvergura. Decizia a generat, in schimb, critici din partea mai multor companii de zbor, precum Delta Air Lines, AMR Corp. si US Airwais Group, dar si a sindicatelor insotitorilor de zbor sau pilotilor. “In final, cineva trebuie sa ia o decizie bazata pe toate datele oferite de experti, si sa faca ceea ce este mai bine la nivel general. Asa ca ne mentinem hotararea luata”, a declarat John pistole, reprezentantul TSA.