Asigurarile de malpraxis, "o mare afacere pe spinarea salariatilor si a pacientilor", promisiunile pe care angajatorii nu le respecta niciodata si care sunt cele mai tranzactionate valute din lume
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Asigurarile de malpraxis, "o mare afacere pe spinarea salariatilor si a pacientilor"
Sumele incasate din asigurarile de malpraxis platite de salariati si de catre unitatile sanitare se ridica la cca. 45 milioane de euro in anul 2012 in timp ce nivelul despagubirilor acordate pacientilor este de doar aproximativ 2 milioane euro, adica de doar 5% din totalul sumelor incasate, arata datele trimise de Autoritatea de Supraveghere Financiara la solicitarea Federatiei "Solidaritatea Sanitara" (FSS). "Conform datelor furnizate, este evident faptul ca asigurarile de malpraxis constituie cea mai rentabila afacere din domeniul asigurarilor la ora actuala. Ea se desfasoara in dauna salariatilor, obligati sa plateasca costul primelor fara a fi acoperiti in caz de malpraxis din niste salarii si asa foarte mici, si in dauna pacientilor, care nu beneficiaza de despagubirile ce ar trebui platite de asiguratori", crede Viorel Rotila, presedintele FSS, citat de www.capital.ro.
Topul celor mai tranzactionate valute din lume
Dolarul american, euro, yenul japonez si lira sterlina contabilizau la sfarsitul lunii august trei sferturi din volumul tranzactiilor valutare la nivel mondial, arata datele Society for World Interbank Financial Telecommunication. Dolarul american si moneda euro si-au pastrat in ultimul an si jumatate primele doua pozitii in clasamentul celor mai tranzactionate valute, in timp ce lira sterlina a devansat yenul si a urcat pe locul trei. Cresteri ale cotelor de piata au mai inregistrat rubla ruseasca si yuanul chinezesc, care au urcat de pe locul 10 pe 9 si respectiv de pe locul 11 pe locul 8, potrivit Ziarului Financiar.
Promisiunile facute de angajatori care nu se mai respecta niciodata
Acuzati ca isi trec in CV date false, angajatii se plang ca promisiunile facute de specialistii in resurse umane la interviul de angajare nu sunt respectate, iar companiile uita intreaga discutie avuta in momentul semnarii actelor. Pentru ca stiu cat de greu se gaseste un alt loc de munca, angajatorii isi permit tot mai des sa joace dur. Mihai lucreaza de un an in una dintre bancile de top de pe piata locala, intr-un sediu impunator din otel si sticla din Piata Victoriei. Trebuie sa sune in fiecare zi zeci de clienti cu datorii si sa-i convinga sa-si plateasca ratele restante. Desi i s-a promis ca salariul lui va creste dupa sase luni de la angajare si are cea mai buna rata de colectare din echipa sa, primeste in fiecare luna acelasi raspuns cand cere o marire: „Luna viitoare". Intre timp, angajatorul i-a propus o alta formula prin care i-ar creste cu 40% salariul de 1.100 de lei - sa munceasca si in zilele de sambata, scrie Business Magazin.
Speriati de scaderea dobanzilor, clientii au mutat 550 mil. lei in depozite „lungi“
Bancile aveau la sfarsitul lunii august depozite in lei cu scadenta de doi sau trei ani atrase de la populatie de aproape 7 miliarde de lei (1,6 mld. euro), in crestere cu echivalentul a o jumatate de miliard de lei fata de luna anterioara, arata datele agregate de BNR. Cresterea din august este surprinzatoare avand in vedere ca aceste instrumente de economisire fusesera lasate de bancheri in planul secund, ceea ce a facut ca ritmul de crestere a stocului sa incetineasca in prima jumatate a anului. Mai mult, luna iulie consemnase prima scadere lunara a soldului din ultimii doi ani, atunci fiind inregistrat un minus de peste 100 de milioane de lei, noteaza Ziarul Financiar. BNR a inceput in luna iulie un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, iar in trei luni dobanda-cheie la lei a scazut cu un punct procentual, pana la 4,35% pe an. Bancherii s-au grabit sa ajusteze dobanzile la depozite dupa decizia BNR, fara sa scada insa in acelasi ritm si costul creditelor. Multe banci de talie mare au coborat deja cu dobanzile la depozitele pe termen scurt in lei pe palierul de 3% pe an.
Ce se va intampla cu piata internetului mobil in 2014
Daca in urma cu cativa ani internetul mobil era utilizat doar de o mica parte a consumatorilor de comunicatii, smartphone-urile au schimbat trendul, iar nevoile utilizatorilor in ceea ce priveste cantitatea de trafic consumat a crescut. In aprilie anul viitor vor intra in vigoare noile licente de operare a serviciilor mobile, iar o data cu acestea piata va mai avea un nou jucator, 2K Telecom, care opereaza in acest moment o retea de date mobile 4G prin intermediul tehnologiei WiMax prin brandul Idilis. De la anul va opera prin intermediul unei rete 4G LTE. In plus, RCS&RDS va putea sa furnizeze servicii de date in banda de 900 Mhz, frecventa cu o mai puternica rata de penetrare indoor fata de cea pe care o folosesc acum. Cei trei mari operatori, Orange, Vodafone si Cosmote au facut modificari in planurile tarifare de date. Desi au mentinut preturile traficul de date inclus la viteza ridicata a scazut simtitor din abonamente, scrie www.economica.net.
China vrea o lume “non-americanizata”
“Acum este poate un moment numai bun pentru toti sa luam in considerare ridicarea unei lumi non-americanizate”, suna comentariul deloc subtil al agentiei de presa Xinhua news Agengy, preluat de Bloomberg Businessweek. Printre propunerile enumerate in comunicatul de presa se gaseste crearea unei noi monede internationale care sa inlocuiasca suportul jucat pana acum de dolarul american, un pas necesar pentru a impiedica situatia curenta din SUA sa afecteze restul lumii, se sugereaza in comunicat. “Lumea inca se chinuie sa isi gaseasca drumul spre iesirea dintr-un dezastru economic cauzat de lacomia elitelor de pe Wall Street”, se mai arata in declaratie, care subliniaza pericolul pe care America in reprezinta pentru restul tarilor.
Marea Britanie isi relaxeaza politicile de acordare a vizei, ca sa atraga turistii chinezi
Seful Trezoreriei britanice, George Osborne, a anuntat ieri ca va simplifica regulile de acordare a vizei, lucru care spera sa atraga mai multi turisti cu dare de mana din China, scrie Wall Street Journal. Osborne se afla la inceputul unei vizite comerciale in China, ce va dura cinci zile si in decursul careia va semna o serie de contracte de schimb importante. “Nu vreau ca Marea Britanie sa fie invidioasa pe succesul Chinei. Vreau sa se bucure de el. Nu vreau sa ne impotrivim progresului vostru economic, vreau sa il impartim cu voi”, a declarat oficialul cu ocazia unui discurs tinut la Universitatea Peking. Schimbarile le vor permite ghizilor turistici din China sa aplice pentru o viza in Regat doar prin intermediul aplicatiei destinate zonei Schengen, valabila acum in 22 din cele 28 de state UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.
Avon isi inchide operatiunile in Franta
Gigantul american din domeniul cosmeticelor isi va inchide operatiunile din Franta pana la sfarsitul acestei luni, informeaza BBC. Birourile din Paris ale companiei au anuntat ca numai comenzile deja efectuate sunt garantate pentru livrare, dar ca nu se stie in ce masura partenerii si distribuitorii le vor mai putea furniza dupa finalul lunii octombrie. Avon are 120 de angajati in Paris si alti 11.000 de reprezentanti pe tot teritoriul Frantei. Angajatii sunt furiosi pentru ca firma nu le-ar fi spus de schimbarile majore pe care urmeaza sa le faca si ii acuza pe reprezentantii companiei ca nu au respecat valorile unei “comunicari sincere si deschise”.
Brazilia isi creeaza propriul serviciu de e-mail, ca sa se apere de spionajul american
Oficialii brazilieni au anuntat ca angajatii guvernamentali vor incepe sa foloseasca un servviciu de e-mail criptat, ca sa previna interceptarea mesajelor de catre spioni, relateaza Associated Press, citata de ABC News. Intregul sistem este compromis daca un user al serviciului codificat decide sa trimita un mesaj cuiva cu o adresa de mail din afara programului (spre exemplu catre o adresa de Gmail). Ministrul Comunicatiilor, Paulo Bernardo Silva, a spus ca noul sistem va fi obligatoriu pentru oficialii federali pana la a doua jumatate a anului viitor. Documentele scapate de NSA arata ca Brazilia este cea mai vizata tinta din America Latina pentru spionajul american, iar guvernul lucreaza la dezvoltarea unui serviciu de e-mail codificat si pentru cetatenii de rand.
Pe acelasi subiect: