ANRE a dat inainte de Revelion 110 licente pentru energie verde

Agentia Energiei a aprobat anul trecut pe 18, 20 si 30 decembrie 110 proiecte de energie verde, de trei ori mai multe decat media lunara de anul trecut, aceasta fiind ultima sansa pentru investitori de a prinde subventiile mai mari, arata Ziarul Financiar intr-o analiza.

„Legal nu puteam sa-i amanam pentru anul acesta. A trebuit sa facem o detasare de oameni in aceasta perioada pentru ca numarul de dosare depasise sutele. Cei care depuneau dosarele aveau dreptul de analiza si aprobare in 2013“, explica Emil Calota, vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). In ultimele trei sedinte de anul trecut ale comitetului de reglementare al ANRE, tinute pe 18, 20 si 30 decembrie, au fost emise licente de exploatare comerciala pentru peste 110 proiecte de producere a energiei verzi, dublu fata de intreaga luna noiembrie si triplu fata de luna octombrie.

In total, in ultima luna a anului, ANRE a acordat 144 de licente de exploatare comerciala, din care 116 au fost acordate in ultimele trei sedinte din an, in contextul in care in noiembrie numarul acestora s-a ridicat la 48, in octombrie la 37, iar in septembrie la 25, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informatiilor publicate pe site-ul ANRE.

Un nou start ratat la autostrazi pe bani europeni. 5 piedici majore

Dupa esecul rasunator al ultimilor sapte ani in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene destinate Programului Operational Sectorial Transporturi (POS-T), se pare ca autoritatile romane nu au tras mari invataminte. Am intrat in noul calendar financiar iar provocarile sunt si mai mari, scrie Capital.ro.

Pentru dezvoltarea sectorului transport din Romania, s-a alocat pentru perioada 2007-2013 o suma de 5,7 miliarde de euro. Din aceasta suma, 4,57 miliarde de euro a reprezentat initial sprijin financiar din partea UE; ulterior, alocarile au fost reduse la 4,43 mld. euro, restul insemnand partea de cofinantare.

La finele celor sapte ani, rata de absorbtie a ajuns la doar 31,23%, ceea ce inseamna 1,38 mld. euro. Rata rambursarilor, la 30 decembrie 2013, conform ultimelor date ale Ministerului Fondurilor Europene (MFE), a ajuns abia la 19,8%, ceea ce arata ca banii europeni alocati acestui sector si care au ajuns practic in Romania inseamna abia 0,88 mld. euro.

Principalele motive care au dus la aceasta situatie au fost intarzierea acreditarii autoritatilor de management – in primii doi-trei ani din calendarul financiar tocmai incheiat, nu a fost atras niciun euro de la UE -, lipsa unor politici puternice si a unui cadru strategic si lipsa unui plan general de transport.

Greii din lactate trag linie: dupa un an scandalos urmeaza un 2014 cel putin la fel de interesant

Dupa ce in 2013 consumatorii au stat cu ochii pe piata lactatelor, afectata de scandalul aflatoxinei, dar si de anchete privind posibile intelegeri pe pret, anul 2014 se anunta cel putin la fel de interesant in conditiile in care producatorii vor fi nevoiti sa vanda doar lapte la standardele impuse de Uniunea Europeana, potrivit Wall-Street.ro.

Hochland

2013, sub lupa: A continuat tendinta si preocuparea deja existente in privinta calitatii produselor, lucru demonstrat si de faptul ca la 31 decembrie se incheie perioada de tranzitie acordata de Comisia Europeana pentru alinierea jucatorilor de pe piata lactatelor la standardele impuse de Uniunea Europeana.

O alta tendinta a fost aceea a varietatii de optiuni. Consumatorii au vrut sa primeasca tot mai multe optiuni de alegere: gramaje cat mai variate, ambalaje practice si formate destinate consumului zilnic.

Reduceri de pana la 70% in mall-uri. Retailerii nu au mai asteptat perioada oficiala de soldare

In ultimii ani, retailerii de fashion ne-au obisnuit cu reduceri serioase inca din primele zile ale anului. Nici 2014 nu face exceptie, astfel ca magazinele afiseaza deja discounturi de pana la 70%. In mod oficial, perioada de soldare pentru perioada toamna-iarna debuteaza pe 15 ianuarie, informeaza Economica.net.

Majoritatea marilor retaileri de fashion au deja in desfasurare campanii promotionale pentru a scapa astfel de stocuri si a putea face loc colectiei de primavara-vara. Discounturile ajung pana la 70%, in unele cazuri si vor fi si mai semnificative pe masura ce ne apropiem de luna februarie.

O exceptie in acest caz este H&M care va da startul reducerilor de sezon (soldarilor) incepand cu data de 15 ianuarie 2014 si pana la 28 februarie.

In mod oficial si conform legislatiei referitoare la comercializarea produselor si serviciilor de piata (OG 99/2000), perioada soldarilor de toamna-iarna incepe pe 15 ianuarie si va dura pana pe 15 aprilie. Atentie insa! Reducerile se aplica in limita stocurilor disponibile. In afara acestor perioade, comerciantii sunt liberi sa desfasoare vanzari promotionale.

Revolutie in taximetria din Bucuresti: masini negre si soferi care vorbesc engleza si poarta cravata si costum

Compania de taximetre Black Cab, detinuta de un american si trei romani, isi propune ca pana in vara sa ajunga la un parc de 200 de masini Skoda Octavia, toate vehiculele detinute fiind negre, relateaza Business Magazin.

La finalul anului Black Cab avea 50 de masini. Lansata pe 29 octombrie, compania de taximetre functioneaza diferit fata de concurentii sai: clientii nu pot solicita o cursa decat prin comanda online. Toti soferii recrutati de companie trebuie sa vorbeasca limba engleza si sa poarte costum si cravata in timpul serviciului. Tarifele practicate sunt de 1,49 de lei / km sau minim 14 lei, in cazul unei curse mai scurte. ”Operam cu tarif fix, pe care il comunicam clientului la momentul comenzii, cand sunt indicate locul de plecare si destinatia. Indiferent de conditiile de trafic sau de traseu, tariful ramane acelasi”, declara Ashley Parry, general manager al Black Cab Romania, care are 25 de ani si a preluat functia de cateva luni. Anterior, el a lucrat in cadrul aceleiasi companii, la Londra. Black Cab are activitati in 500 de orase din aproximativ 80 de tari.

Prima Casa 2014: Plafon suplimentar de 1,2 miliarde de lei

Guvernul a stabilit, marti, plafonul de garantii ce pot fi emise in 2014 pentru programul „Prima Casa”, precum si pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, potrivit Forbes Romania.

In cadrul sedintei de guvern din 07.01.2014 au fost aprobate o serie de Hotarari prin care s-a stabilit plafonul de garantii ce pot fi emise in 2014 pentru programul „Prima Casa”, pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor si pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale UE, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Premierul britanic face presiuni la Bruxelles pentru a limita accesul muncitorilor din UE

Premierul David Cameron a declarat, intr-un interviu pentru BBC, ca intentioneaza sa exercite presiuni la Bruxelles pentru a limita accesul muncitorilor din Europa in Marea Britanie si ca va transforma reducerea imigratiei intr-o prioritate a renegocierii relatiei cu UE, relateaza site-ul Euractiv.com, preluat de Incont.ro.

David Cameron a afirmat ca Marea Britanie trebuie sa schimbe modul in care imigrantii pot solicita beneficii sociale si, in acelasi timp, sa limiteze numarul celor care vin in cautarea unui loc de munca, teme incluse printre subiectele pe care Londra doreste sa le discute cu celelalte state membre UE. El a asigurat, in interviul pentru BBC, ca toate optiunile sunt pe masa in ceea ce priveste presiunile pentru limitarea numarului de imigranti din noile state membre UE.

Cum a devenit un oras irakian polul proprietatilor de lux

Cu o populatie de 1,3 milioane de locuitori, Erbil este al patrulea cel mai mare oras din Irak. Situat in nordul tarii si, datorita dealurilor serpuitoare care il inconjoara, Erben era candva considerat “Elvetia Orientului Mijlociu”.  Dar nu numai privelistea a fost cea care i-a atras aceasta comparatie. Sub dealurile inverzite care domina peisajul se afla resurse masive de petrol si gaz, scrie CNN.

Bogatia acestor resurse naturale, alaturi de atmosfera relativ stabila care se gaseste in aceasta regiune a tarii, au dus la o explozie a pietei locuintelor de lux, in ultimii ani, lucru remarcabil intr-un stat care a trebuit sa tina piept mai multor razboaie, unei dictaturi brutale si tensiunilor care l-au macinat in ultimele trei decenii. “Nu stiu cum sa o descriu, dar este in crestere si va continua sa creasca”, spune Dean Michael, presedintele Atconz Group, una din companiile irakiene care s-au ocupat de dezvoltarea pietei imobiliare de lux din Erbil.

Yahoo dezvaluie o noua aplicatie in cadrul CES 2014

Gigantul american Yahoo tocmai a lansat o noua aplicatie pentru stiri, care promite sa aduca utilizatorlui doua rezumate zilnice a opt sau noua evenimente, dintre acelea care au cele mai mari sanse sa intereseze cititorul.  Denumita “The news Digest”, aplicatia pretinde ca va oferi cititorilor “toate povestile despre care trebuie sa stie”, noteaza BBC.

La sfarsitul lecturii, utilizatorul e instiintat de un semn grafic, ce il anunta ca a terminat. Serviciul este bazat pe Summly, o aplicatie creata de adolescentul britanic Nick D’Aloisio, care lucreaza acum pentru Yahoo!. Insa parerile analistilor media sunt impartite cu privire la utilitatea unui astfel de produs. Pentru unii, serviciul se adreseaza mai degraba persoanelor grabite, pe care aplicatia i-ar ajuta sa ajunga mai rapid la evenimentele esentiale. Altii, in schimb, sunt de parere ca The News Digest ingradeste prea mult optiunile de informare.
 
Cea mai mare provocare pe care o are Boeing in 2014: sa reduca din costurile pentru Dreamliner

Boeing a demonstrat in 2013 ca toate eforturile depuse pentru cel mai avansat model de aeronava al sau nu au fost in zadar. In ciuda unui lant de evenimente care nu i-au facut deloc cinste, dintre care cel mai important a fost mentinerea la sol a intregii flote Dreamliner 787 dupa doua incidente cu bateriile, avioanele comerciale ale Boeing au avut de fapt unul dintre cei mai buni ani din istorie, potrivit Wall Street Journal.

Nici 2014 nu se anunta a fi mai prost pentru companie, insa ca sa reuseasca pe termen lung, Boeing trebuie neaparat sa reduca din costurile de constructie ale aeronavelor buclucase. Deja pentru anul in curs producatorul a promis demararea constructiei sase noi modele, ce ar trebui sa fie gata in urmatorii sase ani. De altfel, Boeing s-a bucurat in 2013 de o a patra crestere consecutiva a cererii pentru comenzile de avioane noi si, cel mai probabil, isi va depasi principalul competitor, Airbus Group, pentru al doilea an la rand.