Ziarul Financiar: Topul datornicilor la buget in 2012. 7 din 10 companii sunt de stat

Cei mai mari 10 datornici la bugetul general consolidat, dintre care sapte sunt companii de stat, aveau la sfarsitul anului 2012 restante de 14,5 mld. lei (circa 3,3 mld. euro), reprezentand taxe, impozite si contributii la bugetele de stat, pensii, somaj si sanatate, potrivit datelor Ministerului Finantelor, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar. La polul opus, primii zece contribuabili la buget au platit anul trecut o suma dubla, de 29,6 mld. lei (6,7 mld. euro), adica 15% din veniturile totale ale bugetului general consolidat. Compania Nationala a Huilei (CNH) s-a mentinut in fruntea datornicilor, cu restante de 4,7 mld. lei, reprezentand aproximativ o treime din datoriile totale ale celor zece firme din top. Datoriile companiilor de stat fata de buget au crescut constant de la an la an, majoritatea firmelor fiind pe pierdere. „Gigantul“ CNH a raportat in 2011 pierderi de 417 mil. lei, inregistrand un raport de peste 90% intre pierderi si cifra de afaceri, scrie ZF.

Capital: Misterioasele cai ale rambursarii anticipate

Rambursarea anticipata pare foarte simpla cand intrebi la ghiseu, dar se dovedeste incredibil de alambicata atunci cand ajungi sa o pui in practica, relateaza Capital.ro. Diana T. are un credit contractat de la una din cele mai mari banci din Romania. Diana este o persoana destul de familiarizata cu produsele bancare. Cu toate acestea, si-a prins urechile cand a incercat sa faca prima rambusare anticipata partiala la creditul sau cu dobanda variabila, in conditiile in care credea ca operatiunea este simpla ca buna ziua. Din luna august, incearca toate variantele de plata si de declarare a sumei pe care vrea sa o ramburseze anticipat si tot nu reusit sa se lamureasca pe deplin asupra mecanismului.

Wall-Street.ro: Proprietarul unei afaceri de familie: „Nu cred ca romanii sunt puturosi”

Si-a tratat angajatii ca pe o familie si astfel a depasit mai usor perioadele de instabilitate economica. Florin Madar, proprietarul Temad, o companie de distributie de materiale de constructii si bricolaj din Brasov, considera ca atata timp cat in Romania se promoveaza scandalul vor fi necesari zeci de ani pentru a ajunge din urma Occidentul in ceea ce priveste cultura afacerii de familie, potrivit Wall-Street.ro. Florin Madar a lansat la inceputul anilor ’90 propriul business de distributie de materiale de constructii si bricolaj. Proaspat absolvent al Facultatii de Comert si angajat la stat, a ales in schimb sa isi dea demisia dintr-un post “caldut” si sa puna bazele unei afaceri alaturi de alti doi colegi. “Am pornit de la descarcat tiruri, de la plimbat cu plasa prin oras si prin tara sa vand produsele si toata lumea a fost foarte surprinsa. Nu am avut un leu cand am pornit, aveam 27 de ani si 2 copii. Era mandria mea ca aveam televizor color si din banii de la nunta mi-am cumparat un Oltcit. Am tratat afacerea ca pe o familie”, spune Madar, care conduce in prezent un business de 25 mil. euro si 230 de angajati.

incont.ro: Noi reguli pentru despagubirea rapida a consumatorilor din Uniunea Europeana

Cumparatorii din UE vor avea acces mai usor la medieri rapide, ieftine si impartiale in disputele cu vanzatorii de bunuri si prestatorii de servicii, datorita unor noi reguli aprobate de Parlamentul European, cu scopul de a fi evitate procesele lungi si costisitoare. Noile reguli, care vizeaza rezolvarea alternativa a disputelor (ADR) si rezolvarea online a acestora (ODR), au ca scop cresterea utilizarii schemelor ADR in UE, oferind consumatorilor o modalitate rapida, ieftina si informala de a rezolva disputele cu vanzatorii, in loc sa recurga la procese lungi, scrie Incont.ro. Multe state UE, arata sursa citata, au deja scheme ADR, dar lipsa unor standarde comune, acoperirea defectuoasa si supraaglomerarea fac dificila accesarea acestora de catre cumparatori.

Mediafax.ro: DeLonghi a inceput productia de electrocasnice la Jucu. In perioada urmatoare se vor face angajari

Managerul DeLonghi Romania, Massimo Paronitti, a declarat, marti, presei, la un targ de internship pentru studentii Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) ca productia a fost inceputa in martie, informeaza Mediafax.ro. "Am inceput productia la inceputul lunii martie si avem o suta de angajati, majoritatea fiind instruiti in Italia. Multi sunt fosti angajati ai Nokia. Producem expresoare de cafea superautomatizate pentru uz casnic . Vor mai fi angajate alte persoane in perioada urmatoare, iar, pana la sfarsitul anului viitor, la fabrica DeLonghi de la Jucu vor lucra 677 de persoane", a spus Paronitti.

Stirileprotv.ro: Criza contaminarii cu aflatoxina. Lista alimentelor in care se poate dezvolta toxina cancerigena

Scandalul laptelui contaminat ia amploare de la o zi la alta. Lezati ca le-a fost sifonata imaginea si incep sa aiba pierderi, producatorii din domeniu cer demisia sefului ANSVSA, pentru modul in care acesta a gestionat criza, noteaza Stirileprotv.ro. In paralel, teama de aflatoxina este tot mai mare. Oficialii recunosc ca monitorizeaza substanta periculoasa de doi ani si ca aceasta ar putea sa fi prezenta si in alte produse. Toxina nu contamineaza doar laptele, ci si carnea, condimentele, cerealele, nucile, arahidele, fisticul, sau fructele uscate. Toxinele produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillius se pot dezvolta si pe cereale, alune, seminte de bumbac, nuci, migdale, smochine, dar si in condimente. Aceste produse pot fi contaminate cu aflatoxina B1, o substanta chimica ce apare in urma depozitarii intr-un mediu umed prielnic aparitiei mucegaiului.

Incont.ro: Premierul spaniol a anuntat 15 masuri soc pentru combaterea somajului in randul tinerilor

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat marti 15 masuri soc pentru combaterea somajului care afecteaza unul din doi tineri cu varste de pana la 25 de ani, cum ar fi acordarea de fonduri pentru infiintarea unei firme, transmite AFP, preluata de Incont.ro. Programul va fi derulat pe parcursul a patru ani si va presupune costuri de 3,48 miliarde de euro, din care 32% vor fi acoperite cu bani de la Uniunea Europeana. Intr-o prima etapa vor fi sprijiniti peste un milion de tineri, a spus Mariano Rajoy. Programul prevede in primul rand formarea tinerilor care nu au locuri de munca sau oportunitati din cauza lipsei de calificare. Este vorba despre 450.000 de tineri care vor putea beneficia de programe de formare, a precizat premierul.

Financial Times: Dolarul este singura moneda care poate tine piept euro
 
Inca de la inceputul aparitiei problemelor in programele de creditare, in 2007, multi analisti s-au grabit sa faca predictii sumbre cu privire la viitorul dolarului si la declinul sau iminent. Speculatiile au fost in timp alimentate si de masurile derulate de Rezerva Federala, care i-a facut pe multi detinatori de valuta sa isi doreasca o diversificare a depozitelor monetare. Si chiar si dupa ce multi au inceput sa priveasca moneda europeana cu scepticism, pe fondul unei crize in UE, increderea in dolar nu a fost pe deplin recastigata. Ultimele teste si rapoarte efectuate asupra Rezervei Federale arata insa ca sistemul bancar din Statele Unite este mult mai sanatos si mai stabil decat cel din zona euro. Conform estimarilor, America se va bucura de o rata de crestere economica de cel putin 2% in acest an, in timp ce deficitul fiscal este in scadere, un motiv un plus pentru a crede ca SUA vor fi  printre primele tari ce se vor bucura de o relaxare a politicilor monetare, noteaza Financial Times.

CNN: Bolnavii europei. Spitalele din Grecia raman fara medicamentele de baza
 
Mii de eleni sunt prinsi intr-un cerc vicios intre sistemul de sanatate national si guvernul care nu mai poate sa-si plateasca facturile. Bolnavii de cancer, in special, care in ultima luna au fost nevoiti sa renunte la tratamentul vital ce le era pana atunci asigurat de stat, se tem din ce in ce mai mult pentru viata lor. “M-am luptat cu boala timp de sase ani iar acum nu imi mai pot gasi medicamentele de care am nevoie. Sa ma asigur ca pot face tratamentul periodic, o data la fiecare doua saptamani, este o problema de viata si de moarte pentru mine”, spune Morfo Karadona, una dintre victimele sistemului, citata de jurnalistii CNN. Mai multi furnizori internationali de medicamente si-au limitat exporturile catre Grecia, in conditiile in care tara datoreaza companiilor farmaceutice aproape doua miliarde de euro. “Firmele vor intra in curand pe linie moarta in ceea ce priveste furnizarea de medicamente. Este imposibil sa conduci o afacere cand nu exista nici o suma de bani pe care sa o poti manevra”, explica Konstantinos Frouzis, presedintele Asociatiei companiilor farmaceutice din Grecia, preluat de CNN.

BBC: Boeing 787, pe pozitii. S-a dat unda verde reparatiilor avioanelor Dreamliner
 
Administratia Federala a Aviatiei din Statele Unite (FAA) a aprobat o serie de masuri cu privire la reparatiile bateriilor avioanelor Boeing 787 Dreamliner, ceea ce inseamna ca flota ar putea fi in curand gata sa isi reia activitatea, informeaza BBC. In urma mai multor incidente in care acumulatorii pe baza de litiu au luat foc, toata linia de aeronave Dreamliner (50 la numar) a fost oprita la sol. FAA a anuntat ca mai este nevoie de o serie extinsa de teste si analize. “Testele viitoare ne vor arata daca imbunatatirile aduse bateriilor vor fi sau nu eficiente. Nu vom permite nici unui avion sa isi reia activitatea, daca nu vom fi pe deplin convinsi ca noile modele respecta toate standardele de siguranta pentru pasageri”, a declarat Secretarul pe Transporturi din SUA, Ray LaHood. Modelul 787 a fost proiectat pentru a fi cel mai economic aparat de zbor din industrie, 46 de aeronave Dreamliner fiind lansate pe piata in 2012.

Bloomberg: Un CEO din Thailanda si-a transformat casa care a supravietuit unui tsunami intr-o fundatie de caritate
 
In 2004, un CEO din Phuket, Thailanda, a fost lovit de un dezastru natural produs de Oceanul Indian. Valuri tsunami au lovit coasta Phuket-ului, aproape 250.000 de oameni pierzandu-si viata. Fiind construita pe piloni, mai degraba din motive estetice decat de siguranta, casa lui Mark Weingard a rezistat insa fata dezastrului, insa l-a facut pe manager sa priveasca totul ca pe un semn divin. Weingard a infiintat ulterior pe locul cladirii fundatia Inspirasia, prin care acorda ajutor victimelor bombardamentelor din 2002 din Bali. Aceasta nu este insa primul moment de acest fel din viata CEO-ului. Pentru ca tatal sau a murit la 36 de ani, Weingard si-a propus sa realizeze cat mai multe pana la acea varsta, atat pentru el insusi, cat si pentru cei din jur. A inceput sa munceasca si sa se implice de mic in diverse organizatii, asa ca pana la 29 de ani reusise sa devina un trader de top, iar la 32 era deja multimilionar, noteaza Bloomberg intr-un portret al managerului.