Tranzactia dintre RCS&RDS si UPC a cazut in proportie de 99%. Americanii vor in continuare sa vanda
Negocierile dintre cele doua parti in ceea ce se anunta a fi tranzactia anului in telecom s-ar fi impotmolit pe fondul unor interpretari diferite ale datelor financiare din bilantul UPC si al esecului discutiilor privind schimbul de active pe piata din Ungaria, spun surse apropiate discutiilor.
Cele doua parti implicate in tranzactie nu au dorit sa comenteze, scrie Ziarul Financiar.
O sursa apropiata discutiilor mai spune ca "RCS&RDS nu are timp de pierdut, daca discutiile ar fi fost favorabile, atunci actele ar fi fost deja inainte la concurenta".
In plus, echipele de consultanti nu s-ar fi inteles in privinta interpretarii unor date din bilantul financiar al UPC. Totusi nu este clar daca usile tranzactiei sunt definitiv inchise si partile nu ar dori sa reia la un moment dat discutiile.
In iulie, Liberty Global, actionarii UPC, dezminteau discutiile privind vanzarea subsidiarei din Romania. "Au existat multiple speculatii in piata si zvonuri cu privire la o eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS. Dorim sa clarificam aceasta situatie: UPC nu deruleaza niciun fel de discutii cu RCS&RDS pe tema unei potentiale tranzactii", se arata intr-un comunicat al UPC Romania.
Istoricul unei "tranzactii" in desfasurare
La finele lunii februarie, au aparut primele zvonuri potrivit carora operatorul de telecomunicatii RCS&RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, este la un pas de a cumpara rivalul UPC, fostul Astral, cu care se bate de peste 15 ani pe piata de cablu. Tranzactia s-ar ridica in jurul a 300 milioane dolari.
In martie, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, spunea ca are in vedere infiintare unei comisii care va analiza o posibila preluare a operatorului UPC de catre RCS&RDS.
Tot atunci, Mediafax scria ca RCS&RDS a reusit sa obtina de la un grup de banci doua imprumuturi in valoare cumulată de 368 de milioane de dolari (206 milioane de dolari si 125 milioane de euro), pentru a-si plati o parte din datoriile anterioare si pentru a avea bani de investitii. RCS&RDS are scadentein aceasta vara pentru credite in valoare de peste 200 de milioane de dolari, potrivit unor surse din piata.
UPC a incheiat 2010 cu pierderi duble fata de cele ale Romtelecom si RCS&RDS
Operatorul de cablu UPC Romania, subsidiara Liberty Global, a inregistrat in 2010 pierderi financiare de 156 de milioane de euro, dublu fata de cele inregistrate impreuna de Romtelecom si RCS&RDS, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.
Si cifra de afaceri a UPC a scazut cu circa 3%, la 112 milioane de euro. Mai mult, pierderile au ajuns la 156 de milioane de euro, de la 119 milioane de euro in 2009.
Compania avea datorii de 34 de milioane de euro in 2009, care au urcat in 2010 la 37,6 milioane de euro.
Nici in primele trei luni, UPC nu a raportat date mai bune. Baza de clienti a UPC Romania a scazut la circa 1,14 milioane, in primele trei luni din an, singurele segmente unde compania a castigat clienti a fost cel al televiziunii prin satelit si cea digitala, potrivit unui comunicat transmis joi de companie.
In acelasi timp, RCS&RCS, operatorul autohton de telecomunicatii, a realizat afaceri de circa 418 milioane de euro si a inregistrat o pierdere neta de 16,7 milioane de euro. Si asta dupa ce, in 2009, revenise pe verde, cu un profit net de 49,9 milioane de euro. Datoriile operatorului totalizau, la finele lui 2010, 117 milioane de euro.
Romtelecom a raportat o cifra de afaceri de 719 milioane de euro, in scadere cu 9%. Pierderea neta a totalizat 55 de milioane de euro. Astfel, la fel ca RCS&RDS, Romtelecom trece pe rosu de la un la altul. In 2009, a obtinut un profit net de 26,6 milioane de euro.
Citeste si