Producatorii autohtoni de tablete vand 600 de unitati pe luna. Cat costa iPad-ul si laptopurile romanesti FOTO
Nu doar electronicele de import sunt fiabile. Cel putin asta spun producatorii romani de electronice care raporteaza cresteri consistente ale vanzarilor si vin pe piata cu calculatoare si chiar tablete, ce le concureaza usor pe cele din strainatate. Spre exemplu, compania Televoice a vandut, in cinci luni, 3.000 de tablete.
Daca pana acum, strainii erau atrasi de forta de munca ieftina si veneau in Romania ca sa produca laptopuri sau chiar frigidere, iata ca acum lucrurile stau exact invers. Romanii si-au invatat lectia si acum produc tablete si desktopuri pe care le vand pe piata autohtona. In plus, isi vor extinde in Europa Centrala si de Est.
Spre exemplu, compania Televoice are in portofoliu un cititor electronic, dar si doua tablete, dintre care una pe care producatorii o numesc chiar un "iPad killer". Tableta Android va fi lansata din 25 iulie la preturi ce incep de la 1.499 pentru varianta Wi-Fi.
Evolio Neura este echipata cu cel mai rapid procesor disponibil pentru tablete: Nvidia Tegra 2 si are un display de 9,7 inci. Compania vrea sa vanda circa 1.000 de astfel tablete pe luna, dupa ce produsul anterior s-a vandut in 3.000 de exemplare, din 14 februarie si pana acum. "Piata autohtona este dominata de tabletele iPad, in 2010, potrivit GfK, 75% din unitatile vandute erau tablete Apple, ca in primul semestru din an cota producatorului sa scada la 65%. Potential de crestere exista si pentru alti producatori", explica Liviu Nistoran, CEO-ul companiei Televoice. El spune ca in a doua jumatate a anului va aparea si varianta de business a gadgetului.
Aglomeratie pe piata tabletelor
In toamna, compania va scoate pe piata si un e-reader cu ecran tactil, dupa varianta Evobook care a aparut pe piata anul trecut. Evobook s-a vandut in circa 1.200 de exemplare. "Piata cititoarelor electronice este inca la inceput la noi, sunt cam 5.000 de exemplare vandute pana acum", spune Nistoran.
Tabletele sunt ansamblate in China, in Shenzhen, orasul pescaresc tranformat acum in Raiul tehnologiei de producatorii de electronice, unde sunt realizate si gadgeturile Apple. Conceptul, designul si softul sunt concepute in Romania. Mai mult, toate comenzile si aplicatiile sunt in limba romana.
Si cei de la Asesoft produc nu mai putin de 26 de produse electronice romanesti. De la console, la tablete si accesorii de PC, vanzarile realizate de companiei sunt in crestere cu 25% in primele sase luni fata de aceeasi perioada din 2010. Anul trecut, Asesoft a vandut produse Serioux in valoare de 10 milioane de dolari, iar pentru anul acesta se asteapta la o crestere a vanzarilor de 40%, pana la 14 milioane de dolari. Din toamna isi vor distribui produsele si in Bulgaria si Ungaria.
Televoice nu este insa singura companie ce a scos pe piata tablete. Compania din Brasov - Visual Fan - a lansat pana acum doua tablete dintre care una cu 3G.
Analistii spun ca pretul este asul din maneca al romanilor. Si asta pentru ca valoarea unor tablete precum iPad sau Samsung incepe de la 2.000 de lei, comparativ cu aproape 900 de lei. Iar potential exista. Compania de analiza a pietei International Data Corporation (IDC) a majorat estimarile privind vanzarile mondiale de tablete PC din acest an, cu 6,2%, la 53,5 milioane unitati, in urma cererii pentru iPad, produs de Apple, si aparatele dotate cu sistemul de operare Android, al Google.
Sisteme IT configurabile
Si producatorul de sisteme IT Maguay ansambleaza in Romania laptopuri si desktopuri. Cele mai bine vandute produse au fost, anul trecut, calculatoarele de birou. "Volumul de vanzari de produse integrate de Maguay in anul 2010 a fost de 8.000 de sisteme desktop si 4.000 de notebook-uri, fata de 9.000 de PC-uri comercializate in anul anterior si 5.000 de laptopuri", spun reprezentantii companiei. Anul acesta, ei spun ca vor inregistra o crestere de 15-25% pentru fiecare categorie.
Componentele de calculatoare sunt importate, insa ele sunt ansamblate local. Ce contine un astfel de sistem? Un procesor Intel, placa de baza sau platforma originala Intel, HDD Seagate, unitate optica Optiarc (Sony-Nec) si software Microsoft.
Pretul unui sistem de birou porneste de la 250 de dolari si ajunge pana la 9.000 de dolari.
Citeste si