Premiera in Romania dupa 15 ani. ANCOM reconfigureaza accesul la frecventele radio al companiilor de telefonie mobila
Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, va lansa miercuri in dezbatere publica documentele licitatiei pentru acordarea licentelor de spectru radio pentru comunicatii mobile in benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz, pe care o va organiza in acest an.
"Pachetul de documente pe care-l publicam miercuri va raspunde la toate intrebarile legate de proiectarea si mecanismele licitatiei, de valorile de pornire ale licentelor, de felul in care licitatia va solutiona problemele de concurenta din piata si cum va stimula in continuare concurenta si investitiile. De asemenea, vom arata modul in care licitatia va contribui la eficientizarea utilizarii spectrului si astfel la cresterea bunastarii", a declarat marti presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, scrie Mediafax.
El a adaugat ca licitatia pentru spectrul de telefonie mobila reprezinta o premiera pentru Romania si o provocare pentru ANCOM si operatori.
Dupa 15 ani de la lansarea comunicatiilor mobile digitale in Romania, lansarea licitatiei va aduce la reconfigurarea fundamentala a criteriilor pentru accesul la resursele de spectru in Romania, cel putin pentru urmatorii 15 ani, potrivit sefului ANCOM.
"Am inteles ca sectorul comunicatiilor mobile are nevoi tot mai mari de spectru radio, determinate de cererea utilizatorilor, armonizarea internationala, evolutiile tehnologice si congestia retetelor si, din acest punct de vedere, anul 2012 se constituie intr-o oportunitate istorica pentru accesul la spectrul radio in Romania pe termen lung", a spus Marinescu.
Potrivit reprezentantului ANCOM, institutia va scoate la licitatie toate frecventele radio din benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz, care vor fi utilizate pentru servicii de comunicatii mobile pana in anul 2029.
"Este cea mai mare cantitate de spectru care se aloca in tara noastra printr-o singura procedura. In plus, este vorba de frecvente armonizate european pentru comunicatii mobile, rersurse cu mare valoare economica si sociala, care vor permite servicii de date mobile de banda larga furnizate prin 4 si chiar 5 retele concurente in intreaga tara", a afirmat seful autoritatii.
El a adaugat ca designul procedurii a fost conceput astfel incat sa arbitreze intre conditiile particulare ale pietei si obiectivele de politici publice.
Pe acelasi subiect: