Paradox: 30% din iPhone reprezinta de fapt tehnologie Samsung
Multi ar putea spune ca iPhone nu este un produs Apple. Cel putin, nu in intregime. Si asta pentru ca nici nu il ansambleaza si nici nu produce componentele telefonului. Aceste lucruri sunt in sarcina firmei taiwaneze Foxconn, care ansambleaza produsul intr-o fabrica din Shenzhen, China. Analistii au facut o lista a componentelor iPhone si supriza...rivalul de temut Samsung este responsabil pentru mai mult de o treime dintre acestea.
Acest lucru pune Samsung intr-o pozitie dificila tinand cont de rivalitatea dintre cei doi care, recent, s-a incheiat chiar cu interzicerea temporara a vanzarii tabletei Samsung Galaxy Tab in Europa, excluzand Olanda. Mai mult, Apple chiar produce tablete si telefoane sub brand propriu.
Apple este acum unul dintre cei mai mari clienti ai Samsung, iar cel de-al doilea unui dintre cei mai mari furnizori ai companiei americane. Acesta este de fapt modelul de business dupa care functioneaza Samsung atat de bine: furnizeaza componente pentru ceilalti rivali, astfel incat si costurile pentru productia acestora, pentru propriile gadgeturi, scad considerabil. Pe de cealalta parte, compania Apple este mai mult dornica sa delege aceste sarcini altor firme, timp in care se poate ocupa de aspecte mai importante considerate de multi adevaratele atuuri ale acesteia: desginul elegant, combinatiile facile de hardware, software si servicii.
Ciudat este faptul ca Apple a dat in judecata Samsung, in aprilie, pentru ca a copiat modelul iPhone si a scos pe piata Samsung Galaxy S si pentru ca tableta Samsung Galaxy Tab seamana cu iPad. Mai mult, americanii de la Apple sustin ca Samsung a copiat chiar specificatiile hardware si software din produsele sale.
Trecand peste aspectele financiare legate de componente si ansamblare, 360 de dolari din pretul de 560 de dolari al fiecarui iPhone intra in buzunarele Apple. Chiar daca am elimina si taxele platite, profitul companiei este unul imens. Mai mult, americanii au devenit cel mai mare producator de telefoane inteligente din lume, in al doilea trimestru al anului, fiind urmati, ironic, de Samsung. Asa ca, desi nu Apple produce iPhone din punct de vedere tehnic, compania face bani buni datorita acestui produs.
Vanzarile neasteptat de bune ale iPhone si performantele Apple pe pietele asiatice i-au adus lui Steve Jobs un profit net de 7,3 miliarde de dolari in al treilea trimestru fiscal (perioada aprilie-iunie). Veniturile au urcat cu 82%, la 28,5 miliarde de dolari. Rezultatele companiei au "zdrobit" si cele mai optimiste estimari ale analistilor, scrie Reuters. Doar in trimestrul al treilea din 2010, Apple a vandut 20,34 milioane de iPhone-uri.
Citeste si