Moody’s a retrogradat ratingul OTE cu o treapta, cu perspectiva negativa
Moody’s a retrogradat luni ratingul operatorului elen de telecomunicatii OTE, cu o treapta, de la nivelul "B3" la "Caa1", cu perspectiva negativa, ca urmare a riscului sporit de iesire a Greciei din zona euro.
Este pentru a doua oara in mai putin de o luna cand Moody's retrogradeaza ratingul OTE. La sfarsitul lunii mai, Moody’s a redus calificativul OTE cu o treapta, la nivelul "B3", si l-a plasat sub supraveghere cu implicatii negative.
Calificativul privind probabilitatea de default (incetare de plati) a fost revizuit luni de la "B3" la "Caa2", cu perspectiva negativa.
"Decizia Moody’s este in concordata cu politica agentiei de a plica un plafon de tara «Caa2» pentru orice companie inregistrata in Grecia, pe baza riscului sporit de iesire a statului elen din zona euro", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Retrogradarea cu doua trepte a ratingului de default la "Caa2" arata ca OTE se confrunta cu un risc sporit de incetare de plata a datoriilor, din cauza faptului ca mare parte din acestea sunt supuse legislatiei elene si susceptibile pentru redenominare.
Ratingul "Caa1" al grupului si al obligatiunilor emise conform legislatiei britanice arata un risc mai mic de redominare a datoriilor si al unui default imediat in cazul iesirii Greciei din zona euro.
Exista totusi un risc ridicat de default ulterior, avnd in vedere ca un exit al Greciei ar provoca o inrautatire a conditiilor operationale pentru OTE.
Daca Grecia va iesi din zona euro, Moody’s considera ca riscul de default al OTE pentru o parte din datorii va fi amplificat de riscul de trecere a statului elen la alta moneda, precum si de o posibila blocare a schimburilor valutare.
Moody’s recunoaste totusi procesul remarcabil de restructurare aplicat de OTE, care a contribuit la imbunatatirea marjei EBITDA (profitul inainte de deducerea dobanzilor, deprecierii si amortizarii) si imbunatatirea fluxului de capital.
Perspectiva negativa reflecta incertitudinile legate de viitorul Greciei in zona euro si de evolutiile macroeconomice. Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat la inceputul acestei luni ratingul OTE pentru datoriile pe termen lung, cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiv negativa din cauza cresterii riscului de tara.
OTE opereaza in Grecia 3,3 milioane de linii de telefonie fixa, 1,2 milioane de conexiuni fixe broadband si are circa 7,8 milioane de clienti pentru servicii mobile. Compania mai ofera servicii de telefonie in Romania, Albania si Bulgaria.
OTE controleaza in Romania Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos.
Cel mai mare actionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiuni si are dreptul de preemptiune asupra participatiei de 10% din titluri aflata inca in proprietatea statului elen, daca guvernul de la Atena ar decide sa vanda pachetul. Acordul de privatizare incheiat cu statul elen confera Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului si de a desemna directorul general.
OTE a raportat un profit peste asteptari in primul trimestru, sustinut de vanzarea participatiei detinute la compania sarba de telefonie Telekom Srbija si de reduceri de costuri. Profitul net s-a situat la 306,6 milioane de euro, comparativ cu 30 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. OTE a obtinut 211 milioane de euro din vanzarea unui pachet de 20% din actiunile Telekom Srbija.