Licitatia pentru licentele telecom, care vor aduce statului peste 700 mil. euro, va continua si luni
Autoritatea de reglementare in telecom (ANCOM) va organiza, luni, a doua runda suplimentara pentru alocarea frecventelor ramase neadjudecate in urma celor patru runde de licitatie organizate pana in prezent, a anuntat institutia.
"In urma incheierii primei runde suplimentare organizate in cadrul licitatiei de spectru pentru alocarea frecventelor in benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz, Comisia de licitatie a ANCOM anunta ca va fi organizata o noua runda suplimentara luni, 17 septembrie, pentru alocarea blocurilor de frecvente ramase nealocate in urma celor patru runde de licitatie organizate pana in prezent", se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Mediafax.
Licitatia pentru spectru a inceput luni, 10 septembrie, cand au avut loc doua runde primare, la finalul carora ANCOM a anuntat ca procesul va continua a doua zi cu noi runde, in conditiile in care cererea a depasit oferta in cel putin una dintre categorii.
A doua zi, autoritatea a anuntat ca vineri, 14 septembrie, va fi organizata o runda suplimentara pentru frecventele ramase neadjudecate, dupa ce marti, in a doua zi de runde primare, cererea nu a mai depasit oferta in niciuna dintre benzile scoase la licitatie.
La incheierea rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele castigatoare pentru blocurile ramase neadjudecate dupa rundele primare, ofertantii castigatori, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia.
Licitatia se va incheia cu rundele de alocare, in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda.
Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom (controlata de fratele lui Sebastian Ghita), Cosmote Romania, Orange Romania, RCS&RDS si Vodafone Romania.
ANCOM a scos la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile – voce si date – pe o perioada de 15 ani.
Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1.800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2.600 MHz.
Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 800.000 euro in banda de 1.800 MHz.
Calculata dupa costul de pornire al licentelor, valoarea licitatiei depaseste 700 milioane de euro.
Pe acelasi subiect: