Facebook, fenomenul care a virusat o generatie intreaga. Cifrele dependentei de socializare
Folosirea frecventa a retelei de socializare Facebook poate duce la dependenta, in special in randul utilizatorilor cu venituri mici si a celor cu un nivel educational scazut, potrivit unui studiu suedez citat de Daily Mail.
Navigarea pe Facebook este o activitate care genereaza obisnuinte, iar utilizatorii care petrec mult timp pe aceasta retea de socializare spun ca se simt dupa o vreme mai putin fericiti cu vietile pe care le au, afirma autorii acestui studiu.
Cercetatorii de la Universitatea din Göteborg spun ca foarte multi din utilizatori (70%) se logheaza pe Facebook imediat dupa ce si-au pornit computerele, iar acest comportament s-ar putea transforma in dependenta.
Persoanele cu venituri mici si un nivel educational scazut sunt expuse cu precadere in fata acestui risc.Pana la 85% dintre utilizatorii de internet au spus ca folosesc Facebook in fiecare zi, iar jumatate dintre ei spun ca intra pe Facebook imediat dupa ce isi pornesc browser-ul de internet. Jumatate dintre utilizatorii consultati considera ca "nu se simt stapani pe situatie" daca nu se conecteaza pe Facebook, iar 25% dintre ei spun ca se simt "nelinistiti si nesiguri pe ei" daca nu intra cu regularitate pe acest site.
Studiul suedez, realizat pe 1.000 de persoane cu varstele cuprinse intre 18 si 73 de ani, a fost coordonat de Leif Denti, doctor in psihologie la Universitatea din Göteborg.
S-a mai constatat ca persoanele cu venituri mici si indivizii cu un nivel educational sczut petrec mai mult timp pe Facebook. Femeile sunt in general mai active decat barbatii pe Facebook.
Persoanele care petrec mai mult timp pe Facebook spun ca se simt mai putin fericite si mai putin multumite de vietile lor. Aceasta corelatie este prezenta si in subgrupul femeilor, dar nu si in subgrupul utilizatorilor de sex masculin.
O alta "surpriza" a acestui studiu este faptul ca, desi pe site-ul Facebook se posteaza cantitati uriase de "informatii" personale, per total, aceasta retea de socializare tinde sa se concentreze doar pe aspectele pozitive.
"Facebook este un instrument social care este folosit in mod clar pentru a administra relatiile cu prietenii si familia. Insa utilizatorii nu scriu chiar orice - cea mai mare parte din continutul impartasit de ei are legatura cu evenimente majore, evenimente pozitive si cu senzatia de bine. Doar 38% dintre utilizatori scriu despre emotiile lor negative si evenimentele negative din vietile lor", a explicat Leif Denti.
Facebook in cifre: cine il foloseste, de ce si pentru cat timp
Utilizatorul mediu petrece 75 de minute in fiecare zi pe Facebook.
Utilizatorul mediu se conecteaza pe Facebook de 6,1 ori pe zi.
70% dintre utilizatori se conecteaza pe Facebook imediat dupa ce si-au pornit computerul.
26% dintre utilizatori se simt nelinistiti si nesiguri pe ei daca nu se conecteaza pe Facebook in mod regulat.
Femeile petrec in medie 81 de minute in fiecare zi pe Facebook.
Barbatii petrec in medie 64 de minute in fiecare zi pe Facebook.