Dispare Google. Primul pas pe care l-au facut autoritatile americane pentru distrugerea gigantului IT
Comisia Federala pentru Comert din SUA a angajat procurorul care a obtinut condamnarea la moarte a atacatorului cu bomba din Oklahoma City, pentru a conduce o investigatie legata de posibilele incalcari ale prevederilor legale anti-trust de catre gigantul Google, scrie New York Times (NYT), preluat de Business Insider.
Numele procurorului este Beth Wilkinson, iar expertii au declarat publicatiei americane ca angajarea ei “da un semnal foarte puternic in ceea ce priveste intentia Comisiei de a aduce gigantul internetului in justitie”.
Potrivit autorilor materialului, ingrijorarea cea mai mare a guvernului legata de Google este aceea ca “a manipulat rezultatele cautarilor, asigurandu-se ca rivalii sau produsele companiilor concurente nu apar in topul paginii de cautare”.
“Problema principala pe care autoritatile o subliniaza este aceea ca Google abuzeaza de puterea sa pe piata cautarilor pe internet. Google controleaza doua treimi din piata din SUA, potrivit datelor comScore. Motorul Bing, de la Microsoft, are 15% din piata, in timp ce Yahoo! aduna doar 14%”, sustin jurnalistii de la NYT.
Jurnalistii americani considera ca procesul va fi asemanator celui intentat de guvern companiei Microsoft, in anii ’90. Cazul “a transformat industria IT, lovind in cea mai puternica companie la acea data si permitand altor companii, ca Google, sa se ridice. Acum, Google are aceeasi putere pe care o avea Microsoft atunci si se afla sub aceeasi amenintare”, mai scrie NYT.
La jumatatea anului trecut, Google anunta ca a primit o citatie din partea Comisiei, legata de o investigatie antitrust impotriva sa. Autoritatile din statul american Texas au lansat o ancheta impotriva companiei Google, inca din 2010, pentru a afla daca nu cumva ordinea rezultatelor obtinute pe site-ul de cautare nu este manipulata.
Trei site-uri reclamau atunci ca apar prea tarziu in cautarile pe Google - Foundem, SourceTool si myTriggers. Potrivit Google, cele trei site-uri au aceiasi avocati ca si Microsoft, iar compania Foundem este finantata de o companie care are legaturi cu Microsoft.
Comisia Europeana a lansat, de asemenea, in februarie anul trecut, o ancheta preliminara privind presupuse abuzuri comise de Google, dupa reclamatii facute de trei companii, intre care Foundem.
In Statele Unite, Google a fost anchetata de mai multe ori pentru practici anticoncurentiale, dar nu a fost condamnata niciodata. Google a explicat ca rezultatele motorului de cautare sunt ordonate strict in functie de cuvintele cautate, fara a fi favorizat un site sau altul.
Pe acelasi subiect: