De la pasiune cu iz penal, la job cu mare cautare. Marile companii, dar si guvernele si serviciile secrete, angajeaza masiv hackeri
Daca petreci sambata seara intr-o camera intunecata, inconjurat de hackeri, atunci ai toate sansele sa-ti gasesti un loc de munca. Companiile mari, dar si guvernele, urmaresc cu din ce in ce mai multa atentie “hackathon”-urile sau maratoanele hackerilor in care „tocilarii” se strang la un loc, pentru a simula atacuri cibernetice, scrie Bloomberg.
Companiile mari ale lumii, precum Facebook, LinkedIn sau Sony, dar si guvernele unor tari, ofera locuri de munca hackerilor. Pana in anul 2015, tarile din vestul Europei trebuie sa dubleze numarul specialistilor in securitate. Singura problama o constituie gasirea hackerilor.
Desi rata somajului in cele 17 state din zona euro a atins nivelul de 11% in lunile martie si aprilie, exista companii perecum LinkedIn si Sony care continua sa faca angajari masive in domeniul securitatii cibernetice.
“Nu iti trebuie diploma ca sa devii hacker”, a afirmat Guillaume Vassault-Houlier, cunoscut si sub denumirea de Free_Man. Houlier a fost gazda unui eveniment al hackerilor, organizat langa Paris, care a adunat peste 1.200 de participanti.
De la companii mari, precum Facebook, pana la Guvernul Marii Britanii, cu totii au pornit in cautarea hackerilor care sunt dispusi sa le imbunatateasca sistemul informatic. Sunt vizati „tocilarii” calculatoarelor, care pot sa treaca de bariera de securitate a companiilor.
Jonathan Evans, directorul MI5, serviciul secret din Marea Britanie, a dezvaluit in cadrul unui discurs sustinut in aceasta saptamana la Londra ca o companie britanica a avut pierderi de 800 milioane lire (1,25 miliarde $) din profit din cauza unui atac informatic. „Si nu vor fi singurele victime ale acestei practici”, a sustinut directorul.
Companiile care recruteaza hackeri nu iau in considerare CV-ul celor vizati, trecutul lor, diplomele obtinute sau hainele pe care le poarta. Ei cauta sa atraga persoane diferite care nu se incadreaza in limitele acestor reguli.
„Guverne, companii, banci – cu toate sunt atacate regulat” a afirmat Boris Hajduk, directorul departamentului de securitate informationala al companiei Viadeo SA din Paris, o retea sociala profesionala care concureaza cu LinkedIn. „Atacurile au devenit mai tehnice si mai vizibile. Trebuie sa ne intarim fortele”. Compania Viadeo merge regulat la maratoanele hackerilor fiind unul din recruterii cei mai activi din acest domeniu.
Facebook, cea mai mare retea sociala, a postat un anunt pentru sediul central din California care spunea: „Cautam un hacker pasionat care isi doreste sa identifice puncte slabe din retea si prin solutii creative sa le elimine.”
Serviciile secrete britanice recruteaza angajati folosind metode neobisnuite. GCHQ, sectia de inteligenta si securitate cibernetica a guvernului, a emis anul trecut un cod format dintr-un grup de 160 de litere si numere, iar cei care au reusit sa sparga codurile au putut accesa o lista care continea toate posturile scoase la concurs. „Angajam persoanele care gandesc ca un hacker si sunt in permanenta cu un pas inaintea adversarului”, specifica agentia pe site-ul sau.
Guvernul cauta programatori si ingineri de software care sa protejeze si sa reconstruisaca sistemul de secutitate, a declarat si David Cameron intr-un interviu.
Castigatorul concursului din Paris a primit o excursie la Las Vegas, unde va participa la cel mai mare “hackhatron” din lume, numit Defcon. Participantii care au fost selectati de companii au declarat ca prin participarea lor la acest eveniment nu incearca sa isi caute un loc de munca. „Ai in sfarsit posibilitatea sa te intalnesti cu acele persoane cu care ai vorbit online pentru luni de zile. Este o comunitate unita. Cu totii ne cunoastem. Pentru toti cei care practica hackingul ca hobby este o placere sa se reuneasca la un loc”, a spus Vassault Houliere.
Pe acelasi subiect: