De ce Siri va duce la sfarsitul Google. 5 motive pentru care Apple va da lovitura finala celui mai cunoscut motor de cautare
In urma cu trei luni, Apple si-a lansat poate cel mai asteptat smartphone. iPhone 4S a venit dotat cu deja celebra asistenta Siri, care-i ajuta pe consumatorii dezorientati cu informatii utilitare referitoare la strazi, localuri sau evenimente.
Nu doar fanii companiei Apple s-au aratat incantati Siri, ci si detinatorii de alte telefoane inteligente. Potrivit celor de la Forbes, in momentul de fata, Siri este sub-evaluata, dar impactul sau asupra populatiei globale ar putea creste exponential, daca ar fi valorificata la adevarata valoare.
Multi experti, printre care si cativa analisti de pe Wall Street nu au sesizat potentialul beneficiu pe care ingenioasa aplicatie dezvoltata de inginerii de la Apple l-ar putea avea, noteaza jurnalistii americani. La realizarea asistentei virtuale s-a lucrat timp de doi ani de zile, dar numarul aplicatiilor care vor incepe sa foloseasca Siri va exploda, potrivit revistei americane Forbes.
Mai mult, noua revolutie in materie de telecom ar putea duce la sfarsitul epocii Google, sustin jurnalistii americani. Iata cinci motive pentru care succesul gigantului online ar putea fi mai curand decat se asteapta oficialii companiei:
1. Siri functioneaza foarte bine. Recunoasterea vocii va fi la putere in urmatorii 20 ani, potrivit specialistilor in IT, iar Siri poate recunoaste cu usurinta vocile detintatorilor de iphone. Daca ne gandim ca aceasta aplicatie este inca in varianta “beta”, viitorul nu suna prea “orange” pentru Google.
2. Siri are personalitate. Nu doar ca poate recunoaste vocile detinatorilor de smartphone-uri, ea are si personalitate. Este vorba despre senzatia reala pe care o da consumatorilor de a avea un asistent de incredere, un prieten care-i ghideaza si sfatuieste in diverse dileme.
3. Siri este greu de copiat. Pentru cei care nu inteleg cum functioneaza aplicatiile vocale, poate parea simplu ca un software de acest gen sa fie copiat. Doua lucruri fac insa din Siri o aplicatie de succes, relateaza cei de la Forbes, si anume: recunoasterea vocii, care reprezinta o combinatie intre arta si inteligenta artificiala, iar al doilea reprezinta, de fapt, principalul motiv pentru care cea mai admirata companie din lume (Apple) a cumparat Siri anul trecut. Este adevarat ca Google a experimentat recunoasterea vocala si a dezvoltat cateva aplicatii de acest gen, dar niciuna nu a manifestat personalitatea lui Siri. Un astfel de aspect este foarte greu de copiat, mai ales pentru o companie care nu se situeaza exact la intersectia dintre umanitate si tehnologie.
4. Siri ajuta Apple in relatiile cu clientii. Dan Frommer, dar si alti specialisti au mai vorbit despre asta in ultimii ani. Siri reprezinta o noua interfata pentru consumatorii avizi dupa informatie. Platforma obisnuia sa retina anumite date in calculatoarele personale, dupa care a inceput sa le inregistreze in device-urile mobile. Acum, cei de la Apple incearca sa determina platforma sa functioneze numai dupa comenzi vocale. In momentul de fata, milioane de internauti de pretutindeni din lume inca se bazeaza pe motorul de cautare Google pentru obtinerea unor informatii.
Siri este “increzatoare” insa ca va pune “piciorul in prag” si ca va reusi sa castige increderea utilizatorilor. La ora actuala, inginerii care au creat-o pe Siri lucreaza la noi update-uri si incearca sa previna eventualele necunoscute pe care asistenta personala le intampina.
Specialistii contactati de revista americana Forbes sunt de parere ca Siri poate ave aun potential imens, instalata si pe alte gadgeturi decat iPhone, ca de pilda, tablete sau televizoare. Potrivit IT-istilor, acesta va revolutiona modul in care utilizatorii isi vor colecta informatiile necesare in viitor, fara sa mai depinda de motoarele de cautare.
5. Siri se va imbunatati tot mai mult in urmatorii doi ani, avand grija sa retina tot mai multe date care ar putea fi utile clientilor. Mai mult, echipa de ingineri care lucreaza la dezvoltarea asistentei personale ar putea ajusta si raspunsurile amuzante pe care aceasta le da la anumite intrebari. Asadar, aplicatia va deveni tot mai prietenoasa si mai desteapta.
6. Nu in ultimul rand, Siri reprezinta o poveste cu potential de imbogatire. Si cu siguranta, multe companii de IT&C vor incerca sa copieze o aplicatie ce se va dovedi extrem de profitabila.
Acestea fiind spuse, Google ar trebui sa se teama de succesul lui Siri pe piata. Desi gigantul online detine resursele necesare pentru a dezvolta un software asemanator, acesta ar fi nimic altceva decat o “copie” a faimoasei asistente virtuale.
Citeste si:
Cum se fabrica iPhone-ul. Copii de 13 ani muncesc 16 ore pe zi si sunt platiti cu 70 de centi pe ora