Datele a milioane de utilizatori Sony PlayStation au fost furate. Cum eviti sa-ti fie furate datele bancare sau parolele
Faptul ca peste 78 de milioane de conturi ale utilizatorilor consolei de jocuri Sony PlayStation au fost sparte de hackeri a facut inconjorul lumii. Si asta nu e tot, compania a mai adaugat inca 25 de milioane de conturi compromise chiar marti si a recunoascut ca datele bancare a peste 10.700 de clienti sunt acum la dispozitia infractorilor cibernetici. In acest context, specialistii iti dau cateva sfaturi de care trebuie sa tii neaparat cont daca vrei sa-ti protejezi identitatea si datele bancare in spatiul virtual.
Spre exemplu, cei de la Romtelecom spun ca sunt tot mai frecvente fraudele telefonice. Astfel, nu trebuie sa dai date confidentiale precum cod numeric personal, conturi bancare sau parole si nici sa nu apelezi numerele indicate fara sa verifici daca este sau nu vorba despre un concurs Romtelecom.
Atentie! Nu forma combinatii de cifre de tipul 91407.. deoarece vei fi redirectionat catre un numar de mobil. In plus, nu face plati bancare spre beneficiari pe care ii cunosti doar prin telefon si nu cumpara cartele preplatite solicitate.
Citeste si Cum iti dispar banii de pe cardul de credit! Fraudele au explodat in ultimii 5 ani!
De altfel, in cazul celei de-a doua brese in sistemul de securitate IT al Sony, au fost accesate 24,6 milioane de conturi, iar hackerii au avut acces la una sau mai multe dintre : nume, adresa, adresa de e-mail, data de nastere, sex, numar de telefon, nume de logare, parola pentru logare.
Cum recunosti metodele sigure de plata online?
Site-urile comerciale de incredere ofera posibilitatea efectuarii de tranzactii electronice "securizate". Ce inseamna acest lucru. Cand introduci datele de plata este foarte important ca pagina web pe care o folosesti sa inceapa cu "https://" si nu cu "http://".
Ce se intampla in caz contrar? Esti directionat spre o pagina clonata, unde infractorii cibernetici au acces la datele de logare in sistem si la parole.
Frauda pe mail cu datele bancii
Bancile nu trimit niciodata mesaje in care sa-ti ceara date personale si nici nu iti cer codul PIN pentru verificare anumitor date ale contului.
Daca totusi primesti un mail prin care esti indemnat sa-ti verifici contul, mai ia in considerare un aspect. Poti sa folosesti serviciul de Internet Banking, iar indicatia "https" ramane valabila. Chiar si asa exista cateva semne sigure care iti arata ca mailul este unul fals.
Spre exemplu, la campul unde ar trebui sa apara numele bancii poate sa fie trecut chiar numele institutiei, iar hackerii pot sa preia chiar poze cu banca, insa titulatatura bancii poate sa nu apara exact sau sa fie insotita de caractere ciudate.