Nu ni se pare iesit din comun sa platim sume mari de bani pentru un smartphone proaspat lansat, iar pentru multi dintre noi visul de a avea o tableta este un plan cu bataie lunga. Gadgetarii impatimiti, cei care vor sa aiba cel mai tare telefon, cel mai tare laptop sau cel mai tare aparat de facut clatite isi alimenteaza lunar pasiunea cu sume mari.

Daca facem o socoteala si vedem cat am dat in ultimul an pentru aceasta placere vinovata, ne vine natural sa ne intrebam care sunt costurile de productie ale gadgeturilor. 

Inainte de toate, trebuie adaugat ca, la acestea, in pretul de la raft mai intra TVA-ul, transportul, costuri cu marketingul, chiar si bani ceruti de operatorii de telefonie si diverse alte sume pe care le primesc intermediarii.

Companiile producatoare nu fac publice costurile de fabricatie pentru gadgeturi, insa exista firme care fac estimari. Singurii care au fost transparenti si au dat exact un pret au fost cei de la Amazon, care au venit cu o strategie creativa pentru a obtine profitul.

iPhone 4S

Pret in Romania la liber: de la 2700 RON

Pret la abonament: 165 euro

La scurt timp dupa lansare, smartphone-ul a fost subiectul unei analize riguroase, pentru a se vedea care sunt costurile de fabricatie. Cercetarea a fost facuta de IHS iSuppli, iar din ea a rezultat pentru modelul de 16GB un cost estimat de 188 dolari, cel de 32GB - 207, iar cel de 64GB - 245 dolari. Si costul pentru modelul precedent, iPhone 4, a fost estimat la o valoare apropiata: 187,51 dolari.

Defalcat pe componente, procesorul A5 dual-core ar costa Apple 15 dolari, iar camera foto de 8MP doar 17,60 dolari. Ceva mai scump este ecranul: 23 dolari, scrie pcmag.

 

Pentru telefonul concurent, Samsung Galaxy S III, nu exista deocamdata o analiza similara.

Noul ipad

Pret in magazinele de la noi: de la 2200 RON pentru modelul Wi-Fi cu 16GB

Firma IHS iSuppli a realizat un studiu identic si dupa lansarea Noului iPad. Versiunea cea mai ieftina, care costa in America 499 dolari, iar la noi vreo 2200 RON, are costuri de productie de 316 dolari. Modelul cel mai scump, insa, cel 4G de 64 GB, este pe piata la 829 dolari, insa a fost fabricat in schimbul sumei de doar 409 dolari.

Una dintre cele mai scumpe componente este ecranul, care ii costa pe cei de la Apple 87 de dolari, scrie AllThingsD.

Fata de IPad 2, costurile de productie au crescut cu 21 pana la 25%, in functie de model, sustine iSuppli.

 

Nokia Lumia 900

Pret la liber in Romania: ~ 2000 RON

iSuppli a studiat si Nokia Lumia 900, unul dintre smartphone-urile pe care producatorul finlandez mizeaza pentru a-si reveni pe piata. Costurile componentelor sunt de 209 dolari, la care se adauga alti 8 dolari mana de lucru, ceea ce face ca suma sa urce la 217 dolari. Compania vinde smartphone-ul la un pret dublu: 450 dolari in SUA.

Pentru comparatie, IHS iSuppli a studiat Samsung S II Skyrocket. Fabricarea acestuia costa ceva mai mult, 236 dolari, plus 8 dolari mana de lucru, insa pretul din magazine este cu aproximativ 100 de dolari mai mare decat cel al Lumia 900: 550 dolari in SUA, potrivit iSuppli.

Amazon Kindle Fire

Pret in Romania: 1150 RON

Amazon are un pic alta strategie. Tableta vine cu costuri de productie estimate la 209,63 dolari, in conditiile in care in SUA aceasta se vinde cu 199 dolari. "Kindle Fire, cu un pret de 199 de dolari, e vanduta in pierdere de Amazon, la fel cum si Kindle-ul obisnuit (n.r. ebook reader-ul) e vandut in pierdere, la 79 de dolari", a spus Andrew Rassweiler, de la IHS iSuppli.

Explicatia: Amazon mizeaza ca persoanele care vor cumpara tableta vor avea nevoie si de continut pentru ea: reviste electronice, carti, filme, muzica, iar banii vor veni in acest mod, din magazinul online.

Cea mai scumpa componenta este ecranul, care costa 87 de dolari.