ANALIZA: Lectia pe care Samsung o da jucatorilor din IT. Cine sunt victimele colaterale din procesul cu Apple
Samsung, cel mai mare producator global de telefoane mobile, ar putea intarzia lansarea unor noi gadgeturi, avand in vedere verdictul anuntat vineri de tribunalul din San Jose, California, cu privire la razboiul disputat cu Apple. Compania sud-coreeana trebuie sa plateasca rivalului sau american despagubiri de peste un miliard de dolari, deoarece i-a incalcat patentele.
Doua zile, doua decizii inspaimantatoare
Samsung ar putea fi nevoita sa intarzie lansarea unor noi modele de smartphone-uri ori tablete, pentru a face modificarile de proiectare, design si constructie, dat fiind verdictul judecatorilor americani.
Compania din Coreea de Sud a fost acuzata de gigantul american Apple, locul doi pe piata globala in productia telefoanelor mobile, ca i-a furat brevetele. Tribunalul din California a decis ca Samsung trebuie sa achite despagubiri in valoare de un miliard de dolari companiei condusa de Tim Cook pentru prejudiciile aduse. Mai mult, jucatorul asiatic ar putea opri comercializarea anumitor modele de smartphone-uri in Statele Unite.
Apple a castigat mai putin de jumatate din suma solicitatata drept despagubire, dar judecatorul Lucy Koh ar putea tripla ulterior suma impusa Samsung, potrivit legislatiei federale, relateaza Bloomberg.
Koh, care a prezidat procesul timp de patru saptamani, a programat luna viitoare o audiere pentru a analiza cererea Apple de interzicere permanenta a vanzarilor in SUA a unor produse precum tableta Galaxy 10.1, si extinderea interdictiei pentru alte produse.
Samsung trebuie sa opreasca comercializarea a 12 produse si in tara de origine
Decizia Curtii din California a venit la doar o zi dupa ce tribunalul din Seul, Coreea de Sud a decis ca ambii giganti si-au copiat reciproc inventiile, incalcand patentele si au dispus interzicerea comercializarii a patru produse marca Apple si 12 Samsung, pe piata sud-coreeana (telefoanele iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy S. Galaxy S II, ipad, iPad 2, Galaxy Tab etc.).
In plus, judecatorii asiatici au hotarat ca Apple trebuie sa plateasca Samsung daune in valoare de 40 milioane de woni (moneda sud-coreeana), echivalentul a 35.000 de dolari, sud-coreenii fiind datori rivalilor cu despagubiri de 25 milioane de woni.
Samsung a iesit sifonata rau de pe urma proceselor disputate cu Apple pe cele doua continente (America si Asia). “Samsung va trebui sa schimbe unele produse. Ar putea exista intarzieri in dezvoltarea si lansarea unor noi modele, dat fiind faptul ca in momentul de fata produsele IT se lanseaza o data la sase luni”, a declarat Chang In Whan, presedintele KTB Asset Management, citat de Bloomberg.
Planul companiei originara din Coreea de Sud de dezvoltare si lansare de produse nu va fi afectat de verdictele anuntate, a tinut sa precizeze purtatorul de cuvant al Samsung.
“Victoria Apple in fata Samsung va schimba pentru totodeauna modul in care cele doua companii concureaza”
„Victoria Apple in fata Samsung, care obliga compania asiatica sa plateasca un miliard de dolari pentru incalcarea unor brevete, va schimba decisiv modul in care cei doi giganti IT vor concura intre ei de acum incolo”, scrie New York Times.
Presa americana noteaza ca suma stabilita pentru despagubire nu este una foarte mare pentru Samsung, una dintre cele mai puternice companii globale, din punct de vedere financiar, dar hotararea juratilor ar putea da un exemplu altor firme din domeniu, in ceea ce priveste designul produselor. Nicio companie nu va mai vrea sa riste asemenea procese.
Sistemul Android, cel mai afectat din toata povestea
Cel mai important efect al deciziei tribunalului din San Jose ar putea consta Android, sistemul de operare creat de Google, pe care multe companii, inclusiv Samsung, il folosesc penru teledoanele produse.
Pentru fiecare iPhone vandut in lume, se vand trei smartphone-uri cu Android. Astfel, procesul Apple impotriva Samsung a fost perceput de multi ca fiind o batalie mascata impotriva Google, pe care Apple l-a vazut catalogat mereu drept un copiator. Insusi Steve Jobs, parintele si fostul CEO al Apple, a declarat ca Android este un produs „furat”.
Charles Golvin, analist la Forrester Research, sustine ca cumparatorii ar putea fi afectati de decizie. In plus, vor exista producatori care vor evita sa includa anumite functii de baza produselor lor, tocmai pentru a nu risca vreo asemanare cu gadgeturile Apple.
Insasi reprezentantii Samsung au spus la sfarsitul procesului ca hotararile celor doua tribunale, cel din SUA, precum si cel din Coreea de Sud, „reprezinta o pierdere pentru consumatorul american”. „Deciziile vor lasa loc de mai putine alegeri, mai putina inovatie si vor cauza cresterea preturilor”.
Pe acelasi subiect: