Termenul de transmitere a actelor adiţionale în Revisal, prelungit până la 31 martie, pentru ca angajatorii să aibă timp să modifice contractele de muncă, după transferul contribuțiilor
Contract
Termenul de transmitere a actelor adiţionale la contractele de muncă în Revisal urmează să fie prelungit în mod excepţional până la data de 31 martie 2018, potrivit unei propuneri de HG prezentată de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în şedinţa de Guvern de joi.
"În ultima perioadă am avut foarte multe consultări cu mediul de afaceri în contextul în care întoarcerii sarcinii fiscale de la angajator la angajat şi vă propunem astăzi o Hotărâre de Guvern prin care termenul de transmitere a actelor adiţionale la contractele de muncă în Revisal să fie prelungit în mod excepţional până la data de 31 martie 2018. Decizia vine în sprijinul angajatorilor, astfel încât aceştia să aibă suficient timp pentru a transmite noile documente, în condiţiile în care în Revisal sunt înregistrate, în prezent, 6,3 milioane de contracte aferente unui număr de 5,5 milioane de angajaţi, unii dintre ei având mai multe contracte de muncă", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, potrivit Agerpres.
Ministrul Muncii a precizat că acelaşi proiect de HG mai prevede "ca ulterior datei de 31 martie 2018 termenul de transmitere a modificărilor ce vizează salariile, indemnizaţiile, sporurile sau altor adaosuri în cadrul contractelor de muncă în vigoare către Revisal să devină de 20 de zile lucrătoare".
"În cadrul acestor noi modificări, în cazul contractelor nou încheiate ele trebuie să fie transmise, în continuare, în Registru cu o zi înainte ca angajatul să-şi înceapă activitatea. Reamintesc, de asemenea, faptul că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se face începând cu data de 1 ianuarie 2018 în conformitate cu Codul fiscal, termenul fiind prelungit doar pentru obligaţia de transmitere a datelor în Revisal. Deci, nu se amână întoarcerea sarcinii fiscale, ci doar comunicarea efectuării acesteia către Inspecţia Muncii", a mai declarat Vasilescu.
De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.
Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.
Pe acelasi subiect: