Sa luam exemplu fatada unei cladiri din sectorul 2 al Capitalei, care are o suprafata aproximativa de 200 de mp. La un cost de 60 de euro/ mp, proprietarul va plati aproximativ 140 de euro pe luna timp de 5 ani. In cazul in care imobilul este locuit de mai multi proprietari, suma se va imparti in mod egal intre ei.
Conform legii, proprietarii sunt obligati sa suporte reparatiile. Ei pot plati cu bani din buzunar sau pot contracta credite garantate suta la suta de stat, cu dobanzi subventionate, pe 5 ani. Ideea este pe placul tuturor, insa multi cred ca nu-si vor permite ratele.
Legea prevede ajutor pentru cei care au venituri mai mici de 1472 de lei pe luna, cu alte cuvinte castiguri medii nete mai mici decat salariul mediu net pe economie.
Toti ceilalti trebuie sa plateasca.
Concret, sistemul va functiona asa: primariile inventariaza locuintele degradate. Proprietarii sunt notificati si au la dispozitie 18 luni sa le repare. Acolo unde oamenii refuza, repara primariile din bani publici. Apoi cheltuielile se recupereaza de la proprietari. Cine nu plateste risca sa ramana fara casa.
Legea a fost gandita pentru infrumusetarea oraselor. Insa importanta este si siguranta locuintelor.
"De cele mai multe ori, fatadele degradate ale cladirilor sunt un pericol public pentru trecatori", a declarat ministrul Elena Udrea.
Acum, dupa adoptarea legii, primariile trebuie sa puna pe liste fatadele cu probleme.
Statul subventioneaza si creditele pentru reabilitarea termica a blocurilor.
Garantiile vor fi acordate prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor IMM, fiind valabile inclusiv pentru lucrari de reabilitare termica, scrie Mediafax.
Plafoanele maxime ale unui credit sunt echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 1.100 euro/camera de locuit, pentru credite solicitate de asociatiile de proprietari, si echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 4.400 euro pentru cladirea-locuinta unifamiliala.
Daca lucrarile prevad si masuri de reabilitare termica ale imobilului, plafoanele maxime sunt echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 1.850 euro/camera de locuit, pentru credite solicitate de asociatiile de proprietari, si echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 7.400 euro pentru cladirea-locuinta unifamiliala.
Lucrarile de interventie privind reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor se stabilesc prin proiectul tehnic elaborat si pot consta in lucrari de reparare/refacere a zidariilor/peretilor exteriori, de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugraveli, vopsitorii, placaje, de reparare/refacere a sistemului de acoperire, de reparare/refacere a tamplariei exterioare si a elementelor exterioare functionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornise, de reparare/refacere a elementelor de plastica arhitecturala, precum brauri, ancadramente, bosaje, profile, de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatade/acoperis, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de interventie.
Pot fi executate si lucrari de interventie justificate din punct de vedere tehnic prin proiect, precum lucrari de reparare/refacere a trotuarului de protectie al cladirii, de eliminare a igrasiei si izolare a rosturilor.
In luna august, Guvernul a extins categoriile de lucrari de reabilitare termica eligibile pentru creditarea cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, stabilind ca astfel de garantii si subventii sa fie acordate si pentru credite contractate in vederea lucrarilor de reparare sau de inchidere a balcoanelor locuintelor, cu conditia ca asociatiile de proprietari sa nu inregistreze mai mult de doua rate scadente la utilitati.