Spitalele private raman fara finantarea de la stat. Suma economisita, de 45 mil. euro, ar merge in sistemul public
De la 1 martie, statul ar putea sa nu mai deconteze interventiile medicale facute in spitalele particulare. Masura anuntata de Ministrul Sanatatii e justificata prin faptul ca suma economisita, de aproape 45 mil. euro ar putea fi alocata marilor spitale publice.
Aceste unitati sanitare au cheltuieli uriase, pentru ca sunt nevoite sa preia toate cazurile grave. Insa decizia incalca principiul liberal potrivit caruia finantarea urmareste bolnavul. Pe de alta parte, vicepremierul considera neinspirata declaratia sefului de la sanatate, pentru ca masurile n-au fost discutate in guvern.
In urma cu cateva ore, Sandor Bibor a ajuns la Spitalul din Targu Secuiesc cu dureri in piept - a suferit un infarct si avea nevoie urgenta de un stent. Medicii l-au trimis la o clinica privata din Brasov, pentru ca avea dotarea necesara. In baza unui contract cu casa judeteana de sanatate, acoperit 100% din contributiile de sanatate, spitalul poate trata pacienti din Covasna si Brasov.
"Nu am platit nimic aici, dar daca s-ar taia subventiile pentru spitalele private, nu as avea de unde sa platesc 2800 de euro sa ma tratez la privat", spune un pacient.
Alternativa pentru pacientul nostru ar fi fost institutul inimii din Targu Mures. Insa 3 ore de drum l-ar fi putut costa viata.
"Aici vine 24 din 24, 7 zile din 7 oricine face infarct in raza celor 2 judete. I se monteaza stentul, i se face terapie intensiva si dupa 4, 5 zile pacientul este externat.", spune Sorin Ortanu, sef sectie cardiologie al unui spital privat.
Numai aici au fost tratati in ultimii 4 ani 1.500 de pacienti. De la 1 martie, regula s-ar putea schimba pentru cele 103 spitale private. Sute de mii de pacienti care platesc asigurari de sanatate la stat dar se trateaza la particular, vor fi trimisi din nou la spitalele publice.
Pacientii care se opereaza la privat ar putea plati integral interventia, pentru ca statul nu va mai deconta niciun leu. Si vorbim aici de nasteri, operatii usoare si investigatii imagistice.
Concret, daca acum o nastere la privat in Bucuresti ii costa pe parintii 4.900 de lei pe adeverinta de asigurat, din martie suma ar creste cu 2.400 de lei.
La Constanta, managerii unei maternitati private sustin chiar ca masura e ilegala.
"Atenteaza la dreptul pacientului de a-si alege medicul, institutia sanitara. Asta este un drept european al asiguratului", spune Ioan Rusa, managerul unui spital privat.
Ministrul sanatatii explica decizia prin saracia cu care se confrunta sistemul. Banii economisiti s-ar indrepta catre marile spitale de stat care au de rezolvat cele mai grele si costisitoare cazuri.
"Probabil ca sunt foarte multi in spate si eo stiu cine sunt aceia care isi pierd priviliegiile si fac campanii. Cine vrea sa faca afacere privata sa o faca pe banii lui nu pe ai statului. Castigi, esti bun, pierzi...", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
Premierul Ponta a precizat ca o astfel de decizie va fi una politica si negociata cu FMI. In timp ce vicepremierul Liviu Dragnea spune ca masura propusa de Nicolaescu e "neinspirata, pentru ca nu a fost discutata in Guvern."
Bugetul mediu anual al casei nationale de asigurari e de 1,6 miliarde de euro. Din acesti bani aproape 45 milioane de euro reveneau spitalelor private.
Pe acelasi subiect: