Sindicatele sustin majorarea salariului minim la 1.450 lei. Costin: Marii castigatori sunt bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale
Dumitru Costin, BNS
Blocul National Sindical (BNS) sustine valoarea salariului minim in plata la 1.450 de lei, argumentand ca marii castigatori ai acestei cresteri de salarii sunt bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale.
"Am discutat la Comisia de dialog social a Ministerului Muncii pe tema salariului minim, pe proiectul de Hotarare de Guvern. (...) BNS sustine valoarea de 1.450 de lei. Am propus sa se ia in calcul si indexarea deducerii, pentru ca, la 200 de lei brut, pe actualul sistem de impozitare si cu nivelul actual al deducerilor, individul mai ramane cu 140 de lei brut. Marele castigator al acestei cresteri de salarii il reprezinta bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. Ei sunt mai castigatori. Numai bugetul de stat are un impact pozitiv de aproape 1,2 miliarde de lei, venituri in plus, care pot sa mai astupe un pic gaurile generate de alte reduceri de taxe si impozite", a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, potrivit Agerpres.
Acesta a reamintit ca, desi unii dintre angajatori s-au plans de aceasta posibila crestere cu 200 de lei a salariului minim, mediul de afaceri a ramas cu circa 10 miliarde de lei in urma modificarilor aduse Codului fiscal in decembrie 2015.
"Chiar daca unii dintre ei (angajatori - n. r.) s-au plans din nou ca 'vai, ce crestere de salariu minim avem', le-am readus aminte faptul ca, prin modificarile de anul trecut, produse in decembrie 2015 la Codul Fiscal, facilitatile fiscale care le-au fost oferite sau eliminarile ori reducerile unor taxe si impozite au insemnat un plus de circa 10 miliarde de lei, bani ramasi la dispozitia mediului de afaceri. Anul acesta, facilitatile inseamna undeva la 14 miliarde de lei in plus peste cele 10 miliarde de lei, iar aceasta crestere de salariu minim mananca cel mult un sfert din toata aceasta resursa financiara lasata la dispozitia companiilor. Deci, nu le mai luam taxele, le lasam mai multi bani. Le-am si spus: 'V-am lasat atat de multi bani in speranta ca investiti in locuri de munca, ca va platiti mai bine oamenii'", a explicat Costin, adaugand ca o mare parte din acesti bani lasati la dispozitia angajatorilor de catre legiuitori a fost orientata catre dividende.
Potrivit liderului sindical, definitia ambigua a salariului minim trebuie clarificata in Codul Muncii sau in HG de majorare a salariului minim.
"Am insistat pe clarificarea in lege, de fapt in aceasta Hotarare de Guvern, chiar daca in Codul Muncii avem o precizare ambigua pe definitia salariului minim, care trebuie sa reprezinte plata in bani. Avem angajatori in Romania, care, astazi, continua sa dribleze legea si platesc salariatii care au salariu minim, ii platesc o parte in bani, o parte in bonuri si alte tipuri de instrumente, lucru care contravine inclusiv conventiilor din Romania, dar contravine si principiilor stabilite", a sustinut Dumitru Costin.
Nu in ultimul rand, liderul Confederatiei sindicale a apreciat ca sanctiunea pentru angajatorii care nu platesc salariul minim este "caraghioasa".
Conform unui proiect de Hotarare a Guvernului publicat joi pe site-ul Ministerului Muncii, salariul minim brut ar putea creste cu 16%, la 1.450 lei, de la 1 februarie, iar numarul de ore de munca in 2017 scade la 166 de ore lunar.
Liderul PSD si presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a anuntat joi ca majorarea salariului minim va fi aprobata in sedinta de Guvern de vineri.
Pe acelasi subiect: