Se scumpesc medicamentele. Firmele de profil, obligate sa plateasca o taxa la stat, de la 1 octombrie
Guvernul a aprobat ordonanta care reglementeaza mecanismul de clawback, prin care firmele de medicamente vor fi obligate sa plateasca o taxa trimestriala raportat la valoarea consumului de medicamente. Pentru a recupera pierderile, producatorii sustin ca vor fi nevoiti sa majoreze preturile.
Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, noile masuri fiind aplicabile de la 1 octombrie, informeaza Ministerul Sanatatii (MS), intr-un comunicat.
"De la inceput vreau sa subliniez ca mecanismul de clawback nu inseamna o noua taxa. Si pana in prezent a existat obligativitatea achitarii de catre firmele de medicamente a unei contributii care functiona pe principiul unei taxe aplicate la volumul de vanzari pentru toate medicamentele. Sistemul s-a dovedit insa a fi nefunctional, nu si-a atins obiectivul declarat, iar anul acesta au fost colectate doar aproximativ 5% din suma previzionata. Ca urmare a existat aceasta necesitate de a modifica mecanismul financiar", a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, citat in comunicatul MS.
Conform actului normativ, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora vor avea obligatia de a plati o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii.
Plata se va face in functie de cota de piata a fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va calcula si va comunica valoarea procentului pe care fiecare detinator de autorizatie de punere pe piata o va plati, in functie de o formula matematica stabilita.
Astfel, daca intr-un trimestru, statul aloca pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real in acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligatia de a o achita catre stat este de 33% din volumul de vanzari.
"Mecanismul pe care il propunem in prezent are mai mult efect reglator, controleaza depasirea bugetelor. De exemplu, in ultimul an, in domeniul oncologic, cresterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, in timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile masuri nu vor afecta direct bolnavul, acesta nu va avea de platit mai mult pentru medicamente", a mai spus ministrul Ritli.
Sumele incasate din aceasta contributie vor fi venituri la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si vor fi folosite pentru asigurarea medicamentelor incluse in programele nationale de sanatate, pentru medicamentele cu sau fara contributie personala si pentru servicii medicale.
Pe acelasi subiect: