Sarkozy i-a taiat-o scurt lui Basescu la Summitul NATO! VIDEO!
Presedintele francez a refuzat dialogul cu omologul roman, neacceptand nici macar sa-l asculte la Summitul NATO. Traian Basescu a incercat in zadar sa-i explice omologului sau francez, Nicolas Sarkozy, ca acesta l-a "expediat" fara sa-l asculte!
Liderul francez nu a mai avut nici macar bunavointa de a sta de vorba cu Basescu, asa cum facuse la Consiliul European de la 12 septembrie, cand cei doi au avut o discutie aprinsa pe tema expulzarii tiganilor din Franta. Dimpotriva, Sarkozy i-a refuzat lui Basescu orice dialog, scrie Gandul.
Presedintele Traian Basescu a avut, vineri dupa-amiaza, la summitul NATO de la Lisabona, la scurt timp dupa momentul fotografiei de grup a sefilor de stat si de guvern prezenti, un scurt schimb de replici cu omologul francez, Nicolas Sarkozy.
Momentul a fost suprins de la distanta de camerele TV, astfel incat dialogul celor doi presedinti nu se aude, insa in imagini se vede ca cei doi gesticuleaza in timpul discutiei.
Seful statului roman l-a oprit pe Sarkozy, dupa fotografia de familie a liderilor prezenti la summitul NATO, iar cei doi au schimbat cateva replici, dupa care presedintele francez l-a salutat scurt pe omologul roman si s-a indepartat.
Traian Basescu s-a indreptat apoi spre premierul italian, Silvio Berlusconi, care vorbea cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
Basescu si Berlusconi au avut o discutie insotita de asemenea, de gesturi, oficialul italian facand in cateva randuri semne cu degetul la cap.
Presedintele Basescu are programata o declaratie de presa in jurul orei 17.45, ora Romaniei.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a respins, sambata, insa, supozitiile conform carora ar fi refuzat sa vorbeasca, dupa fotografia de familie a summit-ului NATO, cu seful statului roman, Traian Basescu.
"Am decis sa fiu amabil, mai ales fata de o jurnalista din Romania si va spun ca nu am refuzat deloc sa-i vorbesc. Eram la fotografia de grup si dupa aceea au fost dineuri si reuniuni si cred ca am vorbit de vreo 15 ori cu presedintele roman, care este un om de mare calitate, pe care il apreciez foarte mult", a declarat Sarkozy, la Lisabona, in timpul unei conferinte de presa.
El a fost intrebat despre schimbul de replici dintre el si Basescu, de vineri dupa-amiaza, dupa fotografia de familie.
De asemenea, Sarkozy a afirmat ca Romania trebuie sa respecte regulile in interiorul UE si ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie nu a fost intiat de Paris.
"Romania este o tara prietena, este o tara francofona, pe care vrem sa o ajutam neaparat, insa, ca si pentru Franta, si pentru Romania exista reguli in Europa, care trebuie respectate. Procedura de verificare declansata de Comisia Europeana pentru Romania, ca si pentru Bulgaria, nu a fost initiata de Franta. Deci, nu am nicio problema legata de presedintele roman. Dimpotriva", a mai spus Nicolas Sarkozy.
Ce a mai spus seful statului francez?
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat sambata, la Lisabona, ca inainte sa adere la spatiul Schengen, Romania si Bulgaria trebuie sa-si rezolve problemele de la frontiere, iar Mecanismul de Cooperare si Verificare angajat de Comisia Europeana trebuie sa se incheie, relateaza AFP.
"Pozitia Frantei (...) este ca Romania si Bulgaria au vocatia de a intra in spatiul Schengen", a afirmat Sarkozy.
"Daca aceste doua tari intra in procesul Schengen, inseamna ca ele devin gardienii frontierelor Europei, ceea ce inseamna ca problemele lor frontaliere trebuie sa fie rezolvate, inaintea intrarii in Schengen", a afirmat el, referindu-se la frontiera dintre Romania si Republica Moldova, considerata ca fiind slab controlata.
Sarkozy a mai pus o conditie inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei, si anume sfarsitul "procedurii de supraveghere" angajata "cu privire la problemele de coruptie" de Comisia Europeana.
"Sa asteptam ca procesul sa fie incheiat pentru a determina data la care Romania si Bulgaria vor intra in Schengen", a subliniat el.
Pe langa Franta, Germania si Olanda considera de asemenea ca nu sunt intrunite conditiile care asigura integritatea si securitatea spatiului comun de libera circulatie Schengen pentru o aderare in martie 2011 a Romaniei si Bulgariei.
Decizia finala privind aderarea lor trebuie luata in unanimitate de statele UE, inclusiv cele care nu fac parte din spatiul Schengen.
Relatiile dintre Romania si Franta sunt marcate, in actualul context, de subiecte precum expulzarile romilor si pozitiile autoritatilor de la Paris referitoare la eventuala amanare a aderarii tarii noastre la spatiul Schengen.
Sursa foto: Gandul
Pe acelasi subiect: