Şapte din zece companii au mărit salariile brute pentru a compensa transferul de contribuţii către angajați și mențin tendința și în 2019
Lei, bani, salarii
Şapte din zece (68%) angajatori români au majorat salariile brute ale angajaţilor pe contractele de muncă pentru a acoperi transferul de contribuţii de la angajator la angajat, iar tendinţa se menţine şi în 2019, arată rezultatele unui sondaj realizat de Adecco Research, citat de News.ro.
”În acelaşi timp, 21% dintre angajatori au optat pentru varianta menţinerii salariilor brute la nivelul din 2017 şi au acordat indemnizaţii sau bonusuri de compensare, astfel încât veniturile nete ale angajaţilor să nu scadă”, se arată în comunicat.
O mare parte a companiilor-client Adecco România au folosit în primele luni din anul 2018 o variantă de salarizare care presupunea oferirea salariului brut din 2017, plus un bonus sau o indemnizaţie de compensare, însă au renunţat treptat la această metodă, potrivit lui Florin Godean, Country Manager Adecco România.
”Nevoia de a reţine şi de a motiva angajaţii, dar şi problemele generate de birocraţia excesivă, îi determină pe tot mai mulţi angajatori să renunţe la aceste indemnizaţii de compensare în 2019. Anul viitor, 20% dintre angajatorii care nu au efectuat încă transferul contribuţiilor pe contractele de muncă în 2018, susţin că vor face acest lucru, potrivit rezultatelor sondajului Adecco Research”, a declarat Florin Godean.
Datele sondajului Adecco Research arată că majoritatea angajatorilor, clienţi ai Adecco (68% dintre respondenţi), au spus că, în anul 2019 vor menţine aceeaşi variantă de salarizare ca în 2018 (când un procent similar au efectuat transferul de contribuţii pe contractele de muncă), iar 20% au răspuns că vor transfera contribuţiile integral pe contractele de muncă.
De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale au trecut de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%. Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut au scăzut cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte s-au transferat către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% sunt contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), au scăzut la 2,25% şi acoperă riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.
Pe acelasi subiect: