Greva de avertisment in sistemul sanitar. Sanatatea, paralizata pentru doua ore, luni dimineata
Greva de avertisment in spitalele din Romania, luni dimineata. Timp de doua ore, angajatii unitatilor sanitare, de la medici, pana la infirmiere, brancardieri si asistenti, au protestat si au cerut marirea salariilor. Pe durata manifestului s-au rezolvat numai urgentele, dar nu s-au facut internari si consultatii si nici nu s-au dat retete.
Negocierile cu Ministerul Sanatatii urmeaza sa fie reluate luni dupa-amiaza, pentru contractul colectiv de munca, deblocarea unor posturi si cresterea veniturilor.
"Federatia Sanitas are membri in toate unitatile medicale. Toate categoriile de persoanl medico-sanitar isi vor da maine (luni, n.r.) mana", a declarat prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, citat de Mediafax.
El a mai adaugat ca, chiar daca nu au organizatii sindicale reprezentative care sa declanseze greva, zeci de mii de medici au fost de acord cu acesta actiune.
Marius Sepi a mai spus ca greva nu este impotriva pacientilor, care au de suferit in prezent "cand isi aduc de acasa medicamente, mancare, resouri", ca sa stea in spital.
Liderul sindical a mai amintit ca luni dupa-amiaza vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sanatatii, in vederea semnarii contractului colectiv de munca la nivel de sector. Federatia mai urmareste sa obtina si cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar si deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem.
Negocieri se mai vor desfasura marti si miercuri, incepand de joi fiind programata greva generala, pe termen nelimitat.
Angajatii din sanatate cer minimum 6% din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.
Mai multe asociatii profesionale ale medicilor si farmacistilor au infiintat, pe 16 septembrie, la Cluj, in premiera nationala, Coalitia Profesionistilor din Sanatate, cu scopul sustinerii in comun a revendicarilor din sistemul sanitar.
Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declansarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, intre orele 8.00 si 10.00, si a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat in 20 noiembrie, dupa intalnirea cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, ca greva generala anuntata este ilegala, iar prima masura ar fi sesizarea instantei, care sa constate acest lucru.
Nicolaescu a mai declarat, sambata, ca el crede ca "medicii vor fi la serviciu", pentru ca, din punctul sau de vedere, acestia sunt "in slujba pacientilor", prin "juramantul pe care l-au facut, sa apere viata oamenilor". "Probabil ca vor fi si cazuri izolate in care unii dintre ei vor participa probabil la aceasta greva, dar cred ca medicii sunt in afara acestui protest pentru ca sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de munca cu Ministerul Sanatatii", a spus ministrul.
Pe acelasi subiect: