"Romania, sa fii sanatoasa”, o noua campanie marca Stirile ProTV
Stirile ProTV demareaza astazi o noua campanie sociala: “Romania, sa fii sanatoasa”, in care se va face o analiza la sange a sistemului sanitar din Romania, comparat cu sistemele din Spania si SUA. Campania va descrie intr-o maniera detaliata problemele intregului sistem sanitar romanesc, identificand si aratand cauzele care au dus la prabusirea lui, potrivit unui comunicat al ProTV.
“Romania, sa fii sanatoasa” vrea sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste sistemul sanitar din Romania.
"In ultimele doua decenii, 17 ministri au condus Ministerul Sanatatii, medicina teritoriala a fost distrusa, sute de spitale sunt ingropate in datorii, se fura la toate nivelurile, firme apropiate politicienilor sustrag bani prin intermediul unitatilor medicale, licitatiile sunt trucate, spitalele sunt conduse de oameni numiti pe criterii politice, fara pregatire in management, iar pacientii vin cu medicamente de acasa", se mai arata in comunicatul ProTV.
Un element nou pe care campania “Romania, sa fii sanatoasa” il aduce in atentia telespectatorilor este comparatia cu sistemele sanitare din Spania si SUA.
Corespondentii Stirilor ProTV, Paula Herlo (foto) si Rares Nastase (foto), au pregatit o serie de reportaje ce vor evidentia problemele sistemului sanitar din Romania dar, in acelasi timp, vor incerca sa identifice cauzele acestui colaps si sa aduca solutii pentru rezolvarea acestei probleme.
“Am hotarat sa pornim aceasta campanie in momentul in care ne-am dat seama ca sistemul sanitar romanesc se prabuseste. Oamenii mor cu zile in spitale din cauza infectiilor, iar medicii pleaca cu miile in strainatate pentru ca nu mai suporta umilintele la care sunt supusi, iar spitalele isi inchid sectiile din lipsa de personal. Pacientii sunt obligati sa-si cumpere si banala aspirina, desi legea spune ca actul medical e gratuit", a declarat Paula Herlo.
"Vom vorbi si despre actul medical compromis de lipsurile din spitale, dar si despre medicii care vad in fiecare pacient o sursa de venit. Un capitol important va fi ocupat de managerii de spital. Cei care incheie sau au incheiat contracte paguboase pentru spital. Vom vedea in aceasta campanie si care sunt “mijloacele” prin care se scurg banii din sistemul sanitar. Vom arata problemele, dar vom arata si solutiile. Eu am fost in Spania si am vazut cum au reformat spaniolii sistemul, iar Rares Nastase a fost in America si ne va arata cum sistemul de asigurari private ii favorizeaza pe pacienti”, a mai spus ea.
Timp de doua saptamani, Rares Nastase a fost in SUA, unde a adunat informatii despre sistemul sanitar de acolo.
“Am filmat spitale, cabinete medicale si multi medici romani plecati sa profeseze acolo. Diferentele sunt uriase, la ei sanatatea e cu adevarat prioritate zero. Statul aloca 17% din PIB pentru acest domeniu, dar a permis dezvoltarea sistemului in privat. Companiile de asigurari au cladit imperii, iar spitalele s-au unit in corporatii si si-au eficientizat costurile. Totul este in America in numele eficientei, dar fara rabat de la calitatea actului medical. In schimb, noi suntem la ani lumina de tot ce inseamna eficienta in sanatate”, povesteste Rares Nastase.
Pe acelasi subiect: