Reuters: BNR ar putea sa nu reduca dobanda cheie in acest an, in pofida asteptarilor analistilor
Banca Nationala ar Romaniei ar putea sa nu reduca dobanda de politica monetara in acest an, asa cum asteptau majoritatea analistilor, din cauza inflatiei importate dar si a faptului, unic in Europa Centrala, ca leul nu a profitat de dezvoltarea pietei emergente, potrivit unei analize Reuters.
Majoritatea analistilor intervievati de Reuters luna trecuta anticipau ca BNR va reduce dobanda cheie in acest an, odata cu atenuarea impactului majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra preturilor, si datorita faptului ca Romania se pregateste sa incheie un acord preventiv cu FMI.
Acordul marcheaza progresele realizate de Romania si ar trebui sa reduca ingrijorarile privind evolutia leului, care au influentat decizia BNR de a mentine dobanda la un nivel ridicat, incepand din luna mai.
Cresterea economica este inca redusa, bugetul este sub presiune, iar economia se confrunta cu cresterea pretului petrolului, dar si cu reforme pe piata locala a energiei care vor duce la majorarea tarifelor. Din acest motiv, perspectivele de apreciere a leului sau de incetinire a inflatiei sunt scazute, potrivit Reuters.
Inflatia din ianuarie, de 7%, a fost peste asteptari si cea mai ridicata din Uniunea Europeana, iar unii analisti se gandesc sa isi modifice estimarile fie la mentinerea dobanzii cheie la 6,25% in acest an, fie chiar la cresterea acesteia.
"Banca centrala nu va reduce dobanda in acest an. De fapt, exista riscuri sporite de majorare", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania.
Majoritatea analistilor va astepta mai multe semnale din partea decidentilor, inainte de a-si revizui estimarile, dar recunoaste ca riscurile inflationiste s-au amplificat.
Din aceasta cauza, unii dintre ei spun ca exista sanse ca BNR sa fie nevoita sa majoreze dobanda cheie la sfarsitul lui 2011, pentru a proteja tintele de inflatie de 2%-4% pentru acest an si cel viitor.
Alternativa este ca BNR sa mentina dobanda cheie la nivelul actual si sa sustina aprecierea leului, fie prin interventii indirecte, fie prin limitarea treptata a lichiditatilor, prin cresterea dobanzilor pe piata monetara.
In ambele situatii, randamentele pentru obligatiunile pe termen de cinci ani vor creste fata de nivelul actual de circa 7,2%, marind costul imprumuturilor, iar ritmul de redresare, deja lent, va incetini.
Orice majorare a costului imprumuturilor va fi extrem de nepopulara in randul romanilor, afectati in ultimii doi ani de masuri draconice de reducere a cheltuielilor bugetare.
"Riscurile sunt mai mari, dar, dupa evolutiile recente, asteptam un mesaj din partea bancii centrale", a declarat Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
Aprecierea monedelor a permis altor banci centrale din Europa Centrala sa mentina dobanzile la un nivel redus, in timpul redresarii economice, dar Polonia si Ungaria le-au marit deja, iar Cehia este asteptata sa ia o masura similara.
Leul s-a mentinut stabil fata de euro, la un nivel apropiat de cel din iunie 2010, dar zlotul polonez s-a apreciat cu 3%, iar coroana ceha cu 5%.
Cursul de referinta anuntat miercuri de BNR a scazut miercuri cu 0,57 bani, la 4,2051 lei/euro, si a atins un nou nivel minim de dupa 4 iunie 2010, aprecierea leului fiind explicata de dealeri prin interventiile indirecte anterioare ale bancii centrale, care au redus din lichiditatile bancilor.
In privinta compensarii costului mare al materiilor prime, exprimat in dolari, zlotul s-a apreciat din iunie cu 17% fata de acesta, coroana ceha cu 19%, iar leul cu numai 12%, in timp ce inflatia este mai ridicata in Romania.
BNR anticipeaza ca inflatia va incetini de la 8% in decembrie la 3,6% la sfarsitul acestui an, dar cresterea preturilor a depasit constant asteptarile bancii, din 2005.
In Romania, alimentele, carburantii si energia reprezinta peste 50% din cosul inflatiei, comparativ cu 30%-40% in Ungaria, Polonia si Cehia si mai putin in alte state ale UE.
Pe acelasi subiect: