Cea mai veche meserie din lume, model capitalist exemplar. Prostitutia, o industrie care nu a cunoscut criza
Prostitutia, aflata in mare masura sub controlul crimei organizate mondiale, a devenit o piata economica "foarte promitatoare", bazata pe un model capitalist "exemplar", explica Fundatia Scelles, in raportul anual, relateaza AFP.
Documentul de 480 de pagini, intitulat "Exploatarea sexuala: prostitutie si crima organizata", care face un bilant al situatiei prostitutiei in 54 de tari, arata ca proxenetii au organizat traficul "pe un model capitalist exemplar", informeaza Mediafax.
"Destructurarea unei retele romanesti de proxenetism in Spania, procesul din Emiratele Arabe Unite al traficantilor de femei din Bangladesh sau condamnarea liderului unei retele ruse de prostituate tinere ce activa in Finlanda si destructurarea unei retele chineze ce exploata femei thailandeze in Australia, arata ca exista un fel de mare piata, acaparata de catre retelele de crima organizata, intr-un mod alarmant", a explicat pentru AFP Yves Charpenel, presedintele fundatiei franceze Scelles, care militeaza impotriva prostitutiei.
In Franta, unde aproximativ 80% dintre prostituate sunt straine, destructurarea a 40 de retele in 2011 la Paris, Caen (vest), Bordeaux (sud-vest) sau Strasbourg (est) a permis descoperirea de victime columbiene, chineze, ecuadoriene, nigeriene si romane.
Victimele traficului de fiinte umane "sunt «produse» ieftine in tarile sarace sau aflate in conflict armat sau razboaie civile si sunt importate in tarile cele mai promitatoare din punct de vedere al marjei de profit", noteaza raportul.
"Cumparate de multe ori pe cativa euro", ele aduc "in medie 150.000 de euro pe an, in tarile occidentale", precizeaza fundatia.
"Daca inmultim cifra cu 2,5 milioane de ori, numarul estimat de ONU al victimelor traficului de fiinte umane (dintre care 85% sunt victime ale exploatarii sexuale), rezulta multi bani si vorbim doar despre reteaua de prostitutie", noteaza Charpenel.