Primariile pot intra in insolventa sau in criza financiara!
Primariile care nu isi mai pot plati datoriile au de acum doua posibilitati: intra in criza financiara sau isi cer singure insolventa la fel cum pot acum sa procedeze companiile. Decizia apartine Guvernului si a fost luata in sedinta de astazi.
Astfel, unitatile administrativ-teritoriale care nu mai pot plati datorii mai vechi de 90 zile si care depasesc 15% din bugetul local anual vor putea sa intre in criza financiara, iar cele care au datorii mai mari de 120 de zile, iar acestea reprezinta peste 50% din bugetul local anual pot cere intrarea in insolventa.
Avantajele sunt evidente: amanari la plata, esalonare cu creditorii, reorganizarea in baza unui plan de redresare financiara.
De asemenea, poate fi luata si decizia de restructurare a conducerii.
Atat primarul, cat si prefectul pot solicita intrarea in insolventa.
Recent, localitatea miniera Aninoasa din Valea Jiului unde traiesc peste 5.000 de suflete a intrat in faliment.
Ce s-a intamplat? La scurt timp dupa ce mina s-a inchis, Primaria a ramas fara sume importante la bugetul local si a ajuns usor- usor intr-o situatie fara iesire, conturile blocate si in executare silita pentru datorii neachitate.
Potrivit oficialilor locali, reprezentantii Directiei Finantelor Publice si cei ai Curtii de Conturi se vor transforma intr-un administrator special al Primariei Aninoasa si vor incerca sa gaseasca solutii. Pana atunci, primaria are conturile blocate.
Potrivit unor informatii Mediafax, mai multe primarii doljene ar putea intra in incapacitate de a face plati intrucat nu si-au depus proiectele de buget aprobate de Consiliile Locale pentru anul 2010 la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) pentru a fi avizate.
Pe acelasi subiect: