Pretul energiei pentru populatie creste de la 1 ianuarie. Cat vor plati in plus romanii pentru factura la electricitate
Stalpi de inalta tensiune. Foto: Mediafax
Pretul mediu al energiei electrice vandute la tarif reglementat clientilor casnici care nu si-au schimbat furnizorul de energie va creste de la 1 ianuarie cu 0,26%, ca urmare a majorarii valorii unor componente de pret ale tarifelor reglementate si a reducerii altora.
"Impactul tarifelor aprobate (...), incepand cu 1 ianuarie 2015, va duce la o crestere de 0,26%, sub cea estimata initial, a pretului mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate fata de cele realizate in semestrul al doilea din 2014", potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Explicatia ANRE pentru aceasta majorare este cresterea valorii componentelor de pret ale tarifelor reglementate si reducerea valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzator cotei reglementate de energie electrica.
Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar Internationala sa elimine preturile reglementate in sectorul gazelor si energie electrica, potrivit Mediafax.
Pentru companii, liberalizarea pietei de electricitate s-a incheiat la inceputul acestui an. Pentru populatie, procesul va dura pana la 31 decembrie 2017.
De asemenea, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat noi valori ale componentei de piata concurentiala (CPC) pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015, care va creste in medie pe tara cu 0,46%.
Valoarea CPC variaza intre 0,2 lei si 0,4 lei/kWh, in functie de furnizorul de electricitate. Consumul mediu de electricitate al unei familii este de circa 200 kWh pe luna.
CPC a fost introdus in facturile consumatorilor la jumatatea anului 2013 si se aplica pentru pentru cantitatea de electricitate cumparata de pe piata libera.
Mai multe despre:
#energie electrica#ANRE
Pe acelasi subiect: