Ponta, catre Regele Juan Carlos: "Si-n Spania, si-n Romania, exista o preferinta pentru monarh, in detrimentul presedintelui"
"Si in Spania, si in Romania, cel putin social-democratii prefera monarhia, decat un presedinte". Asta i-ar fi spus Victor Ponta Regelui Spaniei, Juan Carlos, pe care l-a intalnit aseara in cadrul vizitei oficiale de la Madrid. Pana nu demult republican convins, Ponta si-a nuantat discursul in ultima perioada, dupa ce sondajele arata ca Regele Mihai si monarhia se bucura de increderea unui sfert dintre romani.
Protocolul Casei Regale a Spaniei cere, in mod normal, ca Regele sa intre in camera, iar apoi oaspetele sa-i faca o reverenta. De data aceasta insa, nu s-a mai tinut cont de eticheta.
In spatele usilor inchise, premierul roman i-a povestit suveranului spaniol despre momentul emotionant in care Regele Mihai, acum doi ani, la implinirea varstei de 90 de ani, a vorbit, din nou, in fata Parlamentului Romaniei. Dupa care, Ponta ar fi glumit ca si-n Spania si in Romania, cel putin social-democratii prefera monarhia decat un presedinte, sustin surse apropiate discutiilor.
Aceasta nu este pentru prima data cand seful Executivului aduce in discutie tema monarhiei. In primavara, scria pe Facebook despre virtutile unui lider si despre importanta istorica a zilei de 10 mai. Coincidenta sau nu, la acel moment sondajele de opinie aratau o cota de incredere a romanilor in monarhie si regele Mihai de aproape 25%, mult mai ridicata decat increderea in politicieni.
Victor Ponta este singurul oficial roman care-l viziteaza pe Regele Juan Carlos in ultimii sase ani. La precedenta vizita a unei delegatii romanesti, Adrian Cioroianu, ministrul de externe din 2007, a ramas in istorie prin faptul ca i-a facut semnul "OK" Majestatii Sale, incalcand astfel orice protocol.
Atunci cand nu au facut gafe, apropierea de monarhie le-a adus de fiecare data oamenilor politici un castig de imagine si mai ales de capital electoral, sustin analistii. Prin regulamentul Casei Regale, membrilor acesteia le este interzis sa adopte vreo preferinta politica in public, insa pot sustine cauze publice, atata timp cat ele sunt in interesul populatiei.