Ponta, la BBC News: "Romania putea fi tap ispasitor in scandalul carnii de cal. Am verificat toate informatiile si nu sunt nereguli"
Victor Ponta
Autoritatile romane au verificat toate informatiile disponibile in cazul carnii de cal, legate inclusiv de procedura de procesare a carnii, si nu au identificat pana in prezent vreo neregula, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta pentru BBC News.
"Potrivit tuturor verificarilor efectuate de autoritatile romane si europene este foarte clar ca sunt companii in Romania care exporta carne de cal, dar totul a fost conform standardelor, iar sursa si tipul carnii au fost clar specificate. Undeva, pe reteaua de distributie catre Marea Britanie sau alte tari, se pare ca s-a intamplat ceva ilegal si vom coopera pentru a pedepsi firmele implicate si a reda increderea consumatorilor europeni", a precizat premierul Romaniei, adaugand ca sanctiunea va fi aplicata si firmelor romanesti daca au fost implicate, dar amintind ca datele de pana in prezent nu indica o astfel de implicare, potrivit Mediafax.
El a aratat totodata ca aceasta problema reprezinta o criza extrem de serioasa pentru Europa, nu doar pentru Romania, Marea Britanie sau Franta, deoarece afecteaza dreptul consumatorului european la siguranta alimentara. "Este afectat dreptul absolut al consumatorului european de a sti cu exactitate ce anume aliment este si de unde provine", a spus Ponta.
In acelasi timp, premierul a explicat ca, in acest caz care a declansat scandalul carnii de cal, producatorii romani nu au exportat carne catre Marea Britanie, ci catre Franta, Luxemburg, Cipru si alte state europene si a apreciat astfel ca si autoritatile europene trebuie sa identifice unde anume a fost comisa frauda, sa dispuna masuri drastice impotriva firmelor vinovate si sa aplice reguli care sa evite in viitor astfel de fraude.
“Romania putea fi victima sau tap ispasitor in scandalul carnii de cal”
Intrebat, intr-un interviu pentru BBC news, daca nu crede ca Romania ar putea fi "victima sau tap ispasitor" in acest caz, premierul a raspuns ca era posibil acest lucru daca autoritatile de la Bucuresti nu ar fi reactionat foarte repede si clar.
"Pentru acest moment sunt satisfacut de modul in care am reactionat, dar nu consider ca treaba noastra este incheiata doar pentru ca nu s-a intamplat nimic in Romania. Trebuie sa verificam dublu, triplu, pentru a ajuta toate statele membre si autoritatile europene sa pedepseasca firmele vinovate si sa elaboreze reguli si standarde mai bune pentru viitor", a spus Ponta.
Scandalul a luat o dimensiune europeana dupa ce carne de cal, in loc de carne de vita, a fost descoperita saptamana trecuta in lasagna vanduta sub marca Findus in Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.
Carnea respectiva, care ar proveni din Romania potrivit autoritatilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, dupa care a ajuns la procesatorul francez Spanghero si a fost redirectionata catre preparatorul Comigel.
Ancheta efectuata in diferite tari nu a stabilit, pana in prezent, in ce tara a fost etichetata fraudulos carnea.
Pe acelasi subiect: